Hur försvinner hemorrojderna?


Hur försvinner hemorrojderna?

Fråga

Under min graviditet fick jag hemorrojder som jag inte besvärades så mycket av. Använde en salva som finns att köpa på apoteket och då blev det bättre.
Nu är det snart fyra månader sedan vi fick vårt barn och hemorrojderna finns kvar.
Så länge jag smörjer med salvan har jag inte ont av dem, men så fort jag upphör blir det sämre.Provade med stolpiller i fem dagar och då blev det bättre. Kanske skulle jag ha fortsatt med en behandling direkt efter?
Jag tog kontakt med mvc, men där kunde de inte hjälpa mig. Är det vårdcentralen jag ska kontakta? Ska jag ta kontakt med någon om jag inte har ont av hemorrojderna eller kan man leva med detta så länge de inte blommar ut för mycket?

Sara

Svar

Det är väldigt vanligt att man får hemorrojder i samband med att man är gravid. Hemorrojder är små blodfyllda knutor som sitter alldeles innanför och så småningom också utanför ändtarmsöppningen. De kan ge besvär i form av klåda, blödningar och smärta. Man bör göra en läkarundersökning vid sin vårdcentral så att man säkert vet att det är hemorrojder som ger besvären. Det man i första hand ska behandla med är receptbelagda läkemedel i form av stolpiller eller salva som ger lindring av symtomen och ibland läker ut hemorrojderna.
Om detta inte hjälper kan man behandla med en enklare typ av operation: avknytning med hjälp av gummiband. Vid svårare fall kan man operera bort hemorrojderna helt och hållet – men läkningsperioden är dock ganska smärtsam.
Under graviditeten brukar man alltid rekommendera behandling med stolpiller eller salva för att minska besvären. Operation är inte aktuell förrän möjligtvis efter förlossningen. En kirurg måste bedöma om operation är ett bra alternativ eller inte.
Om hemorrojderna inte ger besvär finns ingen anledning att försöka behandla bort dem. Om man däremot har besvär med återkommande blödningar och smärtsamma inflammationer är det viktigt att man får rätt behandling. Det finns receptfria läkemedel mot hemorrojder, men de receptbelagda är ofta effektivare. Det är också viktigt att se till att man inte har problem med hård avföring eftersom detta ofta förvärrar besvären.

Maria Sennström

 


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Hur försvinner hemorrojderna?
NÄSTA Hindrar amningen graviditet?