Ska en 3-åring ta vitaminer?


Ska en 3-åring ta vitaminer?

Fråga

Jag har en son som är 3,5 år och som äter ganska dåligt. Han vill inte dricka mjölk och äter nästan bara frukt och grönsaker. Välling har han aldrig druckit. Jag var på apoteket och letade efter vitaminer för barn, men det finns bara från 4 år.
Kan man ge dem till en 3,5-åring ändå? Varför ska inte vitaminer ges till barn under 4 år? På apoteket kunde de inte svara, utan sa bara att man ska följa åldern som står på burken. Pojken är 102 centimeter och väger kring 15 kilo.

Fundersam mamma

Svar

Om man tittar på Livsmedelsverkets rekommenderade intag av vitaminer och mineraler ser man att det inte går någon skarp gräns mellan det rekommenderade intaget för 3- och 4-åringar. Så att ge det till ett barn som är 3,5 år kan vid behov väl vara okej.
Utöver vitaminer och mineralämnen behöver man ju också exempelvis energi, aminosyror och olika fettämnen. Normalt täcker en vanlig husmanskost dessa behov, men vissa barn som exempelvis äter väldigt ensidigt eller är sjuka, kan behöva extra tillskott.
Lagom är ju bäst, man blir inte friskare ju mer vitaminer man äter! Vissa vitaminer, till exempel A och D, kan faktiskt vara skadliga i alltför höga doser.
Hoppas detta kan vara till vägledning i ditt val av bland annat lämpliga vitaminer till ditt barn, som du kan hitta på apotek, i vanliga matbutiker samt i hälsokostaffärer.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Ska en 3-åring ta vitaminer?
NÄSTA Tänderna gör ont