Special: Förlossningen

Nio månaders (kanske) uppladdning och nu är det dags att föda! Här får du veta mer om förlossningen och om smärtlindring.

De flesta vill föda upprätt

– Om kvinnor får välja spontant hur de vill föda fram barnet, väljer de flesta någon upprätt ställning. Argumentet för att välja halvsittande eller sidliggande är framför allt att barnmorskan har bättre koll och kan styra mer. Just i de känsliga ögonblicken, när barnets huvud och axlar föds fram, får det inte gå för fort, då ökar risken för stora bristningar.

– Det finns två motsatta  trender inom förlossningsvården. Den ena säger att barnmorskan behöver ta mer kontroll och styra just krystningsarbetet. Den andra att kvinnan själv ska ha kontroll och kunna reagera spontant på kroppens signaler. Som kompromiss kan man förstås säga att det bör vara ett finstämt samarbete mellan kvinnan och barnmorskan.

Har man ryggbedövning och värkstimulerande dropp blir det svårare att själv känna efter hur man bäst ska trycka på. Då kan man behöva mer  hjälp av barnmorskan.

Träna, massera och krysta varligt

Du kan också själv göra en del för att minska risken för bristningar vid förlossningen. En stark och smidig bäckenbotten är viktig. Lagom träning under graviditeten, till exempel regelbunda promenader stärker bäckenbotten. Det har också visat sig att förstföderskor som masserat bäckenbotten regelbundet har större chans att slippa bristningar. Pröva att massera området kring slidöppningen med olja från graviditetsvecka 37. Du känner själv hur töjbar öppningen är.

Och ta det varligt med krystningen precis i slutet, andas istället för att trycka på. Lyssna på barnmorskan och på din egen känsla.

Publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 2 2009.

NUVARANDE Special: Förlossningen
NÄSTA Den stora tröttheten