Alik Mulikov/ Shutterstock

Amning för nybörjare!

Om man vet hur amning går till kan det vara lättare att få den att funka. Den här artikeln har vi hämtat ur Vi Föräldrars Stora bok om barn. Där skriver vi både om amning och flaskmatning.

Vi Föräldrars stora bok om barn

Boken finns att köpa i webbshoppen!

Amning kan verka så enkelt. Som att det bara är att lägga bebisen till bröstet och låta den suga.

För en del är det så, men särskilt i början är det inte ovanligt att det är svårt. Ofta underlättar det om man vet något både om hur nyfödda bebisar beter sig vid bröstet, och att många nyblivna mammor åtminstone någon gång tvivlar på att de har tillräckligt med mjölk.

Ett friskt, fullgånget barn kan söka sig till bröstet självt. Nyfödda bebisar följer ofta samma mönster, har man sett. När de har återhämtat sig en stund på sin mammas bröst knyter de händerna och liksom trevar runt med dem, kanske mot munnen. Så småningom lyfter de på huvudet, vrider det åt sidorna och gapar, större ju mer de vrider på huvudet. Samtidigt börjar de låta och röra på benen - det kan nästan se ut som om de ska krypa iväg. På så sätt kan bebisar ”krypa” till bröstet av egen kraft, gapa stort, få ett bra tag och börja suga.

 

Uppgift: Få igång mjölken

Ibland suger nyfödda ivrigt redan under första dygnet, men så behöver det inte vara. Friska, fullgångna barn kan ofta sova, och det är helt okej. Efter första dygnet börjar de suga, oftare och oftare. Ibland kan de nästan vara som fastklistrade vid bröstet. Det är inte för att mamman har för lite mjölk eller för att det är något fel, det är för att bebisen vill få igång mjölkproduktionen. För det är bebisen som reglerar den – ju mer bebisen suger, desto mer mjölk bildas.

”Varför har ingen berättat det här tidigare?” undrar många nyblivna föräldrar när bebisen nästan ständigt vill ha bröstet.

Under de första veckorna kan antalet amningstillfällen variera mycket. Ett riktmärke är att efter det andra dygnet bör bebisar amma minst sex till åtta gånger per dygn. Om bebisen inte suger så ofta kan man pröva att vara hud mot hud så mycket som möjligt. Det stimulerar bebisens amningsbeteende.

Barn kan amma allt mellan 6 och 20 gånger per dygn, eller ännu mer. Allt är okej så länge det känns bra för mamman.

 

Tillräckligt med mjölk?

De flesta ammande kvinnor frågar sig någon gång om de har tillräckligt med mjölk. Det har de för det mesta, säger amningsexperter. Att bilda mjölk är ungefär som att fylla urinblåsan, menar de - det bara händer. Men den så kallade utdrivningsreflexen, som gör att mjölken kommer ut, kan krångla. Risken ökar om kvinnan har ont, känner sig stressad eller är orolig för att mjölken inte ska räcka, och risken minskar om man vet något om hur amningen fungerar.

Vissa dagar vill bebisar suga mer än andra. Då kan det vara som om de aldrig får nog. Om bebisen under ett eller ett par dygn ammas oftare, ibland mycket oftare, brukar mjölkproduktionen öka och anpassas till bebisens behov. Men bebisar suger inte bara för att de är hungriga. De suger också för att de behöver närhet, lugn och tröst. Det behovet kan vara olika stort hos olika barn.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler