Ska vi tvätta under förhuden?


Ska vi tvätta under förhuden?

Fråga

Jag har en pojke på 3 år och undrar när man ska börja dra tillbaka förhuden när man tvättar snoppen på honom. Jag undrar också om man använder bara vatten eller även tvål. Tacksam för svar.

Jenny

Svar

Om det är lätt att dra tillbaka förhuden hela vägen över ollonet kan man tvätta där, till exempel i samband med bad. Oftast räcker det med enbart vatten, men mildast tänkbara tvål är också bra. Många gånger är det omöjligt att i denna ålder dra tillbaka förhuden så långt utan smärta och då får man nöja sig med att tvätta de delar man kommer åt.
Att forcera tillbakadragandet av förhuden kan leda till sprickbildning som kan göra ont, ge en liten blödning och göra att förhudsöppningen blir trängre.
Normalt öppnar sig förhuden gradvis i takt med att man växer. Ibland kan man genom att stryka på en kortisonkräm varje dag under några veckor mjuka upp förhuden så att den går att föra tillbaka helt över ollonet. I svåra fall av förhudsförträngning går det att operera, antingen med ett vidgande klipp eller en omskärelse.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Ska vi tvätta under förhuden?
NÄSTA Kan vi resa till Thailand?