Shutterstock

Bebisen är född! Men än är förlossningen inte riktigt över. Moderkakan måste ut också.

Förlossning - efterbördsskedet

Vad händer i förlossningens efterbördsskede? Hur känns det, och hur lång tid tar det?

Av Maria Fröjdh och Maria Zamore

Förlossningen delas in i tre skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Det här är vad som händer i det tredje och sista:

EFTERBÖRDSSKEDET

Barnet är fött. Det ligger kanske där på sin mammas mage, men förlossningen är inte över än. Moderkakan måste ut. Om någon del av den blir kvar i livmodern kan kvinnan drabbas av infektioner.

Kvinnans kropp: Kvinnan brukar få en så kallad avlossningsblödning och en värk som gör att moderkakan lossnar. Ibland lägger barnmorskan en hand på livmodern och leder ut moderkakan genom att försiktigt fatta tag om navelsträngen och dra samtidigt som kvinnan krystar.

Tiden: Allt mellan några minuter och upp till en halvtimme.

Så känns det: Efterbördsskedet kan göra ont – inte lika ont som att föda fram barnet, men när barnet just är framfött är många kvinnor mycket känsliga för beröring och vill helst vara ifred.

 

Vid omkring 80 procent av förlossningarna behöver kvinnan efteråt sys på grund av bristningar. Det är vanligare bland förstföderskor än bland omföderskor. Alla får bedövning, så det ska inte behöva vara smärtsamt.

Källa: Gudrun Abascal, barnmorska

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn.

Läs om förlossningens öppningsskede och utdrivningsskede här:

Förlossning – öppningsskedet

Förlossning – utdrivningsskedet


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler