Pappor känner mer föräldraskuld än mammor

Du har väl inte missat att Vi Föräldrar har fått ett helt nytt utseende och massor av nytt innehåll? Här presenterar vi en del av en stor föräldraundersökning, som du kan läsa allt om i senaste numret. Berätta gärna vad du tycker om nya tidningen - länk hittar du nedan.

Skulden gör oss till bättre föräldrar

Att hämta sent på förskolan. Att ha ett barn som inte äter tillräckligt bra mat. Sådant – och mycket mer – känner vi skuld för. Men skulden är inte bara negativ, den hjälper oss även att bli bättre föräldrar, enligt barnpsykologen Malin Bergström.

Vi Föräldrar har, med hjälp av undersökningsföretaget Novus, frågat småbarns­föräldrar hur bra de anser sig vara som föräldrar. De allra flesta tycker att de är bra, ofta till och med mycket bra, visar det sig.
   Psykologen Malin Bergström blir glad när hon hör resultatet – men inte förvånad:
   – Det stämmer överens med att barn i Sverige mår bra, något som visar sig i alla möjliga studier, säger hon. Att många föräldrar – 64 procent – har valt alternativet ”ganska bra” istället för ”mycket bra” oroar henne inte.
Undersökningen visar att 32 procent av föräldrarna – 37 procent av männen och 26 procent av kvinnorna – känner skuld för att de tillbringar för lite tid med barnen.
Det resultatet är högintressant, tycker Malin Bergström.
   – Nästan fyra av tio pappor till små barn känner alltså skuld för att de är för lite tillsammans med sina barn – wow! Det låter kanske bakvänt, men jag blir jätteglad över att det här idag är ett större problem för män än för kvinnor. Jag drar paralleller till psykologen Ylva Elvin-Nowaks studie från början av 2000-talet som visade att pappor kände skuld i mycket mindre utsträckning än mammor. Jag ser Vi Föräldrars resultat som ett tecken på att pappor nu vet mer om hur viktiga de är för sina barn, säger Malin Bergström.
Det är alltså något positivt?
   – Ja, jag tycker det. Eftersom arbetslivet idag tar mindre hänsyn till mäns än kvinnors föräldraskap är det inte konstigt om pappor känner mer skuld för det här än mammor. Deras livspussel är helt enkelt tajtare.
Malin Bergström tror att det krävs skuldkänslor för att det i förlängningen ska kunna bli någon förändring i männens arbetsliv.
   – Jag tror att kraften i deras skuldkänslor kommer att göra att de ställer krav, att den skuld de känner kommer att ge dem en drivkraft att prioritera barnen och ställa krav på arbetsgivarna under småbarnsåren.
   – Och om det nu bara är var fjärde mamma som känner skuld över att hon ägnar för lite tid åt sina barn, då är situationen ändå ganska bra för kvinnorna. Då får de ihop det här livspusslet man pratar om.

Läs hela undersökningen i Vi Föräldrar nr 14, 2012.

Eller varför inte bli prenumerant – här är vårt erbjudande.

NUVARANDE Pappor känner mer föräldraskuld än mammor
NÄSTA Flaskmatande föräldrar känner sig kränkta