Hyperemesis gravidarum – kraftigt graviditetsillamående

Läkaren och barnmorskan svarar på frågor om hyperemesis gravidarum.

Vad är hyperemesis gravidarum?

– Kraftigt illamående och kräkningar under en graviditetet.

Vad ger det för symtom?

– Att man mår illa, kräks och har svårt att äta, ibland även att dricka vatten.

Vad är det för skillnad mellan ”vanligt” graviditetsillamående och hyperemesis?

– Hyperemesis är något mer än det lättare illa­mående som många kvinnor kan ha i början av graviditeten. Hyperemesis handlar ofta om att inte få några längre perioder av paus. De kvinnor som kräks efter varje måltid har helt klart hyperemesis. Om man mår illa och kräks på morgonen men i övrigt mår bra handlar det om vanligt graviditetsillamående. Samtidigt är det en glidande övergång mellan de två tillstånden. Det går inte att säga att man måste kräkas minst fyra gånger per dag för att klassas som hyperemesis. En del kvinnor som ligger i gråzonen mellan de två tillstånden går säkert omkring och mår dåligt i onödan. Den som mår illa och kräks behöver mycket peppning för att orka.

Hur vanligt är det att drabbas av hyperemesis gravidarum under en graviditet?

– Ungefär 5 procent av alla kvinnor anses ha detta under sin graviditet.

Vilken behandling finns?

– Att medicineras med antihistaminer. Även inge­fära kan lindra, det finns tabletter att ta. Maträtter med mycket stärkelse anses vara bra att äta när man har hyperemesis. Vila är något som förbättrar tillståndet, liksom att mamman vid behov får näringsdropp på sjukhus för att minska risken för huvudvärk och trötthet. Den drabbade kvinnan kan behöva åka in till sjukhus för att få en paus och hämt kraft flera gånger under graviditeten. Behandling kan också vara åksjukeband från apoteket och även akupunktur.
 

Är hyperemesis gravidarum farligt för mamman eller fostret?

– Nej, inte i länder där man kan tillföra näringstillskott vid behov. Om man inte får i sig något alls kan tillståndet starkt försämras efter ett tag, men det är extremt ovanligt. Om mamman inte får i sig något så mår hon ju dåligt och svimmar – och då reder man ut detta på sjukhus.

Källa: Christina Wahlström, barnmorska och vd för kvinno- och barnhälsomottagningen Mama Mia, i samråd med docent och leg. läkare Peter Thomasen,  specialist i obstetrik/gynekologi och tidigare verksamhetschef vid kvinnokliniken, Södersjukhuset, Stockholm.

Läs mer om hyperemesis gravidarum i Vi Föräldrar Gravid 1/2009

NUVARANDE Hyperemesis gravidarum – kraftigt graviditetsillamående
NÄSTA Rätt rustad i naturen