Välja namn till bebisen - 10 kriterier
Thinkstock

Välja namn till bebisen - 10 kriterier

Välja namn till bebisen - 10 kriterier

Plöjer ni igenom namnlistor eller har ni bestämt er? Enligt namnforskaren Emilia Aldrin måste ett förnamn ibland uppfylla tio kriterier innan det väljs. Läs också om de hetaste namntrenderna.

Alice, Engla-Saga eller Carola? Och, om det blir en pojke: Lucas, Karl-Henning eller Zlatan?

Att spåna bland alla möjliga (och omöjliga) namn kan vara hur roligt och mysigt som helst medan magen växer. Men plötsligt närmar sig den planerade nedkomsten, utomstående börjar lägga sig i och tänk om det visar sig att namnet ni enats om inte alls passar den nyfödda?

Emilia Aldrin är doktorand vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet. Just nu färdigställer hon sin avhandling om hur vi väljer förnamn till våra barn och vilken identitet namnen bidrar till att skapa. Hon berättar om hur komplext blivande föräldrar tycker att namnvalet är.
– Något som överraskade mig var att det var så mycket som föräldrarna funderade över. I enkäten angav föräldrarna upp till tio olika motiv som spelat in. Det kunde exempelvis handla om att namnet skulle vara fint eller passa med efternamnet.
– Vissa tycker att det är viktigt med ett internationellt namn, andra att det ska vara ”lagom vanligt”. Många vill att det ska passa barnets personlighet och att det inte ska gå att komma på några elaka öknamn.

Det är inte ens givet att man själv vet var ens namnidéer kommer ifrån. Emilia Aldrin förklarar att det både finns medvetna och omedvetna namnval. Det kan till exempel vara så att den mysiga tanten i garnbutiken i byn man växte upp i hette Rut. Detta har gjort att namnet sedan dess gett positiva vibbar och legat nära till hands även om det kanske inte är ­något man funderat medvetet på.

Morfar styr trenden
Barnboksgenren är full av exempel på personer som blivit namngivna efter kändisar. I verkligheten är det dock inte särskilt vanligt att föräldrar gör som i Maria Gripes böcker om Elvis och uppkallar sin son efter hans kände namne.

Snarare är kändisnamnen en kategori som räknas till de omedvetna valen. Få döper sitt barn till Carola efter Carola Häggkvist, men samtidigt är det fler som känner till namnet på grund av Carola Häggkvists popularitet och som därför kan tänkas välja namnet Carola så länge det passar in i rådande namnmode.
Namnmodet följer alltså andra lagar än vilka kändisar som är på tapeten för tillfället. Faktum är att trenderna behöver betydligt längre tid på sig för att gro. Ett vanligt mått att beräkna namnmodet efter är den så kallade hundraårscykeln eller tre-generations-regeln.
– Vi väljer inte namn från vår egen eller våra föräldrars generation. Namnen uppfattas ofta som töntiga, och vi har kanske bekanta som vi associerar namnet till på ett dåligt sätt. Då går vi hellre längre tillbaka inom släkten och letar, bland far- och morföräldrar till exempel.

Mamma vinner oftast
Emilia Aldrins studie visar också att det är långt fler än bara föräldrarna som engagerar sig i namnet på det nytillskottet i familjen. Såväl mor- och farföräldrar som vänner, jobbarkompisar och i viss mån syskon vill lägga sig i beslutsprocessen. Hennes forskning visar dock att mamman har en särställning när beslutet ska tas.
– Majoriteten svarade att båda föräldrarna kom med förslag, men i slutändan var det betydligt vanligare att mammans alternativ vann. Varför det är så är svårt att säga, men det kan hänga samman med traditionella könsroller och gamla idéer om kvinnans överansvar för hemmet och barnen.
– Något som vore intressant att veta, men som min enkät inte ger svar på, är huruvida pappan inte kan eller vill ha samma inflytande i namnfrågan, säger Emilia Aldrin.

10 kriterier föräldrar tar hansyn till när de väljer namn

1. Estetiskt tilltalande.
2. Lagom vanligt.
3. Lätt att stava.
4. Lätt att uttala.
5. Passa med efternamnet.
6. Passa med syskonens namn.
7. Passa barnets personlighet.
8. Internationellt gångbart.
9. Inte betyda något konstigt.
10. Inte gå att komma på öknamn på.

Källa: Emilia Aldrin

3 HETA NAMNTRENDER:


Sekelskiftesnamn. Har varit populära ett tag men verkar stå sig. Exempel: Alice, Elias och Maja.

Smeknamnsformer. Charlie, Sigge och Emmy blir vanligare – och inte bara som smeknamn.

Dubbelnamn. Även dubbelnamnen börjar komma tillbaka, även om det inte är de klassiska från äldre generationer. I Emilia Aldrins material hittas till exempel: Engla-Saga och Karl-Henning.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 1, 2011.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler