”Jag tvekade inte att vaccinera mig”

Elin Frendberg blev en av de första gravida att vaccineras mot svininfluensan i Stockholm.

– Eftersom jag väntar tvillingar kändes det som en självklarhet, säger Elin, som är gravid i vecka 33.

Att vaccinera sig mot influensan var ett väl genomtänkt beslut.
– Jag har samlat på mig information från olika håll och även tittat på de bedömningar som gjorts i andra länder och de riktlinjer som finns internationellt, säger Elin Frendberg, 32 år.

Nu någon dag efter vaccinationen är hon lite öm vid stickstället men den lätta feber hon fick ett dygn efter sprutan, har försvunnit.

Att vänta tvillingar betraktas som en riskgraviditet och det är inte ovanligt att tvillingar föds för tidigt. Med anledning av det kändes beslutet att vaccinera sig inte svårt, tycker Elin Frendberg, men säger att den främsta orsaken ändå var omtanken om sina medmänniskor.
– Jag har många i min omgivning som har små barn, och även många som tillhör riskgrupper på grund av sjukdom. Jag tillhör visserligen en riskgrupp själv, men jag tänkte mest på min omgivning och på de två pojkar jag har i magen, säger Elin, som tycker att hon hela tiden har fått god information från sin mvc.

I tisdags hade hon ett barnmorskebesök inplanerat och passade då på att besöka den öppna vaccinationsmottagning hon visste skulle finnas på mvc.
– Det var rätt lugnt där då, men när jag var förbi där idag var det helt fullt med folk som väntade på att få vaccinera sig, säger hon.

Hur tänker du när du hör om andra gravida som inte vill vaccinera sig av rädsla för vad det kan innebära?
– Jag tänker att man kan vara orolig för allt möjligt. Jag har valt att lyssna, och lita på experterna, och alla experter har varit ense om att just riskgrupperna ska vaccinera sig, så därför tvekade jag inte. Man måste göra ett val helt enkel.

Bland mina kompisar finns flera gravida och mammor som nyss fått barn, och alla tänker vaccinera sig, säger hon.
– Sen tycker jag att vi i Sverige, som faktiskt har chansen att vaccinera oss, ska ta den chansen. Tillsammans kan vi undvika att det blir en pandemi.

NUVARANDE ”Jag tvekade inte att vaccinera mig”
NÄSTA Vad har du gjort idag? Vet inte!