Vår tvååring är så egoistisk

Vår tvååring är så egoistisk

Fråga

Min 2-åriga dotter är så egoistisk. Om vi får besök av andra barn, vilket inte händer så ofta, låter hon dem inte låna några av hennes leksaker. Hon blir jättearg om de försöker låna någon av hennes grejer.
Hon är likadan när vi är på lekplatsen – hon kämpar till exempel för att komma först upp på rutsch­kanan för att ”den är hennes”, som hon säger.
Det är faktiskt riktigt pinsamt. Det hjälper inte att vi säger till henne och inte heller om vi försöker prata med henne genom att förklara att de andra blir ledsna när hon gör så.
På dagis säger de att det inte är något problem, där är hon alltid glad och snäll mot de andra barnen. Vi får ofta höra av andra att det här beteendet tillhör åldern men jag har aldrig träffat något barn som är så här. Vad kan vi göra?

Den undrande mamman

Svar

Visst är det ganska fantastiskt och till och med lite märkligt hur våra barn gör. Tar ut svängarna tillsammans med oss föräldrar och gör sådant man inte får eller ska göra. Och så lär dom sig av oss hur man egent­ligen ska vara och göra. Sedan visar de det på dagis och hos kompisar och mormor och farfar, det vill säga då vi föräldrar inte är med. Som er dotter gör.
Jag tänker påstå att ni hittills har lyckats med er uppfostran. Det är ju ni som i första hand ska lära henne hur hon ska uppföra sig i olika sociala sammanhang och vad som är tillåtet och inte. Som det här med att dela med sig och låna ut och tränga sig före. Så här gör många barn. Och särskilt vanligt är det i hennes ålder.
Så fortsätt att prata med och tjata på henne, och hindra henne från att tränga sig före och roffa åt sig och så vidare. Det är ju uppfostran!
Jag tänker också att hon kanske är lite av en tävlingsmänniska. Det kan vi föräldrar använda oss av ibland till exempel då det är bråk vid läggdags eller då man ska gå till dagis. Då man kan tävla om vem som kommer först till badrummet eller sängen eller till dörren. Pröva och se vad som händer.

Malin Alfvén, barn – och föräldrapsykolog
NUVARANDE Vår tvååring är så egoistisk
NÄSTA Noel