Med eller utan bristningar, det är frågan i slutet av graviditeten.

Bristningar

Fyra punkter om bristningar på magen, som du kan drabbas av som gravid.

 Bristningar kallas striae och beror på att huden inte hinner med annan vävnads tillväxt. Man växer alltså snabbare än huden hinner med. Och...

  • ... det finns ingen garanti för att du inte kan få bristningar på magen när du väntar barn. Men det finns faktorer som man vet ökar risken. Det ena är ärftlighet, har din mamma fått bristningar är risken större att du själv kommer att få det. Och den andra faktorn är övervikt.
  • ... för att minska risken är det alltså bra om man försöker hålla sig till sin idealvikt innan man blir gravid och under graviditeten bara gå upp de kilon som graviditeten(länk) kräver. 
  • ... ett annat tips, som inte är vetenskapligt bevisat, är att smörja in magen morgon och kväll med fet kräm, naturlig olja eller någon kokosnötbaserad kräm, tidigt i graviditeten.
  • ... när bristningarna väl uppstått på kroppen går det inte att få bort dem. De kommer inte att växa bort eller tyna bort på något sätt. Det finns krämer och laserbehandling som kan få bristningarna att synas mindre.

Hur är det hos dig, har du fått mycket bristningar på magen? Kommentera gärna nedan!

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler