Gravid-tips

Lyssna på dig själv och beundra dig själv. Njut och sätt ord på dina känslor. Det är barnmorskan Ulla Waldenströms 4 tips till dig som är gravid.

Lyssna mer på dig själv än på andra. Gravida är numera utsatta för ett fullständigt bombardemang av information. Men om man följer alla råd, då är det inte man själv som styr graviditeten, då är det någon annan. Många gravida söker också information på egen hand, till exempel via nätet, men det finns väldigt mycket osaklig information därute i cyberspace. Dessutom kan information ibland oroa mer än det tillför något.
Vårt informationsbehov är ofta omättligt, men hur mycket man än försöker kan man aldrig få total kontroll. Därför mår man bättre om man gör det som är viktigast: litar på sig själv.
Egentligen är det inga märkvärdigheter, man har de flesta svaren inom sig.

Beundra dig själv. Klä av dig naken, ställ dig framför spegeln och titta på din kropp. Beundra dig själv. Tänk på vad fantastiskt det är att den här kroppen – din! – kan få en helt ny människa att växa. Och om den har den förmågan, då är det klart att den också kan få ut barnet!

Njut av graviditeten. Använd en stund varje dag till att tänka på undret att vara gravid. Överdriv inte, men avsätt förslagsvis fem minuter om dagen till att tänka på det faktum att ett barn växer inne i din kropp. Så tränar du dig att lyssna på dig själv och vara närvarande i nuet – och det är precis vad förlossningen, och föräldraskapet, handlar om.

Sätt ord på dina känslor. Att låta graviditeten ta plats innebär ofta att man kommer i kontakt med sina känslor. Det är bra, men kan också vara skrämmande. Många känner oro eller rädsla. Ett visst mått av oro kan vara bra. Det kan fungera som bränsle för våra funderingar, och därmed också för vår mognad. Genom att sätta ord på oron kan den bli enklare att hantera, och därmed också minska. Om det till exempel är smärtan man oroar sig för kan man fundera över vad man har för tidigare erfarenheter av smärta, om man har klarat smärta på ett bra sätt någon gång och hur man då gjorde.

Fotnot: Ulla Waldenström är professor i omvårdnad vid Karolinska institutet och aktuell med boken Föda barn – från naturligt till högteknologiskt.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2007

NUVARANDE Gravid-tips
NÄSTA Om du misstänker allergi eller astma