Så berättar du om graviditeten för chefen

Att berätta för chefen att man ska bli förälder känns alltid lite pirrigt. Hur ska han eller hon reagera? Klara Adolphson, ledarskapskonsult på Ledarna, ger bästa tipsen för att outa graviditeten.

1. Det bästa är att berätta så snart som möjligt.
Då får chefen en chans att smälta nyheten i lugn och ro och får därefter tid att leta efter en lämplig vikarie. Många väljer att vänta tills de första kritiska veckorna passerat, och det har man som chef för- ståelse för. Å andra sidan kan en chef vara ett stöd om det mot all förmodan skulle gå snett.

2. När man berättar att man ska bli förälder är i princip upp till var och en.
Lagen säger dock att man ska berätta senast två månader före man går på föräldraledighet. Så länge man håller sig till det kan inte arbetsgivare neka blivande mammor och pappor föräldraledighet.

3. Det är okej att berätta för någon enstaka nära kollega, men huvudregeln är att chefen ska få veta först.

4. Sätten att berätta är många, men det bästa är att be chefen om ett individuellt möte och berätta nyheten öga mot öga. Att berätta via mejl är ingen bra idé, det kan lätt bli missförstånd.

5. Hur ni sedan väljer att leverera nyheten om att du ska bli förälder till resten av arbetsgruppen är upp till dig och chefen. Det vanligaste är att berätta tillsammans under något personalmöte.

Fler tips på nästa sida

#br

6. Tänk på inför snacket: Om du har ett tungt jobb är din chef skyldig att stötta dig under graviditeten. Kanske innebär ditt jobb tunga lyft eller andra mo- ment som kan vara riskabla under en graviditet. Då kan du få andra arbetsuppgifter.

7. Det är viktigt att du och din chef har en dialog om hur ni på bästa sätt ska lösa din föräldraledighet. Vill du vara helt bortkopplad från jobbet under din föräldraledighet eller vill du vara med på möten? Vill du finnas med på mejllistan eller vill du slippa alla mejl under en period? Vill du följa med på den årliga konferensen eller blir du bara stressad av det? Var tydlig med hur du vill göra.

8. Fundera på hur länge du vill vara föräldraledig och stäm av med din chef. Ha också i bakhuvudet att det oftast går att ändra sig. Kanske vill du komma tillbaka tidigare än vad du tänkt från början, eller kanske vill du göra en mjukstart och jobba bara någon eller några dagar i veckan. Diskutera alternativen med din chef.

9. Bara för att man ska bli förälder ska man inte bli borträknad från jobbet. Mängder av arbetsgivare kan vittna om vilka fördelar det är att ha föräldrar anställda och ser föräldraskapet som något som ökar medarbetarnas kompetens, stresstålighet och effektivitet.

10. Under barnets första åtta år har alla föräldrar laglig rätt att gå ner i arbetstid. Samma sak här: Prata med din chef i god tid så att ni kan lösa situationen på bästa sätt.

11. Och viktigast av allt: Kom ihåg att chefen också är en människa och att du inte är den första i världshistorien som ska vara föräldraledig, även om det är vanligt att känna dåligt samvete inför arbetsgivaren. Nej, du sätter inte din chef och dina kolleger i klistret bara för att du ska vara föräldraledig. Det är en del av livet – och en mycket kort period av din yrkesverksamma tid.

NUVARANDE Så berättar du om graviditeten för chefen
NÄSTA Graviditetstest – så funkar det