Välj rätt åkpåse i vinter

I vårt nordliga land kommer vintern ofta som en överraskning för många. Men vill du vara förberedd så läs vår åkpåse-guide här.

Tänk efter vad bebisen behöver när du väljer material i åkpåsen. Är det kallt och blåsigt där du bor kan det vara viktigast att åkpåsen är riktigt varm. Har du en bebis som kräks mycket kan det vara viktigare att åkpåsen är lätt att tvätta, säger Maria Lindstedt, säkerhetshandläggare på Konsumentverket.

Fleece och ull är varmast, menar både hon och Eivor Wedemo, barnsjuksköterska på Ältapraktiken.
    – Trots att det kan verka opraktiskt med ull så är det smutsavvisande. En fårfäll blir inte smutsig lika snabbt som en åkpåse i syntet, säger Eivor Wedemo.

Ull och fleece är varmast

  • Välj ett vattentätt yttertyg på åkpåsen om du är ute i regn och snö ofta. Var beredd med regnskydd om du väljer jeans eller sammet.
  • Fleece och ull är varmast.
  • Löstagbara innertyg är lättast att tvätta.
  • En åkpåse bör kunna tvättas i 40 grader. Tänk på att det kan ta upp till två dygn att torka den.
  • Stor åkpåse varar längre, liten passar bättre i vagnen.

Källa: Eivor Wedemo, barnsjuksköterska

För att åkpåsen ska vara någorlunda lättskött är det bra om den tål maskintvätt i 40 grader. Vill man ha en åkpåse som är lätt att tvätta kan det vara bra att välja en med löstagbart innertyg.
    Materialet närmast huden ska vara så naturligt som möjligt.
    – Kolla att tyget inte är behandlat med färgämnen eller antimögelmedel som kan ge utslag, säger Maria Lindstedt.

Yttertyget då? Det finns åkpåsar med tyg i sammet, guld och jeans.
    – Det kan vara praktiskt med ett tyg som tål vatten och snö en liten stund. Väljer man en åkpåse i guld eller sammet får man vara beredd på att tyget kan bli förstört. Man får ta på regnskydd direkt om det börjar snöa, säger Maria Lindstedt.
I vilken ålder är det bäst med åkpåse?
– En åkpåse är ett bra alternativ för små barn som inte rör sig så mycket. Den är rymlig, luftig och sitter inte åt någonstans. Men är barnet större kan det räcka med en overall och en filt över. Tänk efter vad ni behöver innan ni köper åkpåse, säger Eivor Wedemo.
    När man väljer åkpåse finns det flera modeller att välja mellan. Mindre påsar passar i regel bättre i vagnen, medan större modeller, som kan kännas knöliga, varar längre. En kompromiss är att välja en omlottpåse.
    – Tänk på att barn växer fort, så köp inte en åkpåse som är för liten, säger Maria Lindstedt.

Voksipåse är varmt
Fördelen med mindre, måttsydda åkpåsar är att de passar bra. Det går lätt att hitta uttag för sele och grenuttag och dra på fickan över ryggstödet i vagnen. Men se efter så att utskärningarna stämmer om du väljer ett annat märke på påsen än på vagnen.
    – En fördel med fårfällar och lite större åkpåsar är att man även kan lägga dem i pulkan och använda till större barn. Då ökar användningsområdet lite, säger Eivor Wedemo.
    Många väljer att köpa en större modell direkt. Det är vanligt i Norrland – där barn ofta sover ute på dagis och använder åkpåsen i pulkan. Där väljer många föräldrar barnsovsäck eller voksipåse – ett omlottäcke som växer med barnet.
    – Voksipåsen är extremt varm och man kan ha den länge, säger Maria Lindstedt.
Det är också en av få åkpåsar som går att tvätta i 60 grader.
Hur vet jag om påsen är säker?
    – Vi har inte fått så många rapporter om osäkra åkpåsar. Men det är tre saker man ska se upp med: långa snören med tampar, lösa knappar och smycken, säger Maria Lindstedt.
    Snören får vara max 22 centimeter på varje sida.
    – Om de har knopp eller knut kan dessa fastna i någonting och bilda en snara för barnet. Så ta bort långa snören.
    Hänger du smycken på åk­påsen är det viktigt att de sitter fast ordentligt.
    – Alla småföremål kan orsaka kvävning. Kolla även att alla knappar och smådelar sitter fast ordentligt.

Läs mer om åkpåsar i Vi Föräldrar 14/2008

NUVARANDE Välj rätt åkpåse i vinter
NÄSTA Ikea återkallar barnstol