Mitt ex behandlar mig som en leksak

Mitt ex behandlar mig som en leksak

Fråga

Mitt problem är flera. Jag vet inte vem jag är för min son och mitt ex. Vi har en son på två år snart och har haft delad vårdnad sedan han föddes. Jag blev lämnad under graviditetn. Hans nuvarade sambo har varit med om allt som handlar om vår son. Hon var med på pojkens dop och så vidare.
Sonen är hos dem varannan vecka. Ska också tillägga att han har en fyra månader yngre halvbror, så de kan ge min son allt känns det som, eftersom mitt ex nya kvinna ju är hemma med litet barn.   
Jag jobbar heltid och ska dessutom på egen hand sköta allt hemma, så när han är hos mig är det dagis som gäller och mycket självlek. Vilket han är duktig på. Visst  försöker även jag hitta på saker med honom så långt plånbok och tid räcker. Men jag har ju samtidigt städning och tvätta, plus räkningar…  
Sedan är det så att mitt ex inte kan lämna mig ifred. Han vill ha sex med mig. Även om jag förklarar att jag inte vill, börjar han prata om hur mycket han saknar mig och så vidare. Ett tag ringde han på nätterna och skickade sms. Vilket gjorde att jag varken har telfon eller mobil i sovrummet.
Situationen är pressande för mig. Jag vågar inte anmäla honom eftersom jag är rädd att det ska förstöra vårt samarbete om sonen. Mitt ex bryr sig inte om hur jag känner det. Jag tycker inte om hans tjej, men ändå är det till henne som jag oftast lämnar och hämtar min son, eftersom hans pappa inte är hemma.  
Vi har försökt med familjerådgivning, men det funkade inte. Fick ingen hjälp där. Jag känner mig inte som min sons mor eftersom han verkar ha det bättre hos sin pappa och hans nya tjej. Behövs då jag?
Jag känner mig som en leksak gentemot mitt ex. Han bryr sig inte ens om att meddela mig när han ska bort på fest när han har sonen, utan lämnar honom hos sin sambo eller skaffar barnvakt hellre än frågar mig om jag kan ha min son hos mig.
Orkar inte med all press

Svar

Tack för ditt mejl med så många frågor och så mycket sorg.
Den fråga, som berörde mig mest är din frågeställning om din son alls behöver dig eftersom han har sin pappas sambo. Ett barn kan bara ha en mamma och en pappa och de är de absolut viktigaste personerna i ett barns liv, vad som än händer och vilka andra extrapersoner som barnet än får. Det kan vara en lycka för ett barn att ha flera vuxna som bryr sig, men ingen kan ersätta den egna mamman och pappan! Du är alltså den bästa mamma som din son någonsin kan få – betvivla aldrig detta!
Så till relationen mellan dig och ditt ex: Hur kommer det sig att din sons pappa beter sig som han gör? Har ni levt tillsammans? Hade han en sidorelation eftersom han har en fyra månader yngre son med en annan kvinna? Tänker han på allvar lämna denna kvinna eftersom han säger att han saknar dig? Vill du ha tillbaka honom?
Du säger att du känner dig som en leksak. Kan du markera en gräns gentemot sonens pappa, så att du inte längre känner dig som en leksak, för att sätta stopp för detta? Du säger att du är rädd för att samarbetet mellan er ska bli sämre, men är det verkligen värt så mycket att du måste förnedra dig själv? Numera är det ju möjligt att få egen vårdnad i de fall där samarbetet inte fungerar och i det läget måste man väl anse att ni hamnat!
Har du möjlighet att få hjälp av någon annan? Kan dina föräldrar, eventuella syskon eller vänner komma till undsättning när du behöver avlastning? Det kanske vore att föredra? Det kostar väldigt mycket energi att känna sig förnedrad och kränkt.
Har du talat om att du vill bli tillfrågad när han ska på fest och därför inte finns till hands för sonen? Och – hur hamnade hans nya sambo på er sons dop?
Försök att vara tydlig med vad du vill och inte vill och om han inte respekterar vad du anser rimligt, boka tid hos kommunens familjerätt för en diskussion om hur vårdnaden ska gå till. Om han är intresserad av fortsatt gemensam vårdnad, borde han se till att ställa upp på de träffar du ordnar.
Du skriver också att besök hos familjerådgivningen inte gav något. Det finns ju fler att vända sig till, till exempel privata familjerådgivare.
Slutligen önskar jag dig allt lycka till och se till att stoppa alla försök att göra dig till en viljelös leksak. Hör gärna av dig igen och glöm aldrig bort att du är din sons bästa och enda mamma.
Lena Melin

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler