Varför är han plötsligt så arg?

Varför är han plötsligt så arg?

Fråga

Min son är snart 14 månader. Han har börjat få ett riktigt humör, han gör saker som han är mycket medveten om att man inte få göra. Och får han inte som han vill, så skriker han.
Han har också börjat vara mer ledsen när vi lägger honom. Vi har alltid lagt honom, sagt ”god natt” och stängt dörren, och så har han somnat – men nu skriker han i någon kvart varje varje läggning. Testar han oss?

Ida

Svar

Jaha, så var det dags! Nu börjar ert liv med de upproriska trots­perioderna. Perioder då sonen blir just så här upprörd över saker han vill men inte får göra och då ni måste tjata, hota och muta för att han ska göra som ni vill.
Sonen tror att det är han som kan styra över vad som händer i livet, men ni måste gå in och visa vad som är rätt och fel. Många bråk och mycket skrik blir det. Och jobbigt är det, både för honom och för er. Men utan frustrationer och motstånd utvecklas vi inte. Och sedan kommer han ta ytterligare ett stort steg i sin utveckling och allt lugnar ner sig. För ett tag – tills nästa trotsperiod kommer. Har man mycket temperament och envishet blir det förstås mer och fler konfrontationer i familjen. Men vi kan inte undvika dem, som vi tror ibland.
Utvecklingsperioderna kommer med jämna mellanrum i livet och oftare då vi är mindre. Under dessa perioder blir vi också osäkrare på oss själva. Särskilt oroliga är vi just vid övergångar av olika slag. Som till exempel mellan borta och hemma, och mellan dag och natt. Och vad gör barn när de är oroliga och osäkra? Jo, de söker sig till tryggheten. Och tryggheten, det är vi föräldrar.
Barn har under trotsåldrarna ofta svårt att somna i sin vilsenhet och sin egen säng. Då behöver de oss föräldrar nära för att känna sig trygga och kunna somna. Så mitt förslag till er blir att någon av er ligger bredvid honom när han ska somna. Det är ju bara under en kortare tid det gäller, och ni vet alla tre att han kan somna själv. Men inte just nu. 

Malin Alfvén
NUVARANDE Varför är han plötsligt så arg?
NÄSTA Vinnare från Vi Föräldrar 10/2007