Min sambo hjälper inte till


Min sambo hjälper inte till

Fråga

Jag är en 39-årig fyrabarnsmamma som lever i ett samboförhållande. Vi har de yngsta barnen, två och fyra år gamla, tillsammans.
Ibland känns det som om jag vore ensamstående mamma. Det är så mycket som jag gör: Jag sköter om barnen, hemmet, städning, tvätt, matlagning, lämnar och hämtar på dagis, tar hand om alla föräldramöten. Jag jobbar som timvikarie inom vården. När min sambo är ledig eller jobbar eftermiddag får jag ändå lämna och hämta på dagis, trots att jag jobbar.
Jag vet inte hur länge jag ska orka. Har försökt prata med honom många gånger, men då tycker han att jag tjafsar.
För inte så länge sedan dog min lillasyster och jag tänker mycket på henne. Jag känner att jag snart går in i väggen.
Hur ska jag få honom att förstå att jag verkligen behöver hjälp med de olika sysslorna? Vi är ju trots allt två, och ensam vill jag inte vara med barnen.
 

Trött mamma

Svar

Har det alltid varit så att du gjort det mesta därhemma eller är det ett nytt bekymmer?
Hur som helst så tänker jag kring hur du ska kunna bli så tydlig att din sambo inte längre kan smita undan. Om det är så att du beklagar dig och ändå gör vad som måste göras, ser ju han att ”det ordnar sig ändå” – även om han inte gör ett enda dugg själv.
Mitt förslag är att du skriver ner på en lista alla göromål, som måste göras. Ta med allt du kan komma på; stort som smått. Presentera listan för honom och säg att han nu måste välja vilka sysslor han tänker ta ansvar för och du väljer dina.
Se därefter till att hålla din del av avtalet och framförallt – gör inte det som han lovat att ansvara för. Om han vägrar att åta sig några sysslor, kan ditt motbud bli att ni får anlita någon annan som kan sköta det. Städning går att köpa, tvätt kan lämnas bort, mat kan köpas färdiglagad eller så kan man gå till en restaurang och så vidare. Ett förslag är att han får betala för det som han överlåter till någon annan!
Det kanske är bäst att du åtar dig sådana sysslor som inte går att strunta i eller lämna bort.
Att bli lyssnad till och respekterad handlar om att vara trovärdig. Om du ber honom att göra något och ändå gör det själv till slut, inser ju han att han inte behöver anstränga sig! Han ser dig då alltså inte som trovärdig. För att lyckas måste du stålsätta dig, så att du inte faller till föga igen. Håll ut och håll dig till ”avtalet”!
Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler