Gravid med sömnproblem? Här är 12 tips!

Drömmar, illamående, kramp i vaderna, toaspring, bebissparkar … Mycket kan påverka sömnen under graviditeten. Här är 12 tips från barnmorskan.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Om du springer på toa

I början av graviditeten beror det på hormonella förändringar i kroppen och i slutet har det ofta att göra med att bebisen trycker på blåsan.

Det här kan man göra: Det är normalt att kissa ofta och finns tyvärr inte så mycket att göra åt det. Men om toalettbesöken är väldigt täta kan det vara bra att utesluta urinvägsinfektion, prata med barnmorskan.

2. Om du mår illa

Vanligast fram till ungefär vecka 12.

Det här kan du göra: Prova att äta något, ha till exempel kex och dryck på nattduksbordet. Åksjukearmband, akupunktur eller receptfria åksjuketabletter från apoteket kan också hjälpa. Annars kan eventuellt Lergigan Comp, ett receptbelagt läkemedel mot illamående, vara ett alternativt. Ta kontakt med din barnmorska så att du får träffa en läkare.

3. Om du har kramp i vaderna

Vanligast under andra halvan av graviditeten, då trycket på vaderna är större.

Det här kan du göra: Stretcha ut vaden ­genom att ställa dig upp och trycka foten mot ett hårt underlag. Om du har en partner – ta hjälp av hen. Att motionera och röra på sig på dagtid kan ibland hjälpa. Krampen kan bero på mineralbrist, till exempel kalk och magnesium, så rådfråga barnmorskan om besvären blir jobbiga.

4. Om du drömmer mycket

Vanligast under sista delen av graviditeten, men kan komma när som helst.

Det här kan du göra: Om det är svårt att somna om på natten kan det vara bra att gå upp en stund för att bryta mönstret. Kom ihåg att de flesta drömmer mycket och ”konstigt” under graviditeten. Det är helt normalt hur märkliga drömmarna än må vara.

5. Om du vaknar på nätterna

Vanligast i slutet av graviditeten och beror på att man sover ytligare och kan ha svårt att somna om efter att man har vaknat. Vanliga anledningar till att man sover ytligare i slutet är till exempel att barnet känns mer när det rör på sig, magen är otympligare, man är orörligare, man behöver kissa oftare, har ont i ryggen eller sammandragningar.

Det här kan du göra: Det kan vara bra att gå upp och till exempel läsa en bok, titta på teve eller äta något istället för att ligga kvar och stressa upp sig. Vila på dagen om det är möjligt. Om vardagen påverkas negativt kan det finnas skäl att prova sömnmedel. Ta upp det med barnmorskan som kan förmedla kontakt med läkare.

6. Om du har halsbränna

Vanligast i slutet av graviditeten eftersom trycket ökar mot magmunnen.

Det här kan du göra: Gaviscon är ett receptfritt läkemedel mot sura uppstötningar och halsbränna som brukar rekommenderas. ­Undvik kryddstark mat och sov med upphöjt huvud. Att dricka ett glas mjölk för att lugna magen är en icke vetenskaplig huskur som fungerar för en del. Man får prova sig fram för att se vad som triggar eller motverkar halsbrännan.

7. Om du är hungrig

Vanligt genom hela graviditeten och beror på en hormonell påverkan som ger en ökad hunger. I slutet är det vanligt på grund av att det blir trängre i magen vilket gör att man måste äta mindre portioner och därmed oftare för att hålla sig mätt. 

Det här kan du göra: Gå upp och äta något! :).

8. Om bebisen sparkar i magen

Även om bebisen sparkar och rör sig genom hela graviditeten är det vanligast att man ­vaknar av det under andra halvan och slutet av graviditeten. Det beror på att ju större barnet blir, desto mer känns rörelserna och sparkarna.

Det här kan du göra: Försök att byta ställning och stötta upp med kuddar. Ofta känns rörelserna tydligare på natten och framför allt när det är dags att somna eftersom man själv är stilla och bebisen inte vaggas på samma sätt som när man är uppe och rör på sig.

9. Om du har ont i ryggen, foglossning eller svårt att hitta en bekväm sovställning

Vanligast mot slutet av graviditeten när magen är större och det blir tyngre, vilket sliter mer på ryggen. Men ryggsmärta och foglossning kan komma tidigare också.

Det här kan du göra: Kuddar! En kudde mellan knäna, bakom ryggen, under magen och under höften kan göra det mer bekvämt. Det är även bra att ändra sovställning från ena sidan till den andra. Mot foglossning och ryggsmärta kan akupunktur, foglossningsbälte, värmekudde och eventuellt en Alvedon hjälpa. Rådgör med barnmorskan. Man ska undvika att sova på rygg i slutet av graviditeten eftersom barnet då kan trycka mot det stora blodkärlet som löper längs med ryggraden på kvinnan (läs mer på sid 17). Det gör att blodtrycket sjunker och ger ett sämre återflöde av blod till hjärtat och därmed även ett sämre återflöde till barnet. Då kan den gravida känna sig svimfärdig, bli illamående eller få en känsla av att det är svårt att andas. Man behöver dock inte vara orolig för att ”råka” hamna på rygg när man sover eftersom man omedvetet känner av symtomen om man råkar ligga på rygg och då ändrar ställning eller vaknar.

10. Om du är varm och svettig

Vanligast andra halvan av graviditeten. Beror på den ökade blodvolymen och mängden ­vätska i kroppen.

Det här kan du göra: Ha svalt i rummet och sov i svala kläder.

11. Om du är täppt i näsan

Vanligast under andra halvan av graviditeten, på grund av torra och svullna slemhinnor.

Det här kan du göra: Vanlig förkylningsnässprej ska inte användas längre än vad som rekommenderas ­på förpackningen. ­Använd koksaltlösning. Vid stora sömnproblem kan kortisonspray vara ett alternativ, prata med din barnmorska. Sov med upphöjt huvud.

12. Om du har förvärkar

Vanligt ­under graviditetens sista veckor.

Det här kan du göra: En varm dusch, ett bad eller en värmekudde kan hjälpa. Annars kan en smärtstillande tablett vara ett alternativ, prata med din barnmorska. Om du har förvärkar som gör så ont att du inte kan sova före vecka 36 ska du prata barnmorskan eller kontakta förlossningen.

Källa: Katarina Nyström, barnmorska på MamaMia