Syskonmagar

I den här systraskaran har gravidmagarna onekligen smittat av sig.
– Jag skulle inte ha fler barn men så blev min syster gravid... säger Jenny som är gravid samtidigt som sina systrar Anna och Camilla.

 

: ”Jag kan gå hem till och bryta ihop.”

Hur upplever du din graviditet?
– Det är lyxigt att få vara hemma med barn samtidigt som mina systrar. Jag har fått många goda råd och hjälp med barnpassning. Vi har alltid umgåtts mycket och barnen leker bra ihop. Våra familjer trivs med varandra, vi grillar och fikar.
– och jag bor bara några meter från varandra i samma radhuslänga. Vårt umgänge är väldigt avslappnat och enkelt. Jag kan gå hem till henne och bryta ihop, är jag trött är det helt okej. Den senaste tiden har jag funnit mycket stöd hos min storasyster. Vi har lovat varandra att vara tydliga och sätta gränser om vi känner att det blir för mycket.
– Jag och mina systrar pratar en del om våra föräldrar som lever mycket aktiva liv. De springer inte hos oss dagligen, om man säger så. Ibland beklagar vi oss lite, de är inte så jätteintresserade av att vara barnvakt. Skulle vi be dem ställer de upp, men det är inte helt självklart. Antagligen har det att göra med att mamma var hemma med oss i 14 år och nu känner de att de gjort sitt. Som barn var vi ofta hos mormor och morfar. Och även en del hos farmor under skolloven. En vecka varje sommar var mamma och pappa ute med båten och mormor och morfar hade oss fyra barn hos sig. Den avlastningen har inte vi. Vår lille­bror Johan, som är 25 år, har lovat att sitta barnvakt när bebisen kan gå på toaletten själv.
– Själva graviditeten är helt fantastisk och jag tycker att det är mysigt med hela processen. Hur smart kroppen är programmerad, att allt är förutbestämt och uträknat från början till slut. Kroppen ställs in på en framtida bebis.

Sätt tre ord på din mage:
– Fantastisk, stor och livlig

Beskriv din mage:
– Jag gillar min gravida mage och tycker det är skönt att få puta ut med magen riktigt ordentligt. Den är vacker. Från de två tidigare graviditeterna vet jag att jag kommer att sakna magen när den är borta.
Hur uppfattar du kroppens förändring?
– Magen har blivit större.
Fördelar med graviditeten:
– Att få uppleva ytterligare en graviditet och förhoppningsvis att man når målet: ett barn.

Nackdelar:
– Den extrema tröttheten. Den här gången gick det inte över efter de första veckorna och jag blev sjukskriven för utmattningssymtom. Mitt minne är ur funktion och jag kommer inte ihåg någonting. Vardagliga saker blir ohanterliga för mig. På jobbet kunde jag inte fokusera på arbetsuppgifterna och till slut märkte jag att arbetet blev lidande.
– När jag träffade barnmorskan och hon ifrågasatte hur jag mådde bröt jag ihop och fick en akut tid hos en läkare samma dag. När läkaren sa att hon skulle sjukskriva mig i tre veckor fick jag hjärtklappning och började skaka. Tänkte att jag inte kunde vara borta från jobbet så länge, just då. Läkaren tittade lugnt på mig och sa att ”det avgör inte du, det gör jag för dig och ditt barn”.
– Nu har jag kommit upp ur den djupaste svackan och har successivt trappat ner arbetet och jobbar bara åtta timmar i veckan. Men försäkringskassan ifrågasätter min sjukskrivning och det är ett stort stressmoment.

Blev graviditeten som du tänkt dig?
– Ja, förutom att jag är så trött.

Hur länge planerar du att vara mammaledig?
– I minst ett år. Med de två första barnen var jag hemma i 4,5 år i sträck.
– Min sambo kommer att jobba fyra dagars vecka under det första året och det känns lyxigt. Det gjorde vi med de andra barnen också, och det är värt att dra ner på utgifterna för att få möjlighet att vara föräldraledig så länge som möjligt. Sedan önskar vi, om våra arbetsgivare går med på det, kunna jobba halvtid båda två under två års tid.

Har du fått något sug efter någon viss mat?
– Nej. Däremot kan jag absolut inte äta kött som jag tillagat själv.

Hur mycket har du gått upp i vikt?

– 7 kilo, hittills.

Vill du ha fler barn?
– Jag var nöjd efter två barn och hade hunnit få distans till småbarnsåren. Men sedan blev min lillasyster gravid och jag började längta igen. Men jag kan inte säga att jag absolut inte vill ha fler barn.

: ”Lyxigt att ha en syster så nära”

Hur upplever du din graviditet?
– och jag bor bara några meter från varandra och det är lyxigt att ha en syster så nära. En trygghet. Hon fick barn före mig så jag har alltid kunnat vända mig till henne för tips och råd. Våra barn känns nästan som syskon.
– Vi träffas ofta och fikar, och på helgerna umgås vi familjevis. Vi gör utflykter till skogen och grillar korv tillsammans, på somrarna åker vi och badar.
– Det var inte planerat att vi skulle flytta till samma radhuslänga. Min man Patrik tyckte först att området var så fult, men ett prisvärt hus blev till salu och nu har vi bott där i sju år och trivs enormt bra. Det är trevligt att det bor många barnfamiljer här.
– Precis som våra föräldrar har vi prioriterat att hellre bo billigt och kunna vara hemma så länge som möjligt med barnen. Det är en frihet att kunna välja att vara hemma utan att känna pressen av avbetalningar på ett stort hus.
– I början var graviditeten helt vanlig, men nu har jag fått vansinnig foglossning. Det gör ont i ljumskarna och bak mot svanskotan. Sjukgymnastiken hjälper inte och det är riktigt jobbigt.
– Under en rutinkotroll på mvc fick jag reda på att jag har graviditetsdiabetes. Jag har varit lite trött, men det är man ju i slutet av en graviditet. Så nu behöver jag motionera för att hålla diabetesen under kontroll, men kan inte det på grund av foglossningen…
– Jag har blivit kostbehandlad, men behöver inte ta medicin i och med att jag fick diabetes så sent. Det svåraste är att avstå från kakfaten. Jag och är inga bullbakande hemmamammor, men är duktig på att laga mat och pyssla om oss. Vi har typ 2 diabetes i släkten så det finns en förhöjd risk att jag får den efter förlossningen.

Sätt tre ord på din mage:

– Rörlig, bökig och nätt.

Beskriv din mage:
– För en gångs skull kan jag stoltsera med magen och känner mig vacker.

Hur uppfattar du kroppens förändring?
– Jag har gått upp 17 kilo. Trots att jag tidigare kämpade med vikten känns det faktiskt okej. Jag håller mig inte till någon direkt diet utan frossar i vitt bröd, pasta och godis. Tids nog måste jag ta tag i livet och leva sundare igen. Jag har alltid tränat mycket men i och med foglossningen har jag inte kunnat röra på mig och tappade motivationen. Kanske behövde jag en paus från all hälsosam mat?

Fördelar med graviditeten:

– Att få vara stolt över magen och inte behöva känna pressen att den ska vara vältrimmad. Det kännas som en gåva att få vara gravid igen, trots att det är tredje gången. Det är helt fantastiskt, även om det inte var planerat att det skulle ske precis just nu.

Nackdelar:
– Allt krångel med försäkringskassan. Jag jobbar som undersköterska med senildementa. Ett ganska tungt arbete. Mötet med mödravårdcentralen var ganska förnedrande. Gynekologen kom med nedlåtande kommentarer som: ”Om du tycker att det är jobbigt nu, hur kommer det då inte bli med tre barn?”. Till slut förstod hon att jag har en ovanlig typ av foglossning med mycket smärta och sjukskrev mig, men sa att hon inte trodde att förskäringskassan skulle godta sjukskrivningsintyget. Som tur är fick jag sjukpenningen beviljad. Men i dag vet man aldrig, det är som att spela på lotteri.

Blev graviditeten som du tänkt dig?
– Nja, jag hade inte riktigt räknat med så jobbig foglossning eller graviditetsdiabetes.

Hur länge planerar du att vara mammaledig?
– Jag hoppas dagarna ska räcka fram tills bebisen är drygt 2 år. Patrik ska vara hemma så småningom, men vi har inte bestämt hur hans pappaledighet ska se ut ännu.

Har du fått något sug efter någon viss mat?
– Vindruvor och osund mat som vitt bröd, vit pasta och godis.

Hur mycket har du gått upp i vikt?
– 17 kilo. För något år sedan var jag med i viktväktarna och gick ner 30 kilo och jag vill försöka nå den matchvikten igen efter förlossningen. Det skulle ge mig bättre förutsättning att hålla mig frisk. Det är inte lätt, men jag kämpar på.

Vill du/ni ha fler barn?
– Troligtvis kommer vi att vara jättenöjda med tre. Men jag vill inte säga att jag aldrig vill ha fler barn.
 

: ”Vår relation har inte förändrats”

Hur upplever du din graviditet?
– Det är en stor bonus att mina storasystrar är gravida, jag ser fram emot att vara mammaledig med dem. s och s barn är ju några år äldre än Emilia, så det är kul att nästa kull kommer att vara i samma ålder. Men det var inte planerat, utan bara en lyckosam slump.
– Vår syskonrelation har inte förändrats för att vi är gravida samtidigt. Vi har alltid haft mycket gemensamt. Innan jag och Daniel fick barn var vi ofta hos mina systrar och umgicks med deras familjer eller passade barnen. Att jag nu är gravid och har egen familj är en bonus, ytterligare något vi har gemensamt.
– Det är roligt att vara gravid. Jag har mått illa fram tills för någon vecka sedan. Det gjorde jag även när jag väntade Emilia men hade glömt hur det var. Jag är tröttare och när jag nattar Emilia vid 8-tiden kan jag somna för natten och sova till nästa dag. rs har graviditeten varit bra.
– Trots att graviditeten är planerad blev jag lika förvånad och tyckte det var lika fantastiskt den här gången också. Även om det är andra gången känns det overkligt.

Sätt tre ord på din mage:
– Stor, mysig och efterlängtad.

Beskriv din mage:
– Magen är väldigt stor. Under min förra graviditet syntes det nästan inte att jag var gravid i vecka 17, men nu kom magen direkt när stickan visade positivt. Jag kände fosterrörelser lite tidigare den här gången i och med att jag vet hur det känns, som ”fladder”, en liten fisk som simmar runt där inne.
– Jag trivs bra med att vara gravid och det är lite extra roligt nu när magen syns. Känslan av att gå och vänta på ett litet barn är häftig. Det är nästan ofattbart, man behöver nio månader för att förbereda sig rent känslomässigt på att det kommer en liten till. Familjen behöver tid att vänja sig.

Hur uppfattar du kroppens förändring?
– Det är bara magen som vuxit och det är ju ett tecken på att barnet mår bra.

Fördelar med graviditeten:
– Att det kommer ett syskon till Emilia. Jag är oerhört glad att jag kan bli gravid, det är ju inte helt självklart. rs hade jag gärna adopterat. Jag har vuxit upp med tre syskon och vet hur mycket glädje man kan ha av varandra. Vår mamma var hemma med oss när vi var små och huset var ofta fullt med kompisar. Om inte kompisarna var hos oss hade jag alltid något syskon att leka med – även om de inte var lika förtjusta över att ha lillasyster efter sig.
– Som vuxna, när vi inte bor under samma tak längre, bråkar vi inte lika mycket. Nu träffas vi familjevis, umgås, grillar och har trevligt ihop. De större kusinerna älskar Emilia och är mycket måna om att hon ska vara med och leka när vi träffas.

Nackdelar:
– Illamåendet. Sedan vet jag ju vad som väntar när magen blir större och det blir svårare att sova och man behöver kissa hela tiden. Samtidigt som det är under en begränsad tid.

Blev graviditeten som du tänkt dig?
– Jag hade glömt hur det är att må illa så länge.

Hur länge planerar du att vara mammaledig?
– Jag vill försöka vara hemma tills barnet är runt 2,5 år. Daniel ska vara pappaledig en månad när bebis nummer två kommer, men sedan vet jag inte riktigt hur han ska vara ledig. Kanske blir det någon vecka lite då och då.
– Jag har möjlighet att jobba extra två–tre kvällar i veckan. Daniel och jag jobbar på samma arbetsplats och kan pussla ihop schemat. Det sparar vi föräldradagar på så att vi kan vara hemma så länge som möjligt. Jag vill hålla kontakt med arbetskamrater och ha koll på vad som händer på jobbet. Det är skönt att träffa vuxna ibland så det inte bara blir bebisprat. Antagligen blir det då även lättare att komma tillbaka efter mammaledigheten.

Har du fått något sug efter någon viss mat?
– Isglass hjälper mot illamåendet. Frukt i alla dess former, men mest exotiska frukter.

Hur mycket har du gått upp i vikt?
– 2 kilo fram till vecka 17.

Vill du/ni ha fler barn?
– Tidigare har jag alltid sagt att jag vill ha tre barn, men vi får se vad vi hinner med. När Emilia kom var vi inställda på att det skulle kunna bli jobbigt, men allt har gått bra. Amning och sömn har fungerat, och hon har vuxit som hon ska, så vi är överraskade över hur lätt allt har varit. Men vi får vänta in och se hur det blir med barn nummer två.

NUVARANDE Syskonmagar
NÄSTA Rörelse och lek – recept för att må bra