Varför är min sambo så känslig?

Varför är min sambo så känslig?

Fråga

Min sambo känner sig underlägsen i vår relation. Hon tycker att hennes åsikter inte räknas. Jag kommer från en familj där vi alltid diskuterat ljudligt och energiskt – men kärleksfullt. Hon upplever det som att jag hoppar på henne när jag argumenterar för något. Jag har därför försökt undvika att lägga fram min ståndpunkt även där vi tycker olika.
Nu har det däremot gått till överdrift tycker jag eftersom hon reagerar på att jag har minsta lilla åsikt som går stick i stäv med hennes. Jag kan inte ens säga att en låt på Melodifestivalen är dålig om hon tycker att den är bra. För mig känns det löjligt, men det är det inte för henne. Tro mig! Det har gått snett någonstans. Jag vill inte trippa på tå runt henne men vill självklart inte heller att hon ska känna att jag hoppar på henne. Det räcker inte att jag med ord bedyrar att hennes åsikter självklart är lika mycket värda som mina. Hon blir ledsen, och jag likaså.
Jag tycker att hon är för känslosam men förstår också varför hon ser mig som dominant. Spontant skulle jag vilja säga åt henne att man inte kan vara så känslig men det är inte lösningen. Det måste bero på något att hon blivit så känslig.
Den här situationen är på väg att förstöra vårt förhållande. Det kan låta som ett banalt problem, men det är på fullaste allvar.
Jag är 32 år och har aldrig upplevt något liknade i tidigare relationer. Hon är 25 och har aldrig tidigare levt ihop med någon. Vi älskar varandra och har ett väldigt bra förhållande i övrigt, anser vi båda. Vad kan jag/vi göra för att lösa problemet?

Mattias

Svar

Du skriver att du kan förstå varför hon upplever dig som dominant. Det skulle jag vilja höra mer om, för att förstå. Tycker du själv att du är dominant, eller? Är det stor skillnad i era respektive yrken och/eller utbildningar eller uppväxtförhållanden?
En annan sak som jag vill kommentera är att du säger att du ”argumenterar” för din sak. Menar du att ni försöker ”övertyga” varandra om vars och ens ståndpunkt? Om så är fallet, kan ju olikheter i argumentationssteknik, verbal förmåga, kulturen från vars och ens uppväxtfamilj med mera vara en betydande orsak till att osämja utbryter.
Samtal är en annan sak än diskussion och argumentation! Kanske skulle ni försöka samtala med varandra i stället? I det ligger att man förutsättningslöst och med stor positiv nyfikenhet försöker förstå varandra – varför var och en anser som den gör. Av den sortens samtal kan en relation snarare växa och bli allt djupare än om man ska försöka ”omvända” varandra genom diskussion eller argumentation. Den sortens samtal kanske gör sig bättre i andra relationer än de där man älskar varandra och vill fördjupa relationen.
Känns det viktigt för dig och/eller din sambo att ni ska tycka lika i allt? Jag tror att ni kan ha allt att vinna på att i stället respektera varandra för vars och ens personlighet. Självklart finns det frågor som är av vikt i en samlevnadsrelation, men dit hör kanske inte sådana saker som musiksmak etcetera. Försök att använda er av frågor till varandra; låt var och en berätta själv utan att avbryta och argumentera, och kommentera/värdera inte varandras ståndpunkter.
Detta med kommunikation är bland det svåraste för oss människor och den främsta orsaken till störningar i relationer. Ni skulle kanske behöva ta lite hjälp av en familjeterapeut? Hoppas ni kan komma tillrätta med detta bekymmer eftersom ni älskar varandra! Lycka till och hör gärna av er igen!

Lena Melin
NUVARANDE Varför är min sambo så känslig?
NÄSTA Jag läcker!