4 tecken på att förlossningen startat

Slempropp, värkar, vatten eller lite blod. En förlossning kan starta på många ­olika sätt.

Förr eller senare kommer stunden när man nås av insikten: Den här graviditeten kommer att leda till en förlossning. Kanske är det något man tar emot med pirrande nyfikenhet eller med lugn och tillförsikt. Kanske är det något man bävar inför.
Oavsett vilket är det bra att känna till något om hur förlossningen kan börja. Här är fyra tecken på att förlossningen är på gång!

1. Slemproppen går

 • Slempropp kallas den geléaktiga klump som sitter i livmoderhalsen.
 • En del kvinnor får mot slutet av graviditeten en slemmig flytning, ibland med blodstrimmor i. Man säger att ”slemproppen har gått”, och det är ett bevis på att förlossningen närmar sig. Men det kan fortfarande dröja flera dagar innan det är dags.
 • Man behöver inte ringa sjukhuset utan kan lugnt invänta nästa tecken på att förlossningen är på gång.

2. Det kommer värkar

 • Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar, när livmodern drar ihop sig och blir hård med oregelbundna mellanrum. Ofta börjar det diffust, och därför kan det först vara svårt att skilja värkarna från de förvärkar som många har mot slutet av graviditeten.
 • Så småningom brukar det bli tydligare: Värkarna kommer mer regelbundet och gör mer ont (för att de hjälper livmodern att öppna sig så att barnet kan födas fram).

3. Vattnet går

 • Ibland är det fostervattnet som utgör startskottet. Fosterhinnorna, som barnet ligger i, brister och vattnet ”går”. En del kvinnor blir bara lite blöta i trosan. Andra tycker att det knäpper till, och så blir det alldeles dyblött, som om en störtflod forsar fram mellan benen.
 • Vattenavgången kan leda till att värkarna kommer igång, men även om de inte gör det bör man åka till sjukhuset för en kontroll efter några timmar. Är man osäker kan man ringa och rådfråga sin barnmorska eller förlossningsavdelningen.
 • Om värkarbetet inte har startat inom 1–3 dygn kan man få värkstimulerande dropp, eftersom vattenavgång kan öka infektionsrisken. Om barnet inte föds inom 18 timmar efter att vattnet har gått får kvinnan ofta penicillin via dropp för ett förebygga infektion.
 • Vattnet kan gå när som helst under förlossningen, men oftast sker det när livmodermunnen är öppen 6–8 centimeter. När vattnet har gått brukar värkarna bli mer intensiva.

4. Det blöder

 • Den sparsamma, smärtfria blödning som ibland uppstår när livmodermunnen börjar öppna sig är helt i sin ordning om  barnet rör på sig som vanligt.
 • Ibland är blödningen mer rejäl, ungefär som en menstruationsblödning, och smärtsam. Då ska man ringa till sjukhuset eller åka in. Det kan tyda på att moderkakan sitter fel eller håller på att lossna, vilket i sin tur kan innebära att barnet får en sämre syretill­försel.

Källa: Gudrun Abascal, barnmorska och författare till böckerna ”Att föda” samt ”Att möta förlossningssmärta”.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid nummer 4 2015.

NUVARANDE 4 tecken på att förlossningen startat
NÄSTA Gravidkilon – hur mycket ska det vara?