Shutterstock

Man väntar, räknar ner till den beräknade förlossningsdagen. Men det troligaste är att bebisen INTE kommer då.

När kommer bebisen? Kanske inte när du tror ...

Funderar du på när bebisen i magen ska komma ut? Det kan dröja längre – eller gå fortare – än du tror. Inte ens fem av hundra barn föds på den beräknade förlossningsdagen.

Om statistiken

Uppgifterna kommer från medicinska födelseregistret, Socialstyrelsen, år 2008–2010 och gäller fullgångna graviditeter (det vill säga barn som har fötts i vecka 37+0 eller senare) förutom tvillingar och planerade kejsarsnitt.

Normal graviditetslängd är 280 dagar. Beräknat förlossningsdatum är i första hand baserat på ultraljudsundersökning och i andra hand på sista menstruationens första dag.

Av Maria Zamore

Man ska bli förälder. Och oavsett om man förlitar sig på ultraljudet, barnmorskans snurra eller almanackan har man ett Beräknat Förlossningsdatum – BF, som barnmorskorna säger. Ett datum som man ser fram emot (eller bävar för), som man kanske laddar med såväl förhoppningar som farhågor.

Visst, man vet att man ska ta det beräknade förlossnings
datumet med en nypa
 – eller en hel näve – salt. Man vet att det i verkligheten ska tolkas som
 plus minus två veckor
 och att det enda man
 kan säga är att de flesta
 bebisar föds någon gång
 under denna fyraveckorsperiod.

Men ändå – blir det inte ett särskilt skimmer kring det där beräknade förlossnings-datumet? Blir det inte kring det som allting kretsar? Alla förbehåll till trots, gör vi inte det datumet till Dagen När Barnet Ska Komma?

Då undrar man ju hur det är, i verkligheten. Hur många barn föds på det beräknade förlossningsdatumet?

Inte många, visade det sig när Vi Föräldrar specialbeställde statistik från Socialstyrelsen. Faktiskt bara 4,6 procent. Eller, för att vara lite mer detaljerad, 4,3 procent av de barn som föds av förstföderskor och 4,8 procent av de barn som föds av omföderskor.

Det beräknade förlossningsdatumet är inte den dag när det föds flest barn. Totalt sett föds flest barn under var och en av de tre närmaste dagarna efter BF eller, om man bara tittar på förstföderskor, under var och en av de fyra närmaste dagarna efter BF.

Omkring 70 procent av alla barn föds inte under någon av de sju dagar som ligger närmast det beräknade förlossningsdatumet. Nästan hälften, omkring 44 procent, föds varken veckan före eller efter BF.

Men nästan 88 procent föds någon gång under den fyraveckorsperiod som börjar två veckor före och slutar två veckor efter det beräknade förlossningsdatumet.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2005Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!Vi Föräldrar Gravid – nästa nummer är ute i butik 14 november!Klicka här för att beställa det senaste numret!

Glöm inte att följa oss på facebook


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler