Jag vill ha en sladdis


Jag vill så gärna ha en sladdis!

Fråga

Jag har sedan tidigare två barn som snart båda går i skolan. Sen en längre tid har jag längtat efter en liten ”sladdis” som man kan skämma bort och gosa med.
Min man har länge sagt nej, men nu har han tröttnat på mitt tjat och säger att jag får göra som jag vill. Jag känner en vånda och osäkerhet om jag gör rätt som försöker få ett barn till.
Är jag självisk? Min man har lovat ställa upp på mig och inte lämna över barnet på mig. Känner mig lite som en svikare emot min familj för att detta är en så stark längtan. Som om de jag redan har inte skulle räcka! Förstör jag min familj? Det är ju krävande med ett barn till.
 

Snart för gammal

Svar

Många kan nog känna igen känslan av längtan efter fler barn. Jag har till och med mött kvinnor som, långt efter menopausen, uttryckt en längtan efter nya bebisar. Upplevelser som fått mig att tänka att den längtan kanske aldrig riktigt försvinner, oavsett ålder!
Att närma sig slutet av den fertila delen av livet väcker naturligtvis många olika känslor. Dels att man kanske aldrig mer får vara gravid, föda och amma. Dels att det kan påminna om hur fort livet går och att man nu kommit närmare det oundvikliga slutet då man måste lämna ifrån sig allt.
Du skriver att du längtar efter en liten ”sladdis” som du kan skämma bort och gosa med. Visst, det låter ljuvligt, men kan du kanske få den lusten tillfredsställd genom att ägna de två existerande barnen mer uppmärksamhet? Barn behöver ju vårt engagemang hela livet, fast på olika nivå förstås. Tonåringar till exempel kan kräva sina föräldrar oerhört i det att de både kräver att bli behandlade som ”vuxna” och samtidigt ibland beter sig som småbarn.
Du skriver att din man lovat att ställa upp på dig. Vad innebär det i praktiken? Det kanske vore bra om ni pratar igenom det ordentligt innan ni skrider till verket. Det kan ju bli en knepig situation när de två äldre är i tonåren och ”sladdisen” fortfarande är liten. De kommer ju då att ha så olika behov av er, att det kan bli nödvändigt att dela upp sig mellan barnen.
Vad ni är kommer fram till har era samtal stor möjlighet att  till en ytterligare fördjupning av er relation och det kommer er alla till gagn!
Lena Melin

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler