Vad kan man äta när man är gravid?

Äta fetaost när man är gravid – kan man det? Hur är det med ingefära, är det farligt? Och sushi, kaffe och lakrits – funkar det under graviditeten? Vi har frågat Livsmedelsverkets experter.

Man kan äta det mesta även under graviditeten – så är det faktiskt. Oftast behöver gravida inte ändra särskilt mycket på sina matvanor, om ens något. Men vissa livsmedel kan innehålla mikroorganismer eller andra ämnen som kan skada barnet i magen.

Vår guide är inte komplett, men svarar på många av de frågor vi på redaktionen möter om vad man kan och inte kan äta när man är gravid. Sök på sidan (via webbläsarens sökfunktion) efter det livsmedel du letar information om, eller skrolla dig fram – livsmedlen är sorterade i bokstavsordning. 

A

Äta abborre när man är gravid?

Abborre kan innehålla miljögiftet kvicksilver. Abborre tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Agavesirap när man är gravid?

Agavesirap går bra att använda. Livsmedelsverket har inga råd om begränsad användning för gravida.

Algprodukter när man är gravid?

Var försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Om den blivande mamman får i sig för mycket jod kan fostrets sköldkörtel påverkas utan att det påverkar den blivande mammans hälsa. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida och ammande inte överskrider den maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott.

Ibland framgår det på algprodukten hur mycket jod den innehåller. Om det inte framgår bör man ringa producenten och fråga – och avstå från produkten om producenten inte kan ge besked.

Gravida som äter algpreparat bör också se till att dosen av omega-3-fettsyran DHA inte överstiger 200 milligram per dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Mer info om jod: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod/

Dricka alkohol när man är gravid?

Om en gravid kvinna dricker öl, vin eller sprit passerar alkoholen över till barnet via moderkakan. Fostret är känsligt för alkohol. Ingen vet hur stor mängd alkohol fostret klarar innan det skadas. Därför rekommenderas kvinnor att avstå från alkohol så snart de misstänker att de är gravida.

Äta ansjovis när man är gravid?

Ansjovis går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

B

Äta blodig eller rosa biff när man är gravid?

Kött från lamm och vilt bör frysas om det ska ätas rosa eller blodigt. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter som kan finnas i köttet. För att man ska vara säker på att hela köttet är genomfruset bör det frysas i tre dygn.

Nötkött behöver dock inte frysas om det ska ätas rosa eller blodigt. Detta beror på att nötkreatur verkar ha en naturlig motståndskraft mot toxoplasma och mycket sällan är bärare av parasiten. Men nötkött kan innehålla andra bakterier som den blivande mamman kan bli sjuk av, till exempel tarmbakterien ehec. Dessa bakterier förorenar köttets yta i samband med slakt. Det innebär att på en stekt nötbiff av hel muskel som är rosa i mitten så dör bakterierna på ytan (men observera att detta inte gäller för råbiff, som inte alls är värmebehandlad. Råbiff kan alltså innehålla bakterier som till exempel ehec-bakterier, läs mer om detta under rubriken ”Råbiff”).

Äta blåmusslor när man är gravid?

Blåmusslor kan man variera med för att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan. Musslor kan dock innehålla skadliga alggifter, bakterier och virus som visserligen inte påverkar fostret, men som kan göra mamman sjuk och påverka hennes allmäntillstånd negativt.

Livsmedelsverket avråder alla (alltså inte bara gravida) från att äta musslor som har plockats direkt från hav eller strand och som inte är kontrollerade. Okontrollerade musslor är aldrig säkra att äta.

När man köper levande musslor (och ostron) ska man alltid se till att förpackningen är märkt med adress till en leveranscentral. Det innebär att musslorna (eller ostronen) är kontrollerade.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta brie när man är gravid?

Brieost är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men brieost bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. Brieost som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

C

Äta camembert när man är gravid?

Camembert är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men camembert bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. Camembert som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Äta chèvre när man är gravid?

Chèvreost är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Den bör därför undvikas när man är gravid, även om risken för infektion är liten. Chèvreost som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Äta chiapudding när man är gravid?

Det finns inget som tyder på att en normal konsumtion av chiafrön är skadlig under graviditet – men den vetenskapliga informationen verkar än så länge vara knapphändig.

Den europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, har utvärderat och godkänt chiafrön som så kallat ”novel food” (nytt livsmedel). Därmed får det användas i bröd till en maxhalt av 5 procent chiafrön. Sådana produkter ska märkas med ”Chiafrö (Salvia hispanica) ingår i produkten”. EFSA säger i sin bedömning att den toxikologiska informationen (det vill säga informationen om eventuell giftighet) är begränsad, men att erfarenhet stärker synen på att chiafrön kan användas som inblandning i bröd utan negativ effekt. Vare sig gravida, ammande eller barn nämns dock specifikt. EFSA uttalar också en viss osäkerhet när det gäller risken för allergi.

Mer info om chiafrön (på engelska): http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/996.htm

Kan det vara farligt att äta chiapudding när man är gravid? Läs ovan. Foto: Shutterstock.

Dricka cocacola när man är gravid?

Coladrycker kan innehålla koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein (motsvarande cirka tre koppar kaffe) per dag. Coladrycker innehåller vanligen omkring 10 milligram koffein per deciliter.

Tänk på att även kaffe, energidrycker samt svart och grönt te kan innehålla koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Äta crabsticks när man är gravid?

Crabsticks går bra att äta när man är gravid. Det kan man variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta curry när man är gravid?

Curry är okej att äta för gravida.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

E

Använda echinacea när man är gravid?

När man är gravid rekommenderar Livsmedelsverket att man är försiktig med kosttillskott, bland andra sådana med echinacea. Orsaken är att man mycket sällan vet om kosttillskotten kan påverka barnet.

Rekommendationen är att man inte använder kosttillskott utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Dricka energidryck när man är gravid?

Energidryck kan innehålla koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. En burk av de vanligaste energidryckerna på marknaden innehåller omkring 100 milligram koffein, alltså lika mycket som en kopp kaffe.

Tänk på att även kaffe, coladrycker samt svart och grönt te kan innehålla koffein – läs mer under respektive rubrik.

F

Äta fetaost när man är gravid?

Fetaost går bra att äta när man är gravid – om den är gjord av pastöriserad mjölk. Men det rekommenderas att man undviker fetaost av opastöriserad mjölk, eftersom den kan innehålla bakterien listeria. All fetaost i matlagning, som upphettats till bubblande het, går dock bra att äta.

Äta färdig pastasallad när man är gravid?

Färdigmat, som pastasallad, går bra att äta när man är gravid. Men ibland finns det listeriabakterier, som kan föröka sig i kyla, i kyld färdigmat. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan listeriabakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga som är högst omkring en vecka gamla. Titta efter produktionsdatum på förpackningen.

Äta färskost när man är gravid?

Färskost av opastöriserad mjölk bör undvikas, eftersom den kan innehålla bakterien listeria. Färskost av pastöriserad mjölk går bra att äta. All färskost i matlaging, som har upphettats till bubblande het, går dock bra att äta.

G

Ginseng när man är gravid?

Ginsengprodukter är olämpliga när man är gravid eftersom de kan påverka östrogennivåerna i kroppen. De bör undvikas helt.

Äta gojibär när man är gravid?

Gojibär går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket har inga råd om att begränsa mängden gojibär på grund av graviditet.

Äta gorgonzola när man är gravid?

Gorgonzola är en mögelost som kan innehålla bakterien listeria. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men gorgonzola bör därför (som all mögel- och kittost) undvikas när man är gravid. All gorgonzola som i matlagning upphettats till bubblande het går dock bra att äta.

Äta gravat kött när man är gravid?

Toxoplasmaparasiten kan finnas i lamm, vilt och fläsk, men om man fryser köttet i tre dygn dör parasiten. Eftersom gravat kött inte är värmebehandlat kan det dock orsaka besvärliga infektioner av olika magsjukebakterier. Dessa påverkar inte fostret specifikt, men kan påverka allmäntillståndet för mamman.

Äta gravad lax (och annan gravad fisk) när man är gravid?

Gravad lax går bra att äta när man är gravid – om laxen är nytillverkad och nyförpackad, samt om den inte är vildfångad från Östersjön, Vänern eller Vättern (och sådan lax finns sällan i vanliga affärer). Om listeriabakterier finns i fisken så kan de uppnå skadliga nivåer med tiden, eftersom listeria kan föröka sig i kyla och utan syre, till exempel i en vakumförpackning. I början av hållbarhetstiden är risken liten, men efter en tid i kyl kan gravida som äter av laxen infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Gravad fisk i matlagning som upphettas till rykande het går bra att äta.

För annan gravad fisk gäller samma sak, så länge gravida inte avråds från att äta just den fiskarten (se under respektive rubrik i denna guide).

Äta grevéost när man är gravid?

Grevéost går bra att äta under graviditeten. Samma sak gäller för andra hårdostar, som till exempel herrgårdsost, gruyère, parmesan, appenzeller och emmentaler – oavsett om osten är gjord av pastöriserad eller opastöriserad mjölk (Anledningen till att listeriabakterier inte kan föröka sig i hårdostar är att det inte finns tillräckligt mycket vatten i dem).

Vilka ostar kan man äta när man är gravid? Foto: Shutterstock.

Äta gurkmeja när man är gravid?

Gurkmeja i maten är helt okej under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta gädda när man är gravid?

Gädda kan ha förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Gädda tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk (gädda brukar fiskas av fritidsfiskare).

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta gös när man är gravid?

Gös kan innehålla miljögiftet kvicksilver. Gös tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

H

Äta hamburgare när man är gravid?

Hamburgare går bra att äta under graviditeten. Hamburgare tillverkas av nötkött och kan bland annat innehålla ehec-bakterier som kan ge besvärliga maginfektioner. Bakterien dör dock vid upphettning, så det är bäst om hamburgaren är väl genomstekt. Ehec påverkar inte fostret specifikt, men den blivande mammans allmäntillstånd kan påverkas.

Äta hummer när man är gravid?

Hummer går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

I

Äta ingefära när man är gravid?

Ingefära går bra att äta i normala doser, det vill säga i de mängder som anges i recept för att krydda maträtter och bakverk. Doser som är mycket högre än normal livsmedelsanvändning bör dock undvikas när man är gravid, enligt rekommendation från Livsmedelsverket – detta eftersom ingefära kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

Traditionellt sett har ingefära rykte om sig att kunna orsaka missfall. Det finns inga belägg för det i vetenskaplig litteratur, men i djurstudier har man sett en påverkan på livmodermuskulaturen vid stora intag.

Hur stor mängd ingefära som kan innebära en eventuell risk vid graviditet går inte att säga med säkerhet. Det beror på att det saknas tillförlitliga undersökningar, och på att de biologiskt aktiva ämnena kan variera mellan olika plantor och under olika växtstadier.

K

Dricka kaffe när man är gravid?

Kaffe innehåller koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp).

Tänk på att även coladrycker, energidrycker, svart och grönt te kan innehålla koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Dricka kamomillte när man är gravid?

När man är gravid rekommenderar Livsmedelsverket att man är försiktig med örtteer, örtprodukter och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man ofta inte vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att man inte använder sådana produkter utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Äta kanel när man är gravid?

Man kan äta kanel under graviditeten – men bara som krydda i maten och i bakverk, inte som kosttillskott. Kanel innehåller ämnet kumarin som i stora mängder kan skada levern. Som vuxen kan man äta knappt 1,5 tesked kanel om dagen utan risk för leverskada (en 4-åring anses kunna äta omkring en tredjedels tesked per dag utan risk).

Mer info om kanel: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kanel-och-kumarin

Kokosolja när man är gravid?

Kokosolja går bra att använda när man är gravid. Det är bra att veta att kokosolja inte innehåller de fleromättade fettsyror som är nödvändiga under graviditeten. Men om man vanligen äter fetter med fleromättat fett, som till exempel rapsolja eller bordsfetter gjorda på rapsolja, finns det inget som hindrar att man använder kokosolja i vissa rätter.

Äta kosttillskott när man är gravid?

När man är gravid rekommenderar Livsmedelsverket att man är försiktig med kosttillskott, bland andra sådana med echinacea, spirulina, chlorela och maca. Orsaken är att man mycket sällan vet om kosttillskotten kan påverka barnet.

Rekommendationen är att man inte använder kosttillskott utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Äta krabba när man är gravid?

Det vita köttet av krabba, och andra skaldjur, går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna. Smöret i krabban bör man dock undvika eftersom det kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB samt tungmetallen kadmium.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta kryddnejlika när man är gravid?

Kryddnejlika som krydda i maten är helt okej.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta kräftor när man är gravid?

Kräftor går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

L

Äta lax när man är gravid?

Lax går bra att äta när man är gravid (om den inte är vildfångad, läs mer under frågan om vildfångad lax). Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta lakrits när man är gravid?

Lakrits när man är gravid kan vara riskabelt, beroende på hur mycket man äter.

Enligt Livsmedelsverket kan en regelbunden och hög lakritskonsumtion (omkring 50 gram lakritskonfekt eller mer per dag) vara skadligt för känsliga personer. Känsligheten för den så kallade glycyrrhizinsyran varierar från person till person, men gravida (och personer med högt blodtryck, hjärtfel och njursjukdomar) kan en ha förhöjd risk.

Symtom kan vara felaktig saltbalans, brist på kalium, högt blodtryck, huvudvärk, viktökning och svullnad på grund av ansamling av vätska (ödem).

50 gram lakrits motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra.

Mer info om lakrits: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glycyrrhizinsyra

Okej att äta lakrits när man är gravid? Foto: Shutterstock.

 

Äta lever när man är gravid?

Lever och leverrätter bör undvikas när man är gravid. Lever innehåller mycket vitamin A som i höga doser kan skada barnet.

Äta leverpastej när man är gravid?

Leverpastej går bra att äta. Leverrätter bör visserligen undvikas när man är gravid eftersom de innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada barnet. Men leverpastej är okej. Det innehåller inte så mycket lever.

Äta linfrön när man är gravid?

Man kan äta linfrön när man är gravid. Men eftersom linfrö innehåller vätecyanid (blåsyra) rekommenderar Livsmedelverket alla, alltså även icke gravida, att inte äta mer än 1–2 matskedar hela linfrön per dag. Då kan linfröna passera genom kroppen utan att det bildas så mycket vätecyanid. Krossade linfrön rekommenderar Livsmedelsverket däremot att man låter bli helt, eftersom det ännu inte finns tillräckligt med kunskap om hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan.

Mer info om linfrön: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

Äta löjrom när man är gravid?

Löjrom går bra att äta när man är gravid.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta löskokt ägg när man är gravid?

Löskokt ägg går bra att äta när man är gravid. Det kan finnas salmonellabakterier i ägg, men i svenska ägg är det mycket ovanligt. Salmonella kan ge besvärliga maginfektioner och påverka allmäntillståndet hos den blivande mamman, men fostret påverkas inte specifikt. Bakterien dör vid upphettning.

N

Äta naturläkemedel när man är gravid?

När man är gravid rekommenderar Livsmedelsverket att man är försiktig med naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man mycket sällan vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att inte använda naturläkemedel utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

Dricka nässelte när man är gravid?

När man är gravid rekommenderar Livsmedelsverket att man är försiktig med örtteer, örtprodukter och traditionella växtbaserade läkemedel. Orsaken är att man sällan vet om de kan var skadliga för barnet. Rekommendationen är att man inte använder sådant utan att först ha diskuterat med sin barnmorska eller läkare.

O

Äta odlad fisk när man är gravid?

Odlad fisk går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna. Odlad fisk innehåller mycket låga halter av miljögifter eftersom de får kontrollerat foder.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Dricka opastöriserad mjölk när man är gravid?

Livsmedelsverket avråder alla från att dricka opastöriserad mjölk, eftersom den kan innehålla ehec, campylobacter och andra bakterier som man kan bli magsjuk av. Bakterierna påverkar inte fostret specifikt, men de kan göra att mamman får besvärliga maginfektioner som påverkar hennes allmäntillstånd.

Äta ostron när man är gravid?

Ostron går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna. Ostron kan dock, precis som musslor, innehålla skadliga alggifter, bakterier och virus som visserligen inte påverkar fostret specifikt men som kan göra att mamman blir sjuk och att hennes allmäntillstånd påverkas. Livsmedelsverket avråder alla, alltså inte bara gravida, från att äta ostron som har plockats direkt från hav eller strand och som inte är kontrollerade. Okontrollerade ostron är aldrig säkra att äta. När man köper levande ostron (och musslor) bör man se till att förpackningen är märkt med adressen till en leveranscentral. Det innebär att ostronen (och musslorna) är kontrollerade.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

P

Äta parmesan när man är gravid?

Parmesanost går bra att äta när man är gravid. Eftersom den är en hårdost kan den ätas både om den är gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk.

Äta paté när man är gravid?

Paté är en kall färdigrätt som gravida kan äta om den är nytillverkad.

Äta parmaskinka när man är gravid?

Parmaskinka bör frysas i minst tre dygn innan man äter den som gravid. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Parmaskinka som i matlagning upphettas till rykande het går dock bra att äta utan att den först har frysts.

Äta persilja när man är gravid?

Persilja är helt okej att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta pilgrimsmusslor när man är gravid?

Pilgrimsmusslor kan man variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta prickig korv när man är gravid?

Prickig korv går bra att äta när man är gravid, men titta alltid på produktionsdatum och välj nyförpackad korv.

Ibland finns det listeriabakterier i skivat smörgåspålägg. Listeriabakterier kan föröka sig i kyla. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan bakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Kika efter produktionsdatum på förpackningen. Prickig korv som i matlagning har upphettats till rykande het går dock bra att äta.

Äta psylliumfrön när man är gravid?

Psylliumfrön går bra att äta under graviditeten. Det har förekommit enstaka fall av allergiska reaktioner, men så vitt man vet är psyllium inte giftigt.

Eftersom psyllium har en svällande effekt är det viktigt att fröna intas med rikligt med vätska.

R

Äta renkött när man är gravid?

Renkött, som klassas som viltkött, går bra att äta under graviditeten. Om man vill äta en rosa eller blodig renstek bör köttet dock först frysas i minst tre dygn för att man ska vara säker på att hela köttbiten är genomfrusen och att eventuella toxoplasmaparasiter har dött.

Äta rosmarin när man är gravid?

Rosmarin går bra att äta under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta råbiff när man är gravid?

Råbiff görs på nötkött och kan därför innehålla bland annat ehec-bakterier (som dör vid upphettning). De kan orsaka besvärliga maginfektioner. Det påverkar inte fostret specifikt, men kan påverka allmäntillståndet för mamman.

Äta räkor när man är gravid?

Räkor och andra skaldjur går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta röding när man är gravid?

Det beror på var rödingen är fångad och om den är odlad eller inte.

Vildfångad röding från Vättern innehåller förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta den mer än 2–3 gånger per år.

Odlad röding kan man äta oavsett var den är fångad, eftersom den får kontrollerat foder med låga halter miljögifter. Om rödingen är fångad i norrländska fjällsjöar går det också bra att äta den, men det kan vara bra att höra av sig till kommunen eller länsstyrelsen för att kontrollera så att det inte finns någon lokal förorening som kan ha påverkat fisken.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta rödspätta när man är gravid?

Rödspätta går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta rökt lax (och annan rökt fisk) när man är gravid?

Rökt lax går bra att äta när man är gravid – om laxen är nyrökt och nyförpackad, samt om den inte är vildfångad i Östersjön, Vänern eller Vättern (och sådan lax finns sällan i vanliga affärer). Om listeriabakterier finns i fisken så kan de uppnå skadliga nivåer med tiden, eftersom listeria kan föröka sig i kyla och utan syre. I början av hållbarhetstiden är det ingen hälsorisk, men efter en tid i kyl kan gravida som äter av laxen infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Kika efter produktionsdatum på förpackningen. Rökt lax som i matlagning har upphettats till rykande het går dock bra att äta.

För annan rökt fisk gäller samma sak, så länge gravida inte avråds från att äta just den fisken (se under respektive rubrik i denna guide).

Äta rökt, skivad skinka när man är gravid?

Rökt, skivad skinka går bra att äta när man är gravid. Men titta alltid på produktionsdatum och välj nyförpackad skivad skinka. Ibland finns det listeriabakterier i skivat smörgåspålägg. Listeriabakterier kan föröka sig i kyla. I början av hållbarhetstiden är det ingen fara, men efter en tid i kylförvaring kan bakterien ha hunnit växa till sig så mycket att gravida kan infekteras. Välj därför produkter som är nyförpackade, det vill säga högst omkring en vecka gamla. Kika efter produktionsdatum på förpackningen. Skivad skinka som i matlagning har upphettats till rykande het går bra att äta.

S

Äta saffran när man är gravid?

Det cirkulerar uppgifter om att saffran skulle vara farligt för gravida. Det stämmer inte. Den mängd saffran som används i matlagning och bakverk är helt ofarlig, även för gravida (och kvinnor som ammar).

Varifrån uppgifterna om farligheten med saffran kommer vet man inte, men det kan vara ett missförstånd som grundar sig i att mycket höga doser av saffran – liksom många andra kryddor – kan vara hälsofarligt. Men normal användning är alltså helt okej.

Äta salami när man är gravid?

Om salamin innehåller kött från fläsk, lamm eller vilt bör den frysas i tre dygn innan man äter den som gravid. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Mamman behöver inte få sjukdomssymtom om hon smittas av toxoplasmos, men hon kan överföra infektionen till fostret.

Äta salvia när man är gravid?

Salvia går bra att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta sardiner när man är gravid?

Sardiner går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta sill när man är gravid?

Inlagd sill går bra att äta när man är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2–3 gånger i veckan och varierar sorterna.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Socker när man är gravid?

Socker är inte farligt i sig. Men socker – och därmed söta drycker, godis, glass, bakverk, snacks och liknande – ger många kalorier men ingen näring. Att äta mycket socker kan därmed göra att man går upp mycket i vikt vilket kan öka riskerna vid graviditet och förlossning, eller att man inte får i sig tillräckligt med näring från övrig mat.

Äta stark mat när man är gravid?

Stark mat går bra att äta under graviditeten.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Äta strömming när man är gravid?

Strömming och andra feta Östersjöfiskar (som ål och vildfångad lax eller öring) kan ha förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta dem mer än 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk (eftersom strömming brukar fiskas av fritidsfiskare).

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta sushi när man är gravid?

Sushi går bra att äta när man är gravid, men välj nygjord sushi. Det brukar dock inte vara något problem – hållbarhetstiden för sushi är så kort. Listeriabakterier hinner inte föröka sig innan sushin är skämd.

Äta svärdfisk när man är gravid?

Svärdfisk har förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Svärdfisk tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

T

Dricka te (grönt te) när man är gravid?

Grönt te innehåller koffein (men inte lika mycket som svart te). Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag.

Utifrån mängden koffein är det okej att dricka sex koppar svart te (2 dl/kopp) per dag, enligt Livsmedelsverket. Samtidigt rekommenderas att man som gravid dricker grönt te i måttliga mängder, eftersom effekten av grönt te och örtteer är dåligt undersökta. Grönt te i form av extrakt har visat sig kunna orsaka leverproblem, vilket innebär att något i det gröna teet, utöver koffeinet, kan ha en negativ effekt. Men man vet alltså ännu inte om detta är relevant för en måttlig konsumtion av grönt te under graviditet eller om det skulle kunna ha en effekt på fostret.

Tänk på att även kaffe, coladrycker, energidrycker och svart te kan innehålla koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Dricka te (svart te) när man är gravid?

Te innehåller koffein. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar sex koppar svart te (2 dl/kopp).

Tänk på att även kaffe, coladrycker, energidrycker och grönt te kan innehålla koffein – läs mer under respektive rubrik. Det är alltså den totala mängden koffein man får i sig per dag som har betydelse.

Äta tonfisk när man är gravid?

Tonfisk som är färsk eller fryst kan ha förhöjda halter av miljögiftet kvicksilver. Sådan tonfisk tillhör därför de fiskar som gravida sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Tonfisk på burk kan man däremot variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan, eftersom den görs av andra arter än den tonfisk som äts färsk eller fryst.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta torsklever när man är gravid?

Torsklever bör undvikas under graviditet eftersom det innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Lever innehåller dessutom mycket vitamin A, som i höga doser kan skada barnet.

V

Äta vildfångad lax när man är gravid?

Vildfångad lax och andra feta Östersjöfiskar (som öring, strömming och ål) kan ha förhöjda halter av miljögifterna kvicksilver, dioxin och PCB. Vildfångad lax från Östersjön, Vänern och Vättern tillhör därför de fiskar som fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn sammanlagt bör äta av högst 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt för dem som regelbundet äter egenfångad fisk.

Vildfångad lax från Atlanten eller Stilla havet kan man däremot variera med för att äta fisk 2–3 gånger i veckan.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Äta vitamintabletter när man är gravid?

Vitamintabletter är okej. Men diskutera gärna med en barnmorska eller läkare – i många fall äter man vitaminer eller mineraler ”för säkerhets skull”, trots att man kanske redan får i sig det man behöver via maten. Om man tar vitamintabletter är det mycket viktigt att följa doseringsanvisningen och undvika överdosering. Kontrollera också att tabletterna innehåller högst 1 milligram vitamin A per dagsdos.

Å

Äta ål när man är gravid?

Ål och andra feta Östersjöfiskar (som strömming och vildfångad lax eller öring) kan ha förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör fertila kvinnor (inklusive gravida och ammande) och barn inte äta dem mer än 2–3 gånger per år. Detta är extra viktigt om man regelbundet äter egenfångad fisk, eftersom dessa fisksorter brukar fiskas av fritidsfiskare. Ål är dessutom mycket olämpligt att äta på grund av att den är starkt utrotningshotad.

Mer info om fisk, skaldjur och fiskprodukter under rubriken Fisk och skaldjur via denna länk: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Ä

Äta ädelost på tub när man är gravid?

Ädelost och annan bredbar ost i tub och plastask räknas som smältost – och smältost går bra att äta under graviditeten.

Ö

Örter i maten när man är gravid?

Örter och örtkryddor går bra att äta när man är gravid.

Normal användning av kryddor i matlagning är inga problem och har inga negativa hälsoeffekter för gravida. Men när kryddor och örter koncentreras i till exempel kosttillskott ökar risken för att man ska uppnå halter som kan ge negativa effekter.

Artikeln uppdaterades 28 september 2017

Har du fler frågor om mat under graviditeten?

Livsmedelsverkets Facebook-sida Kostråd för gravida och ammande: http://www.facebook.com/kostradgravidaammande

Livsmedelsverkets upplysningstjänst:

http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/kontakt/upplysningen

Livsmedelsverkets kostråd för gravida:

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida

Källor och faktagranskning: Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Christina Lantz, mikrobiolog, och Åsa Rosengren, mikrobiolog. Samtliga arbetar vid Livsmedelsverkets Råd- och beredskapsavdelning.

NUVARANDE Vad kan man äta när man är gravid?
NÄSTA TEST