Varför krymper mitt ena bröst?


Varför krymper mitt ena bröst?

Fråga

Jag har 3 barn som är 6, 3 och 1 år. De två första barnen ammade jag tills de var ca 2 år. Medan jag ammade det andra barnet började det vänstra bröstet bli allt mindre, ungefär som när man som 12-åring började märka att brösten växte.
Jag blev gravid igen och bröstet började växa ikapp det andra. Nu ammar jag mitt tredje barn och jag har slutat ge det vänstra bröstet då jag märkt att det åter håller på att försvinna. Men det har fortsatt att bli allt mindre och nu är det nästan ”platt”. Stora bröst har jag aldrig haft, men skillnaden är ändå så stor att det är i ögonfallande om jag använder snävare blusar.
Min normalvikt är 55 kg och jag är 165 cm lång. Nu väger jag ca 47 kg. Efter samtliga förlossningar har kilona bara rasat trots att jag inför varje förlossning vägt 70 kg. Under de senaste sju åren har jag haft cirka fem menstruationer och efter det tredje barnet har mensen ännu inte kommit igång igen.

”Obalanserad mamma”

Svar

När man ammar behöver man betydligt mer energi och näring än i vanliga fall. Din viktnedgång efter förlossningen beror på det. Brösten innehåller väldigt mycket fettvävnad. Därför minskar brösten i storlek när man går ner mycket i vikt. Jag kan inte svara på varför det är skillnad mellan brösten, men försök att gå upp i vikt. Man kan räkna ut om man är underviktig med ledning av längden och vikten. Det kallas Body Mass Index (BMI). För dig är BMI 17,3 vilket är under den nedre gränsen för ”normal vikt” (= BMI 20). Din ”normalvikt” svarar mot ett BMI på 20,2 som alltså ligger precis ovanför nedre normalgränsen. Om man väger mindre än normalt så kan kroppens hormonnivåer bli påverkade så att man får menstruationsrubbningar, med glesare menstruationer och glesare ägglossningar än normalt. Att väga för lite kan vara kopplat till ämnesomsättningssjukdomar. Det är därför klokt att du kontaktar en läkare.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Varför krymper mitt ena bröst?
NÄSTA Vad kan jag äta i Grekland?