Abort

I Sverige har vi fri abort till och med 18:e graviditetsveckan. Det finns tre olika sätt att göra en abort på.

Tre vanligaste frågorna vid abort

1. Smärtlindring?
Ja, alla får smärtlindring vid en abort.

2. Kan jag bli steril av en abort?
Nej, man blir inte steril av en abort.

3. Kan jag ta med mig någon?
Ja, alla bör ha med sig någon i väntrummet, och/eller hemma, vid en abort.

Annat viktigt att tänka på är att ha ett väl fungerande preventivmedel efter en abort, då man kan bli gravid två veckor efter.

Fakta: Gunn Åberg, barnmorska.

Medicinsk abort

Den här typen av abort görs innan vecka nio efter sista mensens första dag. Du kan välja att göra delar av den här aborten hemma. Den första delen görs på sjukhus, där man får ta hormontabletter. Den andra delen inleds en till tre dagar senare med att man får ytterligare hormontabletter. Här finns det två sorter att välja på, antingen sådana som sväljs, eller sådana som förs upp i slidan. Den här delen kan alltså göras hemma. Men diskutera med personalen vad som passar bäst.

Hormonet i tabletterna framkallar livmoderssammandragningar som leder till ett missfall. Det kommer att uppstå en blödning och den är något rikligare än en vanlig mens och kan hålla i sig i två till fyra veckor. Tänk på att allt är väldigt individuellt och har du några frågor om det som händer efter så vänd dig till personalen på sjukhuset eller mottagningen.

Kirurgisk abort

Den här typen av abort kallas också skrapning och kan göras fram till vecka 12. För detta ingrepp blir man sövd eller får lokalbedövning, ibland även med hormonbehandling några timmar innan ingreppet. Efteråt kommer en blödning men inte lika kraftig som efter en medicinsk abort.

Sent avbrytande

Ska en abort göras efter vecka 13 görs den i två steg och metoden kallas just två stegs-metoden. Den görs med tabletter för att undvika skador på livmoderhalsen, som annars kan uppstå vid en skrapning i det här stadiet av graviditeten. Tabletterna får man äta under två till tre dagar och under själva abortdagen ges tabletter som får livmodern att dra ihop sig och det kan göra ont.

Efter abort

I och med blödning rekommenderas att man inte badar, har sex eller använder tampong. Efter ett par veckor är det dags för återbesök där man kontrollerar att allt är borta och att det inte lett till några komplikationer.

Prata om det

En avbruten graviditet kan väcka många känslor och tankar som det är viktigt att prata om. Det ska finnas stöd och möjlighet till samtal på mottagningen eller sjukhuset som utför aborten.   

Källa: vårdguiden.se och faktagranskning av barnmorskan Gunn Åberg.

I vårt forum kan du prata om vad du vill - läs eller starta egen tråd här

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler