Foglossning kan ge ont i ryggen och en smärta som strålar ner i ben och underliv. Det är inte farligt (men aj, vad ont det gör!) utan helt enkelt kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

 1. Vad är foglossning?
  Foglossning är en kombination av hormonella och kroppsliga förändringar som sker under graviditeten och som man tror har att göra med kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen, så att barnet lättare kommer ut. Något händer då med bäckenets fogar och bind­väv. Det kan ge obehag och smärtor i och kring bäckenet.
 2.  Vad får man för symtom vid foglossning?
  Symtomen vid foglossning kan handla om allt från smärtor i blygdbenet, ljumskar eller i ländryggen till att man har svårt att gå, svårt att vända sig i sängen när man vilar samt obehagliga ilningar i vagina och i blygdläpparna.
 3. Vem drabbas av foglossning?
  Foglossning kan drabba alla gravida, men är något vanligare hos omföderskor.
 4. När får man foglossning?
  De flesta med foglossning drabbas i senare delen av graviditeten, men vissa kan få besvär tidigare.
 5. Finns det någon lindring mot foglossning?
  Sjukgymnastik, vattengymnastik för gravida (gärna i varmt vatten), behandling med tens (hudnära celler stimuleras med svag elektrisk ström) och aku­punktur är vanligast. En stödjande gördel som spänner över höfterna kan lindra. Man kan också pröva att binda en sjal runt höfterna under magen och dra åt så att den ”håller ihop” bäckenet. Någon medicin som botar foglossningen finns tyvärr inte. (Se ruta här intill för fler tips.)
 6. Kan man bli sjukskriven för foglossning?
  Vanligtvis blir man inte sjukskriven, men om en gravid kvinna har stora besvär gör hennes läkare en bedöm­ning. Man kan läsa mer om detta på forsakringskas­san.se. 
 7. När brukar besvären av foglossning gå över?
  De allra flesta blir bra direkt efter förlossningen eller några veckor efter att de har fött. För ett fåtal kan det ta upp till några månader.
 8. Finns det olika grader av foglossning?
  Ja, foglossning kan ge allt från små, knappt märkbara besvär till att man måste använda kryckor eller sitta i rullstol. Men det senare är väldigt ovanligt och inte farligt.
 9. Varför får man foglossning?
  Varför vissa kvinnor får foglossning går inte att säga, men övervikt, tidigare bäcken­skada och foglossning under tidigare graviditet kan vara riskfaktorer.
 10. Är det vanligt att foglossningen ger bestående men?
  Det är ytterst ovanligt. Om det händer är det oftast någon annan sjukdom med i bilden.
 11. Kan foglossning vara ärftligt?
  Nej, foglossning är troligen inte ärftligt.
 12. Kan man förväxla symtom från foglossning med något annat?
  Symtom som känns som foglossning kan även vara andra tillstånd, som till exempel urinvägsinfek­tion eller sammandragningar. Det är alltid bra att konsultera en barnmorska eller en läkare om man är osäker.
 13. Hur ser forskningen ut kring foglossning?
  Det finns inget riktigt svar på vad foglossning egent­ligen är. Forskning visar att träning i ett tidigt skede av graviditeten kan förebygga besvär och att rätt omhändertagande av kvinnor med foglossning har god effekt.

Källa: Inga Wihman-Fröding, överläkare, och Lena Davidsson, barnmorska, Södersjukhuset.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid nr 3, 2012

NUVARANDE Foglossning – allt du behöver veta
NÄSTA Generna som styr hur ditt barn blir