Gajus/ Shutterstock

Om du vet hur ditt barn brukar röra sig i magen märker du lättare om rörelserna förändras.

Fosterrörelser – så ska de kännas

Fosterrörelserna i magen ska kännas starka varje dag fram till födseln, tvärtemot vad man sa förut. Sök alltid vård om du är orolig.

Kanske har du också fått höra att det är normalt att bebisen rör sig allt mindre i magen mot slutet av graviditeten  – för att det är så trångt. Nu vet man att det är fel. Forskning visar att antalet rörelser når sin topp i graviditetsvecka 32, och ligger sedan i stort sett på den nivån resten av graviditeten. Det berättar Ingela Rådestad, barnmorska och professor vid Sophiahemmets högskola.

– Vi har under 20 års tid levt med myten att fosterrörelserna minskar i slutet av graviditeten. Men det stämmer inte. Intervjuer med friska gravida kvinnor som väntat friska barn visar att det är starka, distinkta rörelser även mot slutet. Barnet vrider sig, stretchar, trycker på, även om det inte har samma plats att sparka längre.

Vad ska man tänka på när det gäller fosterrörelser?

– Det viktiga är att mamman lär känna just sitt barns unika rörelsemönster. Ett barn kan vara jättelivligt på kvällen och lugnt på dagen, ett annat barn är livligt på morgonen. Om mamman har lärt känna det unika rörelsemönstret märker hon om det förändras och om rörelserna blir färre eller svagare.

Vad ska man göra om man tycker att barnets rörelser minskat?

– Känner man oro ska man aldrig vänta med att söka vård. I de allra flesta fall visar en undersökning att allt är bra med barnet. Men minskade fosterrörelser kan i värsta fall vara kopplade till en moderkaka som fungerar sämre, och då är det viktigt att få rätt hjälp snabbt.

Omkring tio procent av alla gravida söker någon gång vård för minskade fosterrörelser, enligt Ingela Rådestad.

Svår fråga kanske, men vad är ”normalt”?

– En tumregel är att det sällan tar längre tid än två timmar för barnet att röra sig tio gånger under en ”vakenhetsperiod” (alltså när barnet vanligtvis är livligt).

– Men de individuella variationerna är stora. Därför är det alltid mammans egen upplevelse som är viktigast och som avgör när hon ska söka vård, säger Ingela Rådestad.

 

Artikeln publicerades i Gravid nummer 1, 2016Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!Vi Föräldrar Gravid är ute i butik nu!Klicka här för att beställa det senaste numret!

Glöm inte att följa oss på facebook


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler