Vad är storkbett?


Vad är storkbett?

Fråga

Jag är nybliven tvåbarnsmor och undrar: många barn föds med ett så kallat storkbett. Ofta finns det i nacken och ovanför ögonbrynen och det bleknar med tiden. Mitt andra barn fick sig även ett litet bett på ena örat. Jag har frågat både läkaren och sköterskan på BVC vad det egentligen är, men ingen har gett mig svar.
Själv har jag simhud mellan tårna och ett av barnen hade ”gälar” då hon föddes. Detta har förklarats men just storkbetten, finns det visst ingen riktig förklaring på – eller?

Ywonne

Svar

Det är ju ett ganska lustigt namn tycker jag, på en mycket vanlig företeelse hos nyfödda barn, och precis som du säger så sitter de i nacken och strax ovanför ögonbrynen i medellinjen och de bleknar  med tiden hos de allra flesta. Namnet förekommer i många länder, på engelska kallas de alltså Stork Bite, men även Salmon Patch och Angel´s Kiss.
Storkbetten anses utgöras av ytligt belägna blodkärl, som syns extra tydligt på grund av det nyfödda barnets tunna hud. Orsaken till att de uppkommer just på dessa ställen har jag i alla fall tänkt mig vara tryckförhållanden i samband med barnets födelse.
Ibland kan de synas tillfälligt hos äldre barn och till och med hos vuxna när personen blir upprörd eller arg.
Precis som du antyder så är storkbett helt ofarliga.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Vad är storkbett?
NÄSTA Hur bli av med torrhosta