Shutterstck/YanLev

Bebisen kan lätt ramla ner från skötbordet. Håll alltid en hand på bebisen om du behöver sträcka dig efter någonting.

Barnsäkra hemma för bebisen – så här gör du

När barn under 6 månader skadas sker det ofta i samband med fall. Småsaker kan fastna i halsen, het mat och dryck kan ge brännskador. Så här barnsäkrar du för barn under 6 månader.

Skötplatsen

Den säkraste skötplatsen är en dyna på golvet. Om man vill använda ett skötbord är det viktigt att det är stadigt och har ordentliga skyddskanter så att risken för att barnet ska ramla ner minskar. Små bebisar kan ta spjärn och rulla eller kana av skötbord långt innan de kan vända sig medvetet, så lämna aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet. Ordna så att du har allt du behöver – som vatten, tvättlappar, blöjhink och rena blöjor – inom räckhåll. Om du måste sträcka dig efter något, håll kvar en hand på barnet.

Spjälsängen

Ska ha 4,5–6,5 centimeter mellan spjälorna så att barnet inte kan fastna med huvudet eller andra kroppsdelar. Ha inte fluffiga spjälskydd eftersom barnet kan kvävas om det hamnar med ansiktet mot skyddet och inte kan vända sig. Snören eller band ska inte vara längre än 22 centimeter.

Babybäddar

För babynest och liknande finns ännu ingen nationell standard. Men det är viktigt att babybädden är hårt stoppad och inte har lösa trådar, lösa smådelar, öglor, eller band som är längre 22 cm.

Badkaret och badbaljan

Vanligaste dödsolyckan bland små barn är drunkning. Lämna aldrig barnet utan uppsyn, det behövs bara lite vatten för att det ska bli farligt och det går fort om olyckan är framme. Badhjälpmedel som bebisen kan sitta eller ligga i själv kan ge en falsk trygghet. Var alltid inom räckhåll även om du använder sådana hjälpmedel. Töm små plaskpooler, ha uppsikt vid trädgårdsdammar och om det finns en stor pool i grannskapet är ägaren skyldig att se till att den är övertäckt eller inhägnad.

Småsaker

Små barn undersöker genom att stoppa i munnen, och små saker kan fastna i strupen. Småsaker som får plats helt i en smådelscylinder (en plasthylsa som är lika stor som ett 3-årigt barns strupe, 3,2 centimeter i diameter) kan innebära risk för kvävning om barnet stoppar dem i munnen. Smådels-cylindrar ska finnas att hämta hos den kommunala bvc eller konsumentvägledaren. Små bollar kan vara en risk även om de inte går ner i cylindern.

Magneter

 Om barnet sväljer starka magneter kan de, utöver kvävningsrisken, dras ihop i magen och skada tarmarna.

Babysittern

Använd bara babysittern på golvet. På soffan, sängen eller andra mjuka underlag kan den välta. På köksbordet kan babysittern studsa av när bebisen gungar den. Lyft aldrig babysittern med barnet i.

Leksaker

Kolla nallen och de andra leksakerna då och då. Dra i nos, ögon, morrhår och sömmar, se till att inga smådelar kan lossna eller pillas bort och utgöra en kvävningsrisk. Tänk på att pipleksaker, speldosor och skallror inte ska ha för högt ljud – provlyssna intill ditt eget öra.

Snören och band

Klipp av band som är längre än 22 centimeter från leksaker, mobiler, kläder och speldosor. Band som är längre än så kan fastna runt barnets hals.

Källa: Anna Strandberg, Konsumentverket, och Vi Föräldrars Stora bok om barn.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11, 2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler