Värkar och öppningsfas – så funkar det

En förlossning kan börja på flera olika sätt – med värkar, vattenavgång eller att slemproppen stöts ut.

Av Mia Coull

Mot slutet av graviditeten tränar sig liv­moderns muskler inför förlossningen. Ett sätt att avgöra om det är dags att föda är att ta det lugnt – att sätta sig ner en stund eller lägga sig och vila. Klingar värkarna av då, brukar det inte vara dags än.

Är man osäker kan man alltid ringa förlossningen och rådfråga.

Värkar, vatten eller slempropp

Förlossningen kan antingen börja med värkar, vattenavgång eller att slemproppen stöts ut. Men det kan dröja länge än innan barnet kommer.

– En vanlig riktlinje, om allt är normalt, är att det ofta är dags att åka till sjukhuset när man har cirka tre värkar på tio minuter, som pågår under någon minut och gör ont, säger Margareta Borowiak, barnmorska på förlossningen vid Huddinge sjukhus.

Men det svaret är inte till hjälp för alla. Kvinnan måste själv känna efter vad hon har behov av. Hon kan vilja komma in till förlossningen för att få en bedömning om hur långt förlossningsarbetet har kommit, få bekräftat att allt är som det ska eller för att hon eller hennes partner av någon anledning är orolig.

Att kvinnor ber om att få stanna kvar på förlossningen fast de ännu bara är i öppningsskedet är inte ovanligt. Andra vill vara hemma så länge det går. Är kvinnan frisk och känner att allt är normalt, kan barnmorskorna ge goda råd på telefon.

Öppningsskedet, den så kallade latensfasen, när livmoderhalsen vidgas tills den är utplånad, kan vara lång, 20 timmar är inte ovanligt.

Kan liknas vid mensvärk

Värkarna brukar liknas vid mensvärk. Den aktiva fasen av förlossningsarbetet är när barnet börjat sin resa genom förlossningskanalen.

Men hur känner man det?
– Generellt kan man säga att kvinnan känner att värkarna ändrar karaktär. De blir mer smärtsamma, trycker på neråt och kommer ungefär var tredje till fjärde minut, förklarar Margareta Borowiak. 
Hur ont värkarna gör är individuellt.

– En del kvinnor är knappt påverkade av smärta, medan andra är starkt påverkade även om värkarna fortfarande är oregelbundna, säger Margareta Borowiak.

När du ringer förlossningen för att rådgöra med en barnmorska bedöms inte bara värkarbetet, utan även om vattnet har gått, om du haft en normal graviditet, hur fostrets tillväxt varit och om du har någon sjukdom eller drabbats av komplikationer under graviditeten. 
Hur långt det är att åka till förlossningen är en annan faktor.

Obs! Det här är en äldre artikel från Vi Föräldrar Gravid 5/2007. Senare artiklar finns bland annat här:

• Hur ont gör det att föda barn?

• Förlossning – så går det till

• Förlossning – öppningsskedet

• Förlossning – utdrivningsskedet

• Förlossning – efterbördsskedet

NUVARANDE Värkar och öppningsfas – så funkar det
NÄSTA Barnvagn – tänk på det här innan du köper