Shutterstock

Bebisen är född! Men än är förlossningen inte riktigt över. Moderkakan måste ut också.

Förlossning - efterbördsskedet

Vad händer i förlossningens efterbördsskede? Hur känns det, och hur lång tid tar det?

Förlossningen delas in i tre skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Det här är vad som händer i det tredje och sista:

EFTERBÖRDSSKEDET

Barnet är fött. Det ligger kanske där på sin mammas mage, men förlossningen är inte över än. Moderkakan måste ut. Om någon del av den blir kvar i livmodern kan kvinnan drabbas av infektioner.

Kvinnans kropp: Kvinnan brukar få en så kallad avlossningsblödning och en värk som gör att moderkakan lossnar. Ibland lägger barnmorskan en hand på livmodern och leder ut moderkakan genom att försiktigt fatta tag om navelsträngen och dra samtidigt som kvinnan krystar.

Tiden: Allt mellan några minuter och upp till en halvtimme.

Så känns det: Efterbördsskedet kan göra ont – inte lika ont som att föda fram barnet, men när barnet just är framfött är många kvinnor mycket känsliga för beröring och vill helst vara ifred.

 

Vid omkring 80 procent av förlossningarna behöver kvinnan efteråt sys på grund av bristningar. Det är vanligare bland förstföderskor än bland omföderskor. Alla får bedövning, så det ska inte behöva vara smärtsamt.

Källa: Gudrun Abascal, barnmorska

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn.

Läs om förlossningens öppningsskede och utdrivningsskede här:

Förlossning – öppningsskedet

Förlossning – utdrivningsskedet
Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + mysigt badlakan med huva + ekologisk body wash från Estelle & Thild + body butter från The Body Shop för bara 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.
Nyhet! Kurs: Sova hela natten – utan sömnmetoder med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler