Vår tvååring är så mammig


Vår tvååring är så mammig

Fråga

Vår snart tvååriga dotter är av den mycket viljestarka, intensiva och starkröstade typen. Hon är också extremt mammig och ska jämt vara med mig och helst på mig. Om hon inte får som hon vill reagerar hon med stor ilska. Försöker hennes pappa avleda henne eller ta henne är det katastrof! Det känns jobbigt både för mig och för min man, som så gärna vill men inte får. Ett exempel är att den enda som får lov att lägga henne är jag, men när hon väl är lagd gör hon allt för att inte somna. (Däremot somnar hon fort och lätt då min man lägger henne sedan han slitit en skrikande unge ur min famn).
Logiskt sett tycker jag att hon måste lära sig att respektera att jag har egen tid och att pappa fungerar lika bra, men hennes personlighet gör att det känns rätt tufft! Vad bör jag/vi göra för att vända situationen?

 

"Mammagrisens mamma"

Svar

Hon vet verkligen vad hon vill, er dotter! Och hon lägger ner all sin kraft i att få det på sitt vis. Men bara då hon inser att hon har ett val. Hon är klok. Nu gäller det att hjälpa henne genom att visa att hon faktiskt inte har något val i en del situationer. När du och pappa är hemma båda två, då väljer hon dig. När bara pappa är hemma, då väljer hon honom. När ni ”trotsar” henne ibland och visar att hon inte har något val är det precis det hon behöver. Hon kräver av er att ni tar makten och bestämmer åt henne. Visserligen blir hon jättearg, men hon somnar snabbt. Nöjdare och mer avslappnad, eftersom hon själv inte behövde bestämma vem som skulle lägga henne.
Så nu är det dags att ni bestämmer er för att det finns tre personer i familjen som behöver utrymme. Hon kommer att protestera (skrika) men det kommer snart att gå över. Det viktiga är att inte hon får ta över. Det mår hon inte riktigt bra av. I en familj har alla rättigheter att bestämma, menar jag. Det är vi vuxna som har mest erfarenhet och som måste hjälpa våra barn med det här ibland. Det gör vi föräldrar genom att vara tydliga med vad vi vill trots barnens protester. Det blir tufft för er alla en period, men desto bättre sedan, jag lovar.
Att skrika och bli arg, som er dotter gör, är inte farligt, varken i stunden  eller för framtiden. Men att låta ett barn i hennes ålder ta över i familjen, det är att överge barnet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler