Resa som gravid?

Resa som gravid?

Resa som gravid?

Hur länge får man flyga när man är gravid? Hur skyddar reseförsäkringen? Orkar kroppen med en resa? Vilka vaccinationer bör man ta eller undvika?

Tips för ressugna gravida

  • Ta det lugnt och lyssna på kroppen.
  • Kolla upp flygbolagets bestämmelser för graviditet, eftersom de kan skilja sig åt från flygbolag till flygbolag.
  • För att säkerställa att du är rätt försäkrad – kontakta alltid ditt försäkringsbolag för rådgivning och se över villkoren i din försäkring.
  • Packa ner försäkringskassans EU-kort och ditt försäkringsbolags servicekort.
  • Ta med läkarintyg över hur långt framskriden graviditeten är och över din egen hälsa.
  • Se till att dricka mycket under resan och kanske ta med något att äta om du känner att blodsockret sjunker.

Källa: Trygg-Hansa

Det är inte lätt att veta vad som gäller om man är gravid och vill ut och resa. Den andra trimestern (vecka 13–28) är oftast en bra tid att resa i. Risken för missfall är låg, den värsta tröttheten och illamåendet är oftast över och magens storlek är ännu hanterbar.
     Normalt får man flyga fram till fyra veckor före förlossningen, men kontrollera alltid med flygbolag eller din researrangör, eftersom flygbolagen har olika regler. Diskutera med läkare eller barnmorska i god tid om vaccinationer och risken för sjukdom under resan. Vissa vaccinationer ges inte till gravida kvinnor, och det kan finnas platser som helt bör undvikas.
– Kom ihåg att se över skyddet i reseförsäkringen, så att du inte behöver oroa dig i onödan om du skulle bli sjuk eller uppleva en olycka. Gravida kvinnor är i allmänhet väl täckta av reseförsäkringen fram till vecka 28, säger Björn Sporrong på Trygg-Hansa. Det är viktigt att kontrollera vilka regler som gäller hos ditt eget försäkringsbolag innan du reser.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 5/2010.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler