Tänk på det här om du är gravid

Förutom extra folsyra behövs inga extra vitaminer under graviditeten, under förutsättning att du äter en varierad kost. Men vad är en varierad kost?

ÄR JÄRNVÄRDET LÅGT?
Undvik att dricka te, kaffe och mjölk i samband med särskilt järnrika måltider, det försämrar kroppens förmåga att ta upp järn.

Men hoppa inte över mjölken helt. Mjölkprodukter i alla former är bästa kalkkällan, men en halv liter mjölk eller fem stora ostskivor om dagen räcker.
Fisk eller kött men också C-vitaminer från färska grönsaker, frukter och bär underlättar upptaget av järn.

BEHÖVS VITAMINTILLSKOTT?

Förutom folsyretabletter behövs inga extra vitaminer under graviditeten, under förutsättning att du äter en varierad kost med kött, fisk och grönsaker. Det är viktigt med regelbundna måltider bestående av tre huvudmål: frukost, lunch, och middag samt två–tre mellanmål. Någon gång räcker det med en frukt till mellis, andra gånger behövs en macka och ett glas mjölk.

Som vegan är det däremot nödvändigt med extra tillskott av B12 och D-vitamin (under vinterhalvåret). Ta också gärna extra omega 3. Numera finns vegetariska omega 3-kapslar från alger som är lika bra som kapslar gjorda på fiskolja. Däremot är det meningslöst att ta omega 3-preparat gjorda på linolja och andra vegetabilier.

Även laktovegetarianer bör ta extra B12-tabletter och omega 3. Extra D-vitamin är inte skadligt men inte heller nödvändigt, åtminstone inte på sommaren.

SALT MED JOD I
Ta för vana att alltid använda joderat salt i matlagningen. Särskilt viktigt är det om du inte äter fisk, skaldjur och mjölkprodukter.

Jod behövs för barnets utveckling och traditionellt har vi haft jodbrist i Sverige på grund av låga jodhalter i jorden. Detta har förändrats tack vare att jod tillsatts i bordssaltet och till viss del av att kornas foder berikas med jod. Därmed blir även mjölk en jodkälla.

Örtsalt och flingsalt är sällan joderat. Inte heller havssalt innehåller jod i några betydelsefulla mängder. Så tag vanligt joderat salt till pastavattnet, riskoket och alla andra gånger du lagar mat med salt.
 

NUVARANDE Tänk på det här om du är gravid
NÄSTA Coachad av Jesper Juul?