Dags att sluta jobba?

En del trappar ner i god tid, andra stretar på i det längsta.

Av Emeli Grafström

Redan 60 dagar före beräknad förlossning kan du börja ta ut föräldrapenningen. Du kan välja mellan att trappa ner eller att vara helt ledig. Din arbetsgivare är skyldig att göra det lätt för dig som gravid och förälder att förena arbete och familjeliv, enligt jämställdhetslagen. Och det är inte lagligt att diskriminera dig på grund av att du är gravid eller förälder.

I höst kommer Jämställdhetsombudsmannen, JämO, att åka runt i Sverige för att informera om jämställdhetslagen, som uppdaterades för ett år sedan. Fortfarande diskrimineras många gravida kvinnor på sina jobb, ett vanligt exempel är om du är provanställd.

– Det är inte helt ovanligt att provanställningen inte förlängs efter att du berättat att du är gravid. I tre månader är alla jättenöjda med dig, men helt plötsligt är ingen nöjd längre, säger Magnus Jacobson, pressekreterare på JämO. Ett annat exempel på hur man missgynnas som föräldraledig är löneutvecklingen.

– Din löneökning under ledigheten får inte avvika från hur den skulle ha sett ut om du inte hade varit ledig. Tyvärr är det inte helt givet alla gånger. Om du har ett försäljningsjobb och dina arbetskompisar säljer extra mycket under perioden du är hemma kan det vara svårt att veta hur mycket just din lön ska höjas.

Säg till i tid

Magnus Jacobson råder den som planerar att vara föräldraledig att tala om det för arbetsgivaren i god tid. Då har han eller hon chans att planera för ledigheten. Man måste anmäla till sin arbetsgivare att man vill vara ledig senast två månader i förväg. Men rätten att vara föräldraledig finns från och med första dagen man är anställd.

– Generellt är det bra att försöka påverka arbetsgivaren att se föräldraskap som något positivt – att det är en del av livet att få barn, att nästan alla faktiskt får barn och att det är nödvändigt för samhället, säger Magnus Jacobson. Under tiden man är föräldraledig har man rätt att få information om vad som händer på jobbet.

– Det är arbetsgivaren som ska se till att du är uppdaterad. Det tillhör jämställdhetsarbetet enligt jämställdhetslagen, som alla företag måste följa. Arbetsgivaren ska ju som sagt underlätta för dig att förena arbete med föräldraskap. Tekniskt sett är det väldigt enkelt att informera lediga anställda i dag, påpekar Magnus Jacobson, som också anser att arbetsgivaren ska bjuda in den som är föräldraledig till olika personalaktiviteter. Om du ändå känner dig diskriminerad ska du i första hand ta kontakt med facket, om du är fackansluten. Du kan även vända dig direkt till JämO. 

Sju veckor kvar – då har du rätt att ta ledigt

I slutet av graviditeten känns kroppen tung och det är svårt att fokusera på jobbet. Då kan det vara skönt att vara ledig, eller åtminstone gå ner i arbetstid. Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att ta ledigt för att till exempel förbereda barnrummet, fixa bebiskläder eller ta det lugnt hemma när sju veckor återstår av graviditeten. Här är några exempel på hur du kan vara ledig:

Föräldrapenning: Du kan få ut föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning. Den kan tas ut för hel, trefjärdedels, halv, en fjärdedels och en åttondels dag, så du kan välja om du vill vara helt ledig eller trappa ner lite i taget. Tänk på att du måste ansöka om föräldrapenning hos försäkringskassan senast samma dag som du vill ta ut den.

Semester: Om du inte vill slösa dina föräldradagar innan bebisen föds kan du ta semester i stället. Därför kan det vara bra att förbereda sig i god tid och spara ihop några extra semesterdagar inför graviditeten.

Havandeskapspenning: Om dina arbetsuppgifter är tunga, svåra och kanske till och med farliga att genomföra på grund av att du är gravid, kan du få rätt att vara ledig två månader före beräknad förlossning, till och med elfte dagen före beräknad förlossning. Detta gäller om din arbetsgivare inte kan omplacera dig till lättare sysslor. Det är försäkringskassan som bedömer om du har rätt till havandeskapspenning.

Sjukskriven: Ryggont, svår foglossning, ihållande sammandragningar. Vissa läkare tycker inte att graviditetskrämpor är en sjukdom, andra sjukskriver eftersom de anser att det är för svårt och jobbigt för dig att jobba. Stå på dig om du känner att din kropp inte orkar med arbete. Om du har rätt till sjukpenning under graviditeten bedöms individuellt, både av din läkare och av försäkringskassan. Kanske räcker det med att vara sjukskriven på deltid för att kroppen ska må bättre.

Jobba hemma:
Kanske har du ett jobb där du kan jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Ofta är det lättare att koppla av hemma och du slipper stressiga resor till och från jobbet.

”Det ska vara enkelt att vara föräldraledig”

I år vann grossistföretaget Servera Guldnappen – en utmärkelse till företag som gör det enklare för anställda att kombinera arbete och föräldraskap.

Serveras personalchef Karin Wetterstrand tror att Servera fick priset för företagets inställning och attityd till barnafödande och föräldraskap.
– Vi gläds i stället för att bara se problemen. Jag tror faktiskt att man är rikare som person efter att ha varit föräldraledig. Som företag måste man inte vara jätterevolutionerande – det är inställningen det handlar om. Karin Wetterstrands bästa råd till andra företag är att inte krångla till det i onödan.
– Var inte rädd för lite extraarbete. När man anställer någon är det ointressant om hon eller han ska ha barn. Det finns ju inget som säger att andra, som inte ska ha barn, kommer att stanna kvar.
– Dessutom är det otroligt viktigt att se på tiden som krävs för att ordna för den som ska vara föräldraledig som en del av arbetet. Vi ser till att fixa en vikarie i god tid, så att man känner sig trygg när man lämnar jobbet. Servera är noga med att bjuda in föräldralediga till evenemang och att informera om stora saker som händer i företaget. För att underlätta med det praktiska har Servera prefix till mobilerna.
– Det innebär att man har två olika inloggningar – en för jobbet och en privat. Då kan man använda sin mobil med gott samvete även när man är ledig, säger Karin Wetterstrand.

Fakta/Guldnappen Guldnappen är tjänstemannaförbundet HTF :s utmärkelse till personer, företag eller organisationer som underlättar för medlemmarna att kombinera arbete och familjeliv. Förutom kollektivavtal och jämställdhetsplan ska arbetsgivaren till exempel få de anställda att känna att det är okej att bilda familj, eller praktiskt underlätta för dem som är föräldrar. 

Får jag ha kvar tjänstemobilen?

På olika jobb har man olika förmåner. Vad som gäller när man är föräldraledig är upp till respektive arbetsgivare. Är du osäker kan du läsa mer i föräldraledighetslagen. Där kan du läsa om vilka rättigheter du har som gravid och föräldraledig och om vad man ska göra om man känner sig missgynnad. Gå in på www.jamombud.se

Jobbtelefon/mobil: Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. Kanske ska alla samtal till dig hänvisas till någon annan. Får du behålla mobilen under ledigheten eller tar din vikarie över den?

E-post: Kolla igenom och rensa din mejl innan du slutar. Ta reda på om din vikarie kommer att ta över mejlkontot eller om du kommer att kunna kolla dina mejl under mammaledigheten. Ett autosvar som talar om när du kommer tillbaka till arbetet kan vara bra.

Tjänstebil: Olika företag har olika policy när det gäller tjänstebil, men det kan vara bra att låta någon annan ta över den medan du är ledig, eftersom du måste skatta för den. På många företag måste föraren lämna tillbaka bilen under föräldraledigheten, medan andra får använda den precis som före ledigheten.

”Jag försöker bli klar i god tid”

Monika Östergren, 30 år, jobbar som läkarsekreterare i Kristianstad. Gravid med andra barnet. Gift med Jonas. Paret är föräldrar till sonen Filip, 4 år:
– I sommar ska jag ta semester. Sedan har jag tänkt ta ut föräldrapenning två veckor före beräknad förlossning. Jag gjorde så förra gången och det kändes bra att vila och hämta krafter. Jag berättade runt vecka 12 och min chef blev jätteglad. Samtidigt vet jag att det blir jobbigt för dem, men jag har sagt att jag gärna ställer upp. Jag vet inte om de kommer att ta in en vikarie.
– Det ska bli jättekul att vara ledig och känner mig inte alls stressad över det. Jag brukar alltid försöka få klart alla arbetsuppgifterna varje vecka så att man kan slappna av under helgen och så planerar jag att göra även

”Om jag känner mig utanför får jag komma och hälsa på”

Åsa Nygren, 35 år, jobbar på kundtjänsten på Telia Sonera i Stockholm. Gravid i vecka 38. Sambo med Micke. Paret är föräldrar till dottern Rebecca, 10 år:
– I november fick jag ett vikariat, som skulle pågå till mars i år. Men eftersom bebisen inte skulle hinna komma innan vikariatet var slut berättade jag inte att jag väntade barn. Men efter några veckor började det viskas om hur det var ställt, så jag blev självklart tvungen att berätta. Min chef sa att hon hade misstänkt att jag var gravid, men sa inget eftersom det inte är min skyldighet att berätta. Självklart hade jag berättat om det hade gällt en tillsvidareanställning.
– Senare blev jag erbjuden fast anställning, trots att jag hade varit halvtidssjukskriven på grund av foglossning. Min chef har varit förstående hela tiden och jag har inte känt att jag handlade fel i och med att jag inte berättade om bebisen från början.
– Jag har inte förberett mig för att vara ledig, utan tänker att det löser sig. Jag är lite orolig över att jag kommer att känna mig utanför under föräldraledigheten, men jag får helt enkelt hälsa på dem med jämna mellanrum. 

”Ta ledigt ett tag – det behövs”

Sandra Rynning, 31 år, jobbar med marknad och försäljning på Digitalstudion i Mölndal. Gravid i vecka 33. Gift med Daniel. Paret är föräldrar till Ella, 3 år:
– Jag ska ta semester fyra veckor innan bebisen är planerad att komma. Under förra graviditeten hade jag besvär med foglossning och planerade lite efter att jag skulle få det den här gången också, men jag mår bra. Jag skulle nog orka jobba någon vecka längre, men de här fyra veckorna känns väldigt sköna.
– Jag berättade på jobbet att jag var gravid i vecka 16. Det kändes inte alls nervöst eftersom båda mina chefer nyligen blivit föräldrar och har stor förståelse för situationen som förälder. Jag kommer att ha fortsatt kontakt med jobbet efter att jag slutat och det känns bra. Jag kommer att vara med på utbildning under hösten och min chef och jag ska ha ett ordentligt samtal innan jag slutar.
– Mitt allra bästa tips till gravida är att ta ledigt några veckor innan bebisen kommer. Man behöver vara för sig själv, fokusera på bebisen och vila. 

”Jag är för nyfiken för att hålla mig borta”

Paulina Hasselblad Dawideit, 25 år, jobbar i det egna aktiebolaget GraphicM. Gift med Martin Dawideit, 31 år, jobbar också på GraphicM. Paret väntar sitt första barn och bor i Strövelstorp utanför Helsingborg. Paulina Hasselblad Dawideit är egen företagare och hade egentligen planerat att vara ledig en månad före förlossningen. När det inte fungerade fick hon hitta andra lösningar.
– Vi tog in en ekonomiassistent, men samarbetet fungerade inte riktigt som vi hade önskat, så nu är vi på ruta ett igen. Nu är min plan att jobba hemifrån den sista tiden. Jag ska försöka skapa rutiner hemma och se hur mycket jag hinner, säger hon. När barnet har fötts ska hon vara föräldraledig på halvtid och jobba när Martin kommit hem från jobbet.
– Eftersom det är mitt eget företag kan jag ju ta med vårt barn till jobbet om det skulle behövas.
– I och med att jag är egen företagare och att min man är vd i vårt företag är det såklart svårt att helt koppla bort jobbet. Jag är alldeles för nyfiken för att hålla mig borta och vill gärna ha kontroll på allt. Dessutom finns hela min sociala värld i företaget. Men samtidigt är det en enorm frihet att ha eget, säger Paulina. Hon känner sig stressad över att hinna bli klar med allt på jobbet.
– Det känns jobbigt att inte hinna fixa hemma, tvätta bebiskläder, packa väskan och planera. Jag vill jobba undan så att jag ligger ett steg före. Paulina tror att det är viktigt att vara ute i god tid, både som egen företagare och som anställd, så att man hinner förbereda och kontrollera hur saker och ting fungerar, till exempel vilka regler som gäller på försäkringskassan.
– Det är så lätt att bli stressad om något händer och det påverkar ju kroppen och bebisen i magen. Om det mesta på jobbet är löst i god tid känns allt mycket bättre. Dessutom ska man ta en sak i taget och inte vara rädd för att be om hjälp. Jag försöker vara realistisk och tänka att det får bli som det blir. 

Obs! Detta är en äldre artikel som publicerades 2009.

NUVARANDE Dags att sluta jobba?
NÄSTA Örjan: ”När vattnet gick förstod jag att jag verkligen skulle bli pappa”