Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Välja namn – vad ska barnet heta?

Svårt att välja namn till barnet i magen? Oavsett vad bebisen ska heta finns det några saker du kommer vara glad att du har tänkt på innan du bestämmer dig. Lär av vår lista!

Svenska namn, flicknamn, pojknamn – googlingarna kan bli många när man ska bestämma namn till barnet i magen. Ett stort beslut! Tur då att man har en graviditet på sig att välja ett namn som passar just ens bebis. Är man två som ska komma överens om ett namn som båda gillar kan det dessutom krävas kompromisser. Ska det vara ett ovanligt bebisnamn, något vanligt eller kanske ett namn från förr? Oavsett ska det ju gärna låta fint när du viskar det i örat på din bebis, när kompisen ropar det på gatan om sisådär tio år och när hen kanske gifter sig en dag. Svettas du vid tanken? Se det som en rolig uppgift! Här får du en lista med tips som kan hjälpa dig när du väljer.

7 tips när du väljer namn till ditt barn

1.  Kolla initialerna

Hur blir barnets initialer? Tänk på det innan du väljer namn. Alla tycker inte att det är kul att heta BB, eller kanske (om man har dubbla efternamn) PMS. Nog för att barn kan ha vilda humörsvängningar, men ...

2. Ovanlig stavning = ovanligt bebisnamn

Testa en annorlunda stavning för att ge namnet en annan känsla. Anna kan till exempel stavas Annah och få en helt ny vibb runt sig. PS! Var beredd på att ditt barn kanske inte kommer att tacka dig när hen för all framtid måste bokstavera sitt namn: "nej, inte Isak utan ISAAC: I som i Ivar, S som i Sigurd, A som i Adam, A som i Adam och C som i Cesar. "

3. Testa för- och efternamn ihop

Tycker du till exempel att det är snyggt med en alliteration, som Julius Jonsson, eller inte? Att ha för- och efternamn som rimmar, som till exempel Sten Gren, brukar passa bäst i sagoböcker. Korta förnamn kan vara fina med långa efternamn och tvärtom. Att ha ett långt efternamn och sedan ge bebisen ett långt förnamn kan göra att namnet som helhet känns mastigt; tänk Alexandra-Lovisa Gummesson-Johansson. Eller så är det mäktigt och imponerande!

4. Hitta inspiration från förr till bebisens namn

Ta en promenad på en kyrkogård och kolla in äldre generationers namn. Du kan få massor med inspiration. Namnen från förra sekelskiftet är fortfarande populära, tänk Ingrid, Märta, Ester och Edit, och Harry, Axel, Valter och Ivar. Men namnen som var populära under 1930-till 60-talet väntar fortfarande på en ny blomstringstid (kanske är det en liten Ulla, Lena, Eva eller varför inte en Bengt, Leif eller Sven i magen?).

5. Välja namn efter någon du gillar?

Känner du att du vill hedra någon i din närhet med att ge hens namn till din bebis? Gör det bara om du älskar namnet själv. Och kom ihåg att ett mellannamn räcker gott. Apropå mellannamn: Om ditt barn inte gillar det namn du givit hen när hen blir äldre passar mellannamnet perfekt att plocka upp.

6. Välj ett namn med bra vibbar

Det är helt okej att vägra ett namn för att en jobbig tjej i tredje klass som alltid petade näsan hette så. Risken är annars att du alltid kommer att koppla ihop namnet med en näspetare. Om du har en partner kanske hen associerar ditt favoritnamn med ett husdjur hen hade som liten. Då får du respektera det. Men kom också ihåg att ditt barn snart kommer att ta namnet i besittning och inom kort helt enkelt VARA Svea, Charlie eller Lennox. Det kan du försäkra släktingar som kommer med kommentarer som "åh, jag hade en så elak granne på min gata när jag var liten som hette Svea ..."

7. Googla namnlistor

Den som söker ska finna. Googla på svenska och på alla andra språk du kan hanka dig fram på. Testa "unique baby names", "prénoms de bébé", "russian baby names", "nombres para bebes originales" och "bebek isimleri" med flera! Eller kolla vår lista här: 30 utländska namn – som funkar i Sverige också

Välja namn till ditt barn – det här vill du kanske undvika

• Stressa inte fram ett beslut

Känn inte pressen att snabba dig att registrera ditt barns namn om du känner dig osäker. Det är bättre att vänta med att registrera namn, än att ändra det. Lär känna din bebis lite, prova med ett namn i några dagar och byt sedan till ett annat. Vi är många som har väntat ända tills den berömda 3-månadersgränsen! (Och nej, det stämmer inte att ditt barn kommer att få ett namn tilldelat sig av myndigheterna om du dröjer för länge. Däremot kan man tvingas betala böter, men det är ovanligt).

• Bli inte för egofixerad i ditt val av namn

Låt bli att berätta om dig själv och dina intressen med ditt barns namn. Moon Unit Zappa fick Frank Zappas barn heta – kanske mest för att markera att föräldrarna är lite crazy, eller? Namn som kan uppfattas som lite "new-agiga" som Månstråle, kan vara påfrestande om man inte delar sin förälders intressen. Tänk så här – namnet är ju barnets, inte ditt.

• Ska barnet verkligen heta Bamse, Snövit eller Tingeling?

Nja, man vill kanske inte namnge sitt barn efter en sagoboksfigur. Se förra punkten!

• Rimmar namnet på Baja-Maja?

Här går åsikterna isär. Är det fel att ge sitt barn ett namn som rimmar på något det är lätt att bli retad för, som Ulla ...? Eller ska man helt enkelt tänka att barn kan bli retade för vad som helst och att man kort och gott ska välja det finaste namnet? JA, så tycker vi!

• Skippa att göra ett statement med namnet

Välj inte jättelånga namn med konstiga betydelser. En flicka i Nya Zealand fick namnet Talula Does The Hula From Hawaii av sina föräldrar och ogillade det själv så mycket att hon, enligt utsago, bad sina vänner kalla henne "K". När hon var 9 år blev föräldrarna ålagda av en domare att ändra hennes namn. Och så finns exemplet med svenska entreprenören Lasse Diding, som 1996 försökte ge sin son namnet Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 – uttalat Albin (han fick avslag).

Vill du slippa åsikter om bebisens namn?

När du har valt namn, låt det vara en hemlighet om du har släktingar eller vänner som blandar sig i för mycket. Om din mamma eller pappa har starka åsikter om saker som namn, säg att det inte är bestämt än. Det är bättre att mörka lite än att behöva bli påverkad av vad andra tycker.

Namnforskare: "Namnet ska vara 'lagom' vanligt"

Plöjer du igenom namnlistor eller har du bestämt vad bebisen ska heta? Enligt namnforskaren Emilia Aldrin måste ett förnamn ibland uppfylla tio kriterier innan det väljs. Läs också om de hetaste namntrenderna.

Alice, Engla-Saga eller Carola? Och, om det blir en pojke: Lucas, Karl-Henning eller Zlatan?

Att spåna bland alla möjliga (och omöjliga) namn kan vara hur roligt och mysigt som helst medan magen växer. Men plötsligt närmar sig den planerade nedkomsten, utomstående börjar lägga sig i och tänk om det visar sig att namnet ni enats om inte alls passar den nyfödda?

Läs också: När på dygnet föds flest barn?

 Emilia Aldrin är universitetslektor i svenska språket vid Högskolan i Halmstad. I sin avhandling Namnval som social handling undersöker hon hur vi väljer förnamn till våra barn och vilken identitet namnen bidrar till att skapa. Hon berättar om hur komplext blivande föräldrar tycker att namnvalet är.

– Något som överraskade mig var att det var så mycket som föräldrarna funderade över. I enkäten angav föräldrarna upp till tio olika motiv som spelat in. Det kunde exempelvis handla om att namnet skulle vara fint eller passa med efternamnet.

Spelar namnbetydelsen någon roll?

– Vissa tycker att det är viktigt med ett internationellt namn, andra att det ska vara ”lagom vanligt”. Många vill att det ska passa barnets personlighet och att det inte ska gå att komma på några elaka öknamn.

Det är inte ens givet att man själv vet var ens namnidéer kommer ifrån. Emilia Aldrin förklarar att det både finns medvetna och omedvetna namnval. Det kan till exempel vara så att den mysiga tanten i garnbutiken i byn man växte upp i hette Rut. Detta har gjort att namnet sedan dess gett positiva vibbar och legat nära till hands även om det kanske inte är något man funderat medvetet på.

Döp bebis efter morfar – så väljs många svenska namn

Barnboksgenren är full av exempel på personer som blivit namngivna efter kändisar. I verkligheten är det dock inte särskilt vanligt att föräldrar gör som i Maria Gripes böcker om Elvis och uppkallar sin son efter hans kände namne.

Snarare är kändisnamnen en kategori som räknas till de omedvetna valen. Få döper sitt barn till Carola efter Carola Häggkvist, men samtidigt är det fler som känner till namnet på grund av Carola Häggkvists popularitet och som därför kan tänkas välja namnet Carola så länge det passar in i rådande namnmode.

Namnmodet följer alltså andra lagar än vilka kändisar som är aktuella för tillfället. Faktum är att trenderna behöver betydligt längre tid på sig för att gro. Ett vanligt mått att beräkna namnmodet efter är den så kallade hundraårscykeln eller tre-generations-regeln.

– Vi väljer inte namn från vår egen eller våra föräldrars generation. Namnen uppfattas ofta som töntiga, och vi har kanske bekanta som vi associerar namnet till på ett dåligt sätt. Då går vi hellre längre tillbaka inom släkten och letar, bland far- och morföräldrar till exempel.

Mamman bestämmer ofta namnet

Emilia Aldrins studie visar också att det är långt fler än bara föräldrarna som engagerar sig i namnet på det nytillskottet i familjen. Såväl mor- och farföräldrar som vänner, jobbarkompisar och i viss mån syskon vill lägga sig i beslutsprocessen. Hennes forskning visar dock att mamman har en särställning när beslutet ska tas.

– Majoriteten svarade att båda föräldrarna kom med förslag, men i slutändan var det betydligt vanligare att mammans alternativ vann. Varför det är så är svårt att säga, men det kan hänga samman med traditionella könsroller och gamla idéer om kvinnans överansvar för hemmet och barnen.

– Något som vore intressant att veta, men som min enkät inte ger svar på, är huruvida pappan inte kan eller vill ha samma inflytande i namnfrågan, säger Emilia Aldrin.

Läs också: Dopkalas och namngivning – här är tipsen!

10 kriterier föräldrar tar hänsyn till när de väljer namn

1. Estetiskt tilltalande

2. Lagom vanligt

3. Lätt att stava

4. Lätt att uttala

5. Ska passa med efternamnet

6. Ska passa med syskonens namn

7. Ska passa barnets personlighet

8. Internationellt gångbart

9. Inte betyda något konstigt

10. Inte gå att komma på öknamn på

 4 namntrender

• Sekelskiftesnamn. Har varit populära ett tag men verkar stå sig. Exempel: Alice, Elias och Maja.

• Nordiska namn. Astrid, Sigrid och Ture blir vanligare, särskilt Ture har ökat snabbt. 

• Flicknamn som slutar på y, i eller ie. Exempel: Hailey, Lilly och Elsie.

• Långa pojknamn. På pojksidan ser vi fler långa namn än tidigare som Oliver, Alexander, Matteo, Julian, Nicolas och Benjamin.

Källa: Emilia Aldrin