Sällskapsspel -07

Vi har testat några av julens familjespel. Läs om vad som funkade och vad som var mindre bra.

 

Att sitta tillsammans några stycken och spela spel är roligt både för stora och små – men kanske har man inte alltid samma uppfattning om VAD som är kul.

Läs vårt test av några av julens familjespel.

 

Spelets namn: Labans spökspel
Beskrivning: Man går runt i slottet Gomorronsol och samlar och tränar på ljud. Vinnaren är den som först kommer till spökrummet och gör det stora spökljudet.
Företag: Kärnan
Pris: Ca 259 kr
Antal spelare: 2–4
Ålder: Från 5 år
Speltid: Ca 20 min
Kommentar/barn: ”Roligare än jättekul. Jättekul att gå runt och göra spökskrik. Roligt att gå på färger och gå in i lådor och hitta nycklar. Och sen göra stora spökskriket. Väldigt lätt att lära sig.”
”Jättekul. Jag gillar att låta och göra ljud. Roligt att det går ut på att ha tur och inte att kunna, för då kan man spela mot vuxna och vinna. Spelfigurerna åkte omkring lite för mycket så tejpa ihop dem.”

Kommentar/vuxen: ”Väldigt enkla regler, går snabbt att lära sig. Ganska roligt, om man gillar att låta, annars är det upplagt för kaos. 5 år är en lite väl tilltagen åldersgräns, jag är övertygad om att till och med en 3-åring, med vuxenhjälp, kan tycka att det här spelet är kul. Barn kan nog tycka att det är roligare än vuxna, men en fördel är att barnen kan spela själva.”

Betyg (mellan 1 och 5):  4

Spelets namn: Lilla tjuv och polis
Beskrivning: Det gäller att först av alla fånga elaka fem bovar och sätta dem bakom lås och bom. Men man får se upp så att de inte smiter.
Företag: Alga
Pris: 179 kr
Antal spelare: 2–4
Ålder: Från 3 år
Speltid: 20–30 min
Kommentar/barn: ”Det var faktiskt lite tråkigt. Det gick för snabbt, jag tycker om långa spel. Det var nästan lite för lätt.”
”Det var ett roligt spel. Nästan lika kul som de andra spelen.”

Kommentar/vuxen: ”Ett snabbt spel med enkla regler. Passar bra för lite mindre barn, tråkigt i längden för större barn. Spelpjäserna är lätta att riva omkull och då kan man tyvärr se vilka bovar som är snälla och vilka som inte är det.
 
Betyg (mellan 1 och 5): 3
 

Spelets namn: Tjuv och polis
Beskrivning:
Spelet går ut på att man ska få ihop så mycket pengar som möjligt. En av deltagarna är polis, resten av deltagarna är tjuvar. Den som har mest pengar när spelet är slut vinner.
Företag:
Alga
Pris:
299 kr
Antal spelare:
2-6
Ålder:
Från 7 år
Speltid:
60-90 min
Kommentar/ Barn:
Barnen är entusiastiska till en början men kroknar när vi vuxna vill kontroll-läsa reglerna gång på gång. 10-åringen tycker det är roligt men tröttnar när vi andra inte hänger med. 8-åringen tycker att det är ”tråkigt”.

Kommentar/vuxen: Tar tid att lära sig reglerna, både barnens och vårt tålamodet tryter, och det roliga infinner sig inte riktigt, kanske inte förrän man behärskar de omfångsrika reglerna? Det tar lång tid att komma framåt i spelet. Det blir ideligen många ”nederlag” i spelet, jobbigt att hantera för 8-åringen.

Betyg:
Vi vuxna: 2 Barnen: 3

Spelets namn: Knasiga djur
Beskrivning:
Lyssna på djuren i stallet och bygg ditt eget knasiga eller verklighetstrogna djur.

Företag: Kärnan
Pris:
199 kr
Antal spelare:
2-4 st
Ålder:
från 3 år
Speltid:
15 minuter
Kommentar/barn:
Kul att man kan höra hur djuren låter.

Kommentar/vuxen: Jag förstår inte poängen med det här spelet.

Betyg: (mellan 1 och 5): 3

Spelets namn:  Tusenfotingen
Beskrivning:
Vilken tusenfoting kommer först till mål? Färgtärningen avgör.
Företag:
Kärnan
Pris:
149 kr
Antal spelare:
2 st
Ålder:
från 3 år
Speltid:
10 minuter
Kommentar/barn:
”Jätteroligt, vill spela hela tiden.”
Kommentar/vuxen:
Suveränt spel när barnet håller på att lära sig färgerna.
Betyg: (mellan 1 och 5):
5

Spelets namn: Tummen
Beskrivning:
Para ihop pusselbitarna till ett långt snöre.
Företag:
Kärnan
Pris:
199 kr
Antal spelare:
2-4 st
Ålder:
från 4 år
Speltid:
20 minuter
Kommentar/barn:
Det var roligt med tummendockorna och luckan där man kan få ta pusselbitarna.

Kommentar/vuxen:
Jag skulle hellre köpa ett vanligt pussel, det här känns inte särskilt roligt.

Betyg: (mellan 1 och 5): 2,5

Spelets namn: Jag är nyfiken på ABC
Beskrivning: Genom att plocka upp brickor med bokstäver eller symboler är tanken att barnet ska lära sig att känna igen bokstäver, som ett första steg i läsinlärningen.
Kommentar/barn: ”Inte så värst kul. Man fattade inte riktigt hur man ska göra.”
”Jättekul, för att jag vann.”
Företag: Kärnan
Pris: 99 kr
Antal spelare: 2-4 st
Ålder: 5 +
Speltid: 15 min.
Kommentar/vuxen: ”Krångligt spel, med ganska svårbegripliga regler. Spelet kändes billigt: spelpjäserna var inte ordentigt gjorda och ramlade omkull, spelplanen satt inte ihop och föll isär. Dessutom var det svårt att se var man skulle gå på planen, det var så plottrigt.”

Betyg (mellan 1 och 5): 2,5

Spelets nam: Kalasspel – Tårtkampen
Beskrivning: Genom att gå runt på en spelplan och göra olika utmaningar plockar du ihop din egen riktiga tårta. Den som först blir klar med sin tårta vinner.
Kommentar/barn: ”Jättekul! Bra att få äta tårta en vanlig dag.”
”Kul – särskilt när jag skulle gå som en apa.”
”Det här var det bästa spelet jag spelat!”
”Det här var ett pinsamt spel.”
Företag: Kärnan
Pris: 179 kr
Antal spelare: 2-6 st
Ålder: från 4 år
Speltid: ca 40 min
Kommentar/vuxen: En mardröm att ha ett gäng barn i köket där de gör sina egna tårtor… Det är tusen gånger lättare att göra tårtan själv! Dessutom är det ganska svårbegripligt – om spelet ska användas på ett kalas, är det då meningen att vinnaren ska sitta och äta sin tårta själv, medan de andra fortsätter att spela? Det förtar partystämningen lite, tycker jag. Men barnen gillade det, mest på grund av de fick äta tårta en vanlig dag.

Betyg (mellan 1 och 5): 3

Spelets namn: Trollspelet
Beskrivning: Varje deltagare ska med sitt lilla troll gå runt spelplanen och samla lyckokulor. Den som första har fått ihop sin skattgömma vinner. Utmed spelplanen händer olika magiska saker.
Kommentar/barn: ”Gulliga troll, kul spel.”
”Spännande.”
Företag: Kärnan
Pris: 259 kr
Antal spelare: 2-4 st
Ålder: från 5 år
Speltid: ca 20 min
Kommentar/vuxen: I love it: Det är sällan man stöter på ett så genomarbetat och välgjort spel. Jättefina pjäser (små, små troll), fin spelplan och väl uttänkta finesser. En njutning att spela!

Betyg (mellan 1 och 5): 5

Spelets namn: Dinosauriespelet
Beskrivning: Genom att samla vattensteg ska man ta sig till ön som vaktas av havsmonstret och rädda baby-dinosaurien. På vägen kan man råka ut för olika svårigheter.
Företag: Kärnan
Pris: 199 kr
Antal spelare: 2–4
Ålder: Från 5 år
Speltid, min: 20–30
Kommentar/barn: ”Roligt, roligt, roligt. Roligt att samla vattensteg och rädda babydino och så kan man utmana och kanske förlora. Och jag gillar att det är lätt och spännande. Jag hade otur med tärningen och ändå kom jag tvåa, och det var roligt.”
”Jättebra. det är roligt med tärningsspel. Roligt att kunna utmana och vinna eller förlora vattensteg. Då är det inte säkert att man vinner fast man kanske verkar vinna. Det är lagom lätt att lära sig, man lärde sig reglerna fort. Och babydino var gullig.”

Kommentar/vuxen: Ett fiffigt konstruerat spel som både är lätt att lära sig, spännande och som flyter på bra. Ett riktigt bra familjespel! Rekommenderas.

Betyg (mellan 1 och 5): 5

NUVARANDE Sällskapsspel -07
NÄSTA Vinterstövlar -07