Bebisen & du: vecka 3-12

I vår kalender utgår vi från graviditetsveckor, det vill säga antalet veckor efter senaste mensens första dag. Under graviditetens första veckor finns ännu inget foster, eftersom ägglossning och befruktning vanligtvis sker först två veckor efter mensens första dag. När du är i fjärde veckan är alltså bebisen bara två veckor.

Vecka 3: De flesta kvinnor vet ännu inte att de är gravida, men i livmodern händer det massor.
Bebisen är än så länge bara ett embryo, en cellklump, som på fackspråk kallas morula. Just nu är den inte större än spetsen på en knappnål, det vill säga omkring 0,15 millimeter. I mikroskop kan den se ut som ett björnbär.

Vecka 4: Mensen kommer inte. Kanske börjar du misstänka att du är gravid? Och kanske är du ovanligt trött, eller börjar känna av humör­svängningar?
Cellklumpen kan ha blivit 1 millimeter stor. Den har just avslutat sin resa genom äggledaren och boat in sig i livmoderslemhinnan.

Vecka 5: Nu börjar du förmodligen känna dig säker på att du är gravid. Brösten kan spänna. Kanske behöver du kissa oftare än vanligt, eller är hungrigare än du brukar – och kanske gör du ett graviditetstest och ringer mödravårdscentralen för att boka tid för ett första besök?
Din bebis är strax över 1 millimeter stor. En sträng celler bildar en ”fåra” som senare ska bli till nervsystem, hjärna och ryggmärg.

Vecka 6

Vecka 6: Nu kan man se bebisens hjärtslag med ultraljud. Bebisen är mellan 2 och 4 mm från huvud till stjärt. Små knoppar, som ska bli armar, sticker ut från kroppen. Anlagen för öron och öron syns också.
En del kvinnor får halsbränna och/eller förstoppning. Det är också vanligt med illamående så här i början av graviditeten. Ofta är det värst på morgnarna.
Om du inte har kräkts eller haft svårt att äta så kan du ha gått upp lite i vikt redan nu.

Vecka 7: Nu går det fort. I början av veckan är bebisen mellan 4 och 5 millimeter från huvud till stjärt, mot slutet av veckan är den mellan 11 och 13 millimeter eller, om man så vill, stor som en ärta. Varje minut bildas hundratusentals nya nervceller. Hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor, och redan nu kan bebisen göra en del reflexrörelser.
Än syns inte graviditeten men för dig som kvinna råder det förmodligen ingen tvekan – ömmande bröst, illamående, trötthet… Dessutom är matsmältningen långsammare vilket kan ge dig gaser i magen eller obehagliga mättnadskänslor.

Vecka 8: Din bebis rör sig ständigt. Hjärtat slår och blod pumpas genom navelsträngen. Sinnesorganen börjar utvecklas och armarna blir längre. Från huvud till stjärt är din bebis mellan 14 och 20 millimeter, och fast den är så liten börjar ögonlock bildas och nässpets synas.
Din livmoder är stor som en grapefrukt. Innan graviditeten hade den ungefär samma storlek som ett hönsägg.

Vecka 9

Vecka 9: Visste du att din bebis har haft en svans? Nu försvinner den. Nu bestäms också om könsorganen ska bli manliga eller kvinnliga.
Bebisen ser nu ut som en riktig liten människa och är 2–3 centimeter lång från huvud till stjärt, det vill säga ungefär som en jordgubbe. Den kan öppna och stänga munnen.
En del kvinnor får mer finnar än vanligt. Humöret kan växla snabbt, och det är inte ovanligt att man känner sig orolig.

Vecka 10: Fosterhjärtat utvecklas färdigt. Organen fungerar inte riktigt än, men nu finns de på plats.
Bebisen är stor som ett plommon – från huvud till stjärt mäter den mellan 3 och 4 centimeter. Den väger omkring 5 gram och kan röra på huvud, ben och armar.
För dig som kvinna kan det vara svårt att sova. Kanske vaknar du flera gånger om natten för att du behöver kissa.

Vecka 11: Om du ligger på rygg kan du ­känna livmodern precis ovanför ditt blygdben.
Från och med nu är din bebis inte ett embryo längre, utan ett foster. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Längden är mellan 4,5 och 6 centimeter från huvud till stjärt.

Vecka 12

Vecka 12: Denna vecka är för många en första milstolpe i graviditeten. Nu är det nämligen mindre vanligt med missfall. Och för många kvinnor börjar illamåendet avta. Om man inte har berättat att man väntar barn förr, så gör man det ofta nu.
Fostret kan klia sig på näsan och suga på tummen. Fingrar och tår har fått naglar Med lite tur kan man höra hjärtljuden hos barnmorskan på mödravårdscentralen, med hjälp av en så kallad ultraljudsdoppler. Fostrets vikt är mellan 9 och 13 gram, och längden är drygt 6 centimeter från huvud till stjärt.
Du som kvinna har förmodligen hunnit gå upp mellan 1,5 och 4 kilo i vikt.

NUVARANDE Bebisen & du: vecka 3-12
NÄSTA Bebisen & du: vecka 13-28