Shutterstock

De som är ordentligt äggallergiska, som inte kan äta pannkakor, bör rådfråga sin barnmorska, men bortsett från det innebär influensavaccinering inga risker för gravida, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Influensavaccin skyddar både den gravida och bebisen

Gravida bör vaccinera sig mot influensa. Utan vaccination riskerar gravida att bli svårt sjuka av influensa, varnar Folkhälsomyndigheten.

Av Maria Zamore

Influensatider närmar sig – och precis som under de senaste åren rekommenderas influensavaccin till gravida. Vi ställde åtta frågor till Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Bör alla gravida vaccinera sig mot influensa?

– Ja, under influensasäsongen* bör man vaccinera sig från graviditetsvecka 16 – om man inte tillhör någon annan riskgrupp också och till exempel har diabetes. Då bör man vaccinera sig tidigare.

Varför bör gravida vaccineras?

– Gravida har ett nedsatt immunförsvar – för att kroppen inte ska uppfatta fostret som någonting främmande som ska stötas bort. Och ju längre fram i graviditeten man kommer, desto mindre lungkapacitet har man som gravid – fostret och livmodern tar ju upp allt större plats. Därför riskerar gravida att bli svårt sjuka av influensa mot mitten och slutet av graviditeten.

Skyddas barnet också av vaccinationen?

– Ja, vaccinet skyddar på tre sätt. Det skyddar den som är gravid från att bli svårt sjuk. Det skyddar det nyfödda barnet, eftersom antikroppar som skapas mot vaccinet går över till fostret. Antikroppar överförs även via amning. Dessutom minska risken att den nyblivna mamman ska få influensa och smitta sitt nyfödda barn.

Vet man att influensavaccinationen är ofarlig för gravida?

– Ja. Flera studier visar att det finns mycket lite biverkningar med influensavaccin för gravida. De vanligaste biverkningarna är milda och går över snabbt. Ovanliga eller sällsynta biverkningar är till exempel allergisk reaktion eller klåda. De som är ordentligt äggallergiska, som inte kan äta pannkakor, bör rådfråga sin barnmorska, men bortsett från det innebär det inga risker för gravida.

Vet man att vaccinationen är ofarlig för fostret?

– Ja, flera stora studier har visat att det är ofarligt för fostret. I länder där man vaccinerar före och tidigt i graviditeten har man till och med sett att det kan minska tidiga missfall, som kan orsakas av en influensainfektion.

Efter kopplingen mellan svininfluensavaccin och narkolepsi** kanske det ändå finns en viss oro mot att vaccinera sig. Vad vill du säga till dem som är oroliga?

– Det finns ingen ökad risk för narkolepsi med säsongsinfluensavaccinet. Det vaccin som används är inte samma som användes under pandemin 2009 och kunde ge en ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar. Narkolepsi har aldrig rapporterats i samband med säsongsinfluensavaccination, trots att en halv miljard doser årligen ges i världen sedan många år.

Är det dåligt av någon anledning att som gravid vaccinera sig före vecka 16?

– Nej, men i Sverige har vi bestämt oss för att det absolut viktigaste att ge kvinnan ett skydd mot influensan när hon riskerar att bli svårt sjuk, alltså mot mitten och slutet av graviditeten. Vaccinationsskyddet klingar ju av, så om man vaccinerar tidigt och influensasäsongen kommer igång sent kanske skyddet har hunnit klinga av när den gravida behöver det som mest.

Om man som gravid inte vaccinerar sig – hur farligt är det?

De flesta gravida klarar en influensainfektion väl, men för en del kan den bli allvarlig. Tyvärr har vi sett ett antal ovaccinerade gravida som har blivit riktigt svårt sjuka. Det kan till och med behövas vård med ECMO, en hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen. Det kan i sällsynta fall gå så illa att fostret dör. Om man som gravid tror att man har fått influensa är det viktigt att söka vård med detsamma, även om man inte är svårt sjuk. Man kan behöva antivirusmedicin som fungerar bäst om den sätts in så fort som möjligt.

* Influensasäsongen kan pågå mellan vecka 40 och vecka 20, men i huvudsak vaccinerar man från och med november och till och med januari.

** Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet (källa: 1177.se)

Fotnot: Riskgrupper som rekommenderas vaccination mot influensa är gravida, äldre över 65 år, personer med hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, sjukdom eller tillstånd som påverkar andningen (till exempel neuromuskulär sjukdom), flerfunktionshinder och mycket kraftigt överviktiga.

Information från Folkhälsomyndigheten finns här.

Artikeln uppdaterades i september 2017Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!Vi Föräldrar Gravid är ute i butik nu!Klicka här för att beställa det senaste numret!

Glöm inte att följa oss på facebook


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler