För liten för femminutersmetoden?


För liten för femminutersmetoden?

Fråga

Vi har en sju veckor gammal bebis som har kolik. I början sov hon i sin egen säng men när koliken började flyttade hon över till vår säng eftersom det på det sättet blev lättare att hantera henne på nätterna.
Nu känns det ganska jobbigt att hon ligger där eftersom man själv sover sämre och så vidare.
Den metod jag fastnat för när man ska lära henne sova i sin egen säng är den så kallade femminutersmetoden. När kan man börja med denna? Antar att man kan göra det när som helst, men jag är samtidigt orolig för att göra det för tidigt om hon inte förstår och istället känner sig övergiven.
Vad har ni för råd i den frågan?
Johanna

Svar

Enligt barnläkaren Bernt Eckerberg som utvecklat den så kallade femminutersmetoden kan den användas från det att barnet är fem månader. Innan dess, menar han, bör barnet sova i egen säng intill föräldrarna.
Er lilla dotter, precis som de flesta barn i den här åldern, visar tydligt var hon mår allra bäst: nära sina föräldrar med mycket hudkontakt, värme, närhet och den trygga, goda mamma-pappadoften.
Ett förslag är att pappa tillfälligt sover någon annanstans så att det blir mer plats i sängen. Eller ta bort en långsida på spjälsängen och ställ den tätt intill er säng så er lilla flicka ligger så nära er som möjligt.
Hos alla nyblivna föräldrar blir sömnen överhuvudtaget helt annorlunda än innan bebisen kom. Man sover ytligare, i kortare pass och med ständig jour och beredskap att värna om, mata och skydda sin lilla avkomma.
Ett klassiskt råd: Försök om möjligt att vila på dagen. Och försök att ha ett tidsperpektiv. Även om det känns tungt just nu handlar detta om en mycket kort period i livet.
Så kallad kolik brukar försvinna runt tre månaders ålder.
Marianne Rydin

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler