Vad händer på mvc?

Graviditetstestet visar positivt. Men vad händer sedan? Här är din guide till mvc.

Barnmorskorna på mödravårdscentralen följer dig från inskriv­ning till efter­kontroll.

Inskrivning

Inskrivning
När inskrivningsdagen på mvc väl kommer, ungefär åtta–tio veckor efter din senaste mens, brukar graviditeten kännas mer verklig.
– Första besöket är ofta lite längre än de kommande och är till för att barnmorskan och du ska lära känna varandra. Vi pratar om din hälsa och om du och din partner har ärftliga sjukdomar i släkten. Jag brukar ge lite information om de kroppsliga förändringarna, som till exempel en trög mage eller besvär med hjärtklappning eller illamående, säger Annette Ledel-Carlström, barnmorska på Hera mödravård i Rotebro utanför Stockholm.

Dags för blodprov och urinprov
Vid inskrivningen mäts blodtrycket och du får lämna blodprov och urinprov. Provsvaren skrivs in i en journal, som kommer att fyllas på under hela graviditeten. Barnmorskan sticker i armvecket för att kolla din blodgrupp, om du är Rhesus positiv  eller negativ, om du är immun mot röda hund och om du har syfilis, klamydia eller hiv. Sticket i fingret visar blodvärdet (Hb). Urinprovet tas för att kontrollera så att du inte har äggvita i urinen, för att utesluta någon njursjukdom.
Under första besöket får du väga dig och vikten skrivs in på en viktkurva. Överviktiga kvinnor erbjuds att gå ett specialprogram, eftersom övervikt under graviditeten bedöms som en riskfaktor.

På mvc kollas din blodgrupp
Blodgrupperna ärvs från föräldrarna. Huvudgrupperna är A, B, AB och O och kontrolleras vid inskrivningen. Blodprovet visar även om du är Rh-positiv eller Rh-negativ. Om du är Rh-positiv, som 85 procent av alla människor, görs inga fler kontroller.
Om mammans blod är Rh-negativt och pappans blod Rh-positivt kan barnets blod bli Rh-positivt. Om mamman då får in barnets Rh-positiva blod i sin blodbana, till exempel via moderkakan, kan det påverka nästa graviditet negativt. För att motverka detta får kvinnan ett vaccin som ska skydda henne från att bilda antikroppar. På så sätt skyddas hon mot komplikationer vid en nästa graviditet.

Vad händer om jag inte trivs med barnmorskan? – läs mer på nästa sida

#br

Vad händer om jag inte trivs med barnmorskan?
Barnmorskan finns där för dig och din partner. Inga frågor är för dumma och ring om du vill komma en extra gång. Om det känns som om ni och barnmorskan inte går ihop går det att byta barnmorska. Det är inte något man ska dra sig för, eftersom det är viktigt att man känner sig trygg.

Blodvärdet mäts under hela graviditeten
Vid inskrivningen och ytterligare några gånger under graviditeten mäts ditt blodvärde. En tredjedel av en gravid kvinnas järnreserver går över till barnet och denna förlust måste ersättas med järnrik kost eller med hjälp av järntabletter (endast på barnmorskans rekommendation). Om du lider av järnbrist kan du känna dig trött och yr.

Vad är okej att äta?
Eftersom kosten är en viktig del av graviditeten kommer barnmorskan att berätta vad man kan äta och vad man ska undvika.
– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer, som att man till exempel inte bör äta blodigt kött, lever eller mögelost. Det är viktigt att äta bra och allsidigt, för kroppen tar bäst upp näringsämnen från kosten, säger Annette Ledel-Carlström.

Hur mycket går man upp i vikt?
Det finns egentligen ingen optimal vikt­ökning under graviditeten. Under de första tolv veckorna är det vanligt att gå upp ett till två kilo. Mellan vecka 12 och 28 är det vanligt att gå upp 300 till 400 gram per vecka. Efter 28:e veckan och fram till vecka 40 är det bra att gå upp mindre än tre kilo och mer än ett kilo i månaden.
Tänk på att varje kvinna är unik och att viktökningen till stor del beror på din ursprungsvikt. Din barnmorska ger gärna kostråd som passar för just dig.

Moderskapsintyget bekräftar att du ska bli mamma!
Under första besöket efter ultraljudet skriver din barnmorska ett moderskapsintyg till dig – ett intyg som bekräftar att du är gravid och ska bli mamma. Det anger även datum för beräknad förlossning. Intyget ska skickas till försäkringskassan och fungerar som en anmälan om föräldrapenning. Moderskaps­intyget gäller bara mamman. Pappan måste själv ta kontakt med försäkringskassan för att få ut föräldrapenning.

När får man träffa läkare?
I de flesta fall gör man inget läkarbesök vid inskrivningen. På vissa platser i landet är det rutin, på andra gör man det bara om du tillhör en riskgrupp, det vill säga kvinnor som till exempel har högt blodtryck, diabetes eller har haft blödningar.
Stå på dig om du känner dig orolig. Ett läkarbesök kan kännas tryggt, speciellt om du har haft ett missfall tidigare.
Läkarbesöken ser olika ut beroende på varför du gör det. Vanligtvis gör läkaren en gynekologisk undersökning för att bedöma liv­moderns storlek och se efter så att allt ser bra ut. I vissa fall görs även ett vaginalt ultraljud för att kontrollera att bebisens hjärta slår och för att se hur moderkakan ligger.

Efter vecka 20 – läs mer på nästa sida

#br

Efter vecka 20

Från och med vecka 20 träffar du din barnmorska oftare och mer regelbundet. Först med någon månads mellanrum och sedan varannan vecka.

Järntillskott – eller inte?
Efter vecka 20 ökar blodvolymen hos en gravid kvinna. Det är kroppens eget sätt att se till att syret räcker till för bebisen i magen. I och med att blodvolymen ökar ”späds” blodet, eller hemoglobinet i blodkropparna, ut. Därför är det viktigt att äta ordentligt med järnrik kost under hela graviditeten.
– I vecka 20 rekommenderar vi de flesta gravida att äta järntillskott, säger Annette Ledel-Carlström.

Vecka 24 – dags att mäta magen
Från och med vecka 24 mäts magkurvan på varje mvc-besök, det kallas för symfus-fundusmätning. Barnmorskan använder ett vanligt måttband för att mäta avståndet från blygdbenets övre kant till livmoderns högsta punkt. Måttet visar hur mycket livmodern växer. Resultatet ritas in i din journal på ett gravidogram, som innehåller en normalkurva för fostrets tillväxt.

Hjälp, magmåttet har blivit mindre!
– Det är vanligt att magen växer en halv till en centimeter i veckan. Barnets läge har betydelse för måttet. Om barnet ligger på tvären kan måttet till och med minska och man får komma och mäta om en annan dag, säger Annette Ledel-Carlström.

Nu kan man höra bebisens hjärtljud
Under varje kontroll kommer ni att få lyssna på bebisens hjärtljud tillsammans med er barnmorska. Hon kommer även att mäta din mage och kontrollera blodtrycket. Ungefär en gång i månaden tittar hon på dina blodvärden.

Varför gör det ont när jag kissar?
– Urinprov tas i början av graviditeten och ungefär i vecka 35, men om det gör ont när du kissar eller har mycket sammandragningar tar vi om provet. Risken för urinvägsinfektion ökar eftersom det kan vara svårare att tömma blåsan när man är gravid och för att urinen har ett högre ph-värde, som gynnar bakterietillväxt, förklarar Annette Ledel-Carlström.

Kan man själv bestämma hur man vill ha det under förlossningen?
Någong gång runt vecka 37 får du skriva en förlossningsplan tillsammans med din barnmorska. Här kan du skriva ner alla dina tankar kring förlossningen, hur du skulle vilja att den blev och vad som känns viktigt just för dig. (Se också förlossningsplanen på viforaldrar.se, reds anm.)

Hur mycket brukar den blivande pappan vara med?
– När förlossningsplanen diskuteras brukar pappan vara med. De flesta förstagångspappor är med vid inskrivningen, vid ultraljudet och kanske någon mer gång för att lyssna på bebisens hjärta. Det är viktigt att partnern känner sig delaktig. Det är inget krav att vara med, men självklart uppmuntrar vi till att han ska följa med vid alla träffar, säger Annette Ledel-Carlström.

Vi kan ju inget alls om förlossningar och om bebisar…
Det är inte många som ”kan” bebisar innan man själv blir förälder. Därför finns det särskilda föräldrautbildningar som alla gravida par blir erbjudna att gå. Inbjudan kommer någon gång i vecka 26–27. Den kan se lite olika ut på olika platser i landet, men innehållet brukar vara ungefär detsamma.
– På vår föräldrautbildning kommer sex–sju par samtidigt. De är beräknande att föda samma månad. Alla får komma, även om­föderskor. Första träffen handlar om profylax och avslappning. Andra träffen handlar om själva förlossningen och tredje fokuserar på tiden efter förlossningen och på parrelationen, berättar Annette Ledel-Carlström.

Efter förlossningen

Kvinnokliniken på sjukhuset har huvudansvaret för dig den första veckan efter förlossningen, men du kan också ringa din barnmorska om du undrar över något eller inte mår bra.
Efter ett par månader får du komma till mvc för en efterkontroll där du och barnmorskan går igenom förlossningsjournalen och pratar om hur du mår. Du får även göra en gynekologisk undersökning och om du vill får du rådgivning om preventivmedel.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2007

NUVARANDE Vad händer på mvc?
NÄSTA Gen gör barn kräsna med mat