Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Foglossning under graviditeten

Är du gravid och känner en strålande smärta i rygg, ben och underliv? Det kan vara foglossning. Men lugn, det går att lindra smärtan! Barnmorskan berättar.

Strålande smärta i ryggen? Det kan vara foglossning.
Strålande smärta i ryggen? Det kan vara foglossning. Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Foglossning kan göra ont, men det är inte farligt. Det är helt enkelt kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen, förklarar Helen Elden, barn­morska och docent vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som här svarar på några av de vanligaste frågorna

Helen Elden, barnmorska och forskare vid Göteborgs universitet.
Helen Elden, barnmorska och forskare vid Göteborgs universitet.

kopplade till bäckensmärta, som det egentligen heter.

Vad är foglossning?

– Foglossning handlar inte om någon fog som lossar, som det låter som, utan om att hormonet relaxin gör att alla kroppens leder blir rörligare under graviditeten. Särskilt bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen, säger Helen Elden.

Hur känns foglossning?

– Det kan kännas som en huggande, molande eller ilande smärta i korsryggen, särskilt över skinkorna. Man kan få ont i höfterna och över blygdbenet. Smärtan flyttar sig ofta från sida till sida och kan stråla ner mot ljumskarna eller på baksidan av låren. Smärtan är som regel mildare på morgonen och värre på kvällen beroende på hur aktiv kvinnan varit under dagen. Kvinnan kan uppleva en plötslig låsning i ena benet som gör det svårt att gå.

Hur kan man lindra bäckensmärta?

– Akupunktur har visat sig ha god effekt, det kan man få hjälp med av en sjukgymnast. En del barnmorskor ger också akupunktur. Även sjukgymnastik som aktiverar muskulaturen som hjälper till att stabilisera bäckenet kan fungera. Värme kan lindra, att stå i duschen, ligga i badkaret eller ha en värmande vetekudde. Massage över de områden som smärtar gör att de spända musklerna slappnar av. Det viktiga är att kvinnan lyssnar på sin kropp, inte överanstränger sig och vilar när hon har ont.

Foglossning under graviditeten är jobbigt, men inte farligt - varken för dig eller för barnet i magen
Foglossning under graviditeten är jobbigt, men inte farligt - varken för dig eller för barnet i magen Foto: Unsplash


Hjälper ett stödbälte?

– Det finns stödbälten som kan göra att kvinnan kan gå lite längre innan hon får ont. Men det finns inte belägg för att stödbälten direkt botar eller hjälper mot smärtan och många tycker att de är obekväma. De kan med fördel provas ut tillsammans med en sjukgymnast.

Varför får man foglossning?

– Den ökade rörligheten i bäckenet är naturlig och behövs för att barnet ska kunna passera genom bäckenet och födas genom slidan. Men den ökade rörligheten gör också bäckenet något instabilt och då behöver detta kompenseras av musklerna. Vilket kan leda till att man får ont.

Hur tidigt kan man få foglossning?

– Det är vanligast i graviditetsvecka 17–18. Men ibland kan det börja redan i graviditetsvecka 6–7 och då vara det första tecknet på att kvinnan är gravid. Många kvinnor söker hjälp för smärtan i mitten av graviditeten.

Är det farligt?

– Foglossning är inte farligt för bebisen eller för kvinnan. Det påverkar inte förmågan att föda och brukar försvinna efter förlossningen.

Kan foglossning förväxlas med ischias?

– Många tror att de har fått ischias – något man till och med kan få höra från Sjukvårdsupplysningen. Men att få ischias under en graviditet är extremt ovanligt – oftast är det bäckensmärta.

Får alla gravida foglossning?

– 2 av 10 av alla gravida kvinnor. Det kan vara unga friska kvinnor som aldrig haft ont i rygg eller bäcken tidigare och det kan drabba vältränade, ibland till och med elitidrottande, kvinnor. Det kan vara kvinnor som är gravida för första gången eller gravida igen. Risken ökar om kvinnan ofta lyfter tungt, om hon har skadat bäckenet eller om hon haft ont i bäckenet eller ryggen tidigare i livet.

Hur påverkas graviditeten av foglossning?

– En del kvinnor upplever det som att hela livet tar en paus, och att de blir frustrerade av att inte kunna göra nästan någonting utan att få ont. Det gör ont att vända sig i sängen och då kan det vara svårt att somna om igen. Det gör ont att gå i trappor, lyfta saker, köra kundvagn, kliva i och ur bilen, böja sig, stå på ett ben och sätta på sig skorna eller sitta på golvet och leka med barn. Även partnern kan uppleva perioden som utmanande och ansträngande och mår inte bra av att se sin partner ha ont och må dåligt. Både den gravid och partnern säger att bäckensmärtan kan ställa relationen på sin spets och att de saknar den sexuella samvaron.

När går foglossning över?

– Ibland kan bäckensmärtorna gå över inom bara någon vecka efter förlossningen. Och många har blivit av med sina besvär inom en månad. Det är bra om kvinnan kan ta det lugnt och inte överanstränger sig. En av tio får långvariga besvär.

Läs också: 13 tips för att lindra bäckensmärta 

Finns det olika grader av foglossningssmärta?

– Ja. Det finns de som har måttliga besvär som kan hantera dessa med ett bälte, vila och sjukgymnastik. Sedan finns det kvinnor med svår smärta, som knappt kan gå eller röra sig och som sover dåligt. Då kan man behöva akupunktur, specifik sjukgymnastik och kryckor.

När ska man söka hjälp?

– Kvinnor som har besvär av foglossning under graviditeten kan söka hjälp hos en sjukgymnast som är specialiserad på  graviditetsrelaterad bäckensmärta (barnmorskemottagningen kan hjälpa till med kontakt). Har kvinnan inte blivit av med smärtorna och besvären tre månader efter förlossningen ska hon söka hjälp. Det är även jättebra att säga till om besvären finns kvar vid efterkontrollen på barnmorskemottagningen.

Kan man bli sjukskriven på grund av foglossning?

– Ja, för det påverkar ju verkligen arbetsförmågan. Går det inte att sova på nätterna eller sitta mer än en halvtimme, då går det inte att jobba. I alla fall inte med tunga arbetsuppgifter eller arbeten där det inte går att växla mellan att sitta, stå, röra sig, gå och vila. Det var mycket svårare att bli sjukskriven innan diagnosen bäckensmärta fanns. Nu går det att skriva diagnosen bäckensmärta på sjukintyget.

Om man har haft foglossning – är det säkert att man får det om man blir gravid igen?

– Nej, det är inte säkert. Det finns de som kan ha bäckensmärtor under första graviditeten och inte alls vid nästa. Men det är vanligt att kvinnan får det igen under nästa graviditet och att besvären börjar tidigare då. Och om kvinnan inte har blivit av med besvären från den första graviditeten innan hon blir gravid igen, så går det inte över. Så det är bra att bli av med besvären innan en andra graviditet.

Vad finns det för forskning om foglossning?

 Det finns idag ingen behandling som bevisat botar bäckensmärtor under graviditeten. Ett antal studier, däribland mina egna, har visat att smärtan kan lindras med akupunktur och specifik sjukgymnastik. Det har också publicerats en studie där man har prövat att spruta in kortison i skelettet på den med bäckensmärtor, men det är ingen vedertagen behandling i nuläget. Forskning har visat att det är mycket viktigt att barnmorskor och läkare ser kvinnorna och visar dem omtanke och förståelse. Att de bekräftar att bäckensmärta är en diagnos och visar att de har kunskap om tillståndet och dess inverkan på kvinnans dagliga liv.

Läs också: Värktabletter när man väntar barn – är det farligt?

Källa: Helen Elden, barn­morska och docent vid ­Sahlgrenska  akademin i Göteborg.