Vi vill inte ha småbarn i sängen


Vi vill inte ha småbarn i sängen

Fråga

Vi har en son som är 1,5 år och som snart ska få syskon. Vi undrar lite över hans sovvanor. Han har alltid fått sova själv, i sin spjälsäng, eftersom vi vuxna inte sover bra med barn i sängen. De första månaderna sov han i spjälsäng i vårt rum, sedan i eget rum från 9 månaders ålder. Det har aldrig varit något problem, vare sig att lägga honom eller för honom att sova hela natten.
Sedan några veckor tillbaka har han börjat vakna på natten och skrika hysteriskt tills vi tar honom till vår säng, där han snabbt somnar om.
Ska vi ”tvinga” honom att somna om i sin egen säng eller ta över honom i vår? När hans syskon kommer tänkte vi ge spjälsängen till bebisen. Kan ett barn som är 1 år och 8 månader ligga i en vanlig säng? Kan vi ha den nya bebisen i spjälsäng i vårt sovrum och vår äldsta son i eget rum?

Undrande föräldrar

Svar

Att ha barnen i sängen eller inte är ett av de många samtalsämnen vi har redan då vi väntar barn. Sedan fortsätter diskussionerna i flera år i vissa familjer, beroende på vad barnet vill.
I er familj visste ni rätt snart att er son skulle ha egen säng i eget rum och det fungerade alldeles utmärkt. Men nu har han förändrats. Då kan man fråga sig om han har varit med om någon större förändring som gör att han behöver er extra mycket, till exempel börjat på dagis eller liknande eller om han just nu går igenom en av sina utvecklingsperioder, då barn behöver mamma och pappa mer än tidigare.
Om denna period ska gå över så fort som möjligt och ni ska få det lite lugnt på nätterna alla tre, skulle jag föreslå att han får sova hos er. Det är tryggast för honom. Kanske kan en av er ligga i hans rum en kortare period eller så får han ha sin säng bredvid er, så att man kan räcka ut handen och ta på varandra då det behövs.
Eftersom han är van att sova i eget rum i egen säng, kommer han snart att vara tillbaka där. Och glöm inte att sådana här ”vara nära mamma och pappa på nätterna-perioder” har alla våra ungar då och då under sin uppväxt. Men de går över!
Visst kan han ligga i vanlig säng. Att pröva i det här skedet i hans liv, då han ska bli storebror, är ett utmärkt tillfälle. Då kan ni också förklara för honom att bebisen kommer att ligga i spjälsängen i ert rum då den kommer, men att stora pojkar ligger i eget rum. Sedan är det bara att vänta på reaktionen.
I bästa fall fungerar det. Men sedan kan han reagera på småsyskonets ankomst genom att vilja och behöva vara mer nära er och då kommer han att kräva att få vara med er på natten igen.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Vi vill inte ha småbarn i sängen
NÄSTA Varför sover hon så dåligt?