Vår bebis älskar att titta på tv

Vår bebis älskar att titta på tv

Fråga

Vi har en son på 7 månader som älskar att titta på tv, särskilt på sin favoritfilm, tecknad Musse Pigg. Vi undrar om det är okej att låta honom sitta i sin babysitter och titta på tv? Filmen är ungefär en halvtimme lång och han tittar på den samtidigt som han leker med sina leksaker. Utan tv:n blir han lätt uttråkad och vill inte sitta och leka.
Vi har hört olika åsikter om tv-tittande och småbarn från barnläkare och andra pedagoger. Är det skadligt för honom att titta på tv?

Undrande föräldrar

Svar

Ja, därom tvista de lärde. En del menar att det är skadligt för barns hjärnutveckling att se på tv, medan andra menar att det kan vara utvecklande. I USA finns det dvd-filmer som gjorts speciellt för bebisar, till exempel Baby Einstein där barnen lär sig enkla ord på olika språk medan de tittar på de rörliga bilderna.
Vad väl alla experter är ense om, är att för mycket tv-tittande inte är bra. Men att sitta framför tv:n och leka som er son gör då och då, tycker jag verkar bra för hela familjen. Han är nöjd och glad och ni kan sätta på en tvättmaskin, gå på toaletten eller förbereda maten.
Och när han tröttnar, så skriker han till och ni kommer springande och kollar vad han vill och pussar och kramar honom. Då får han det han behöver. Stimulans, som gör honom nöjd, och kontakt med er då han vill ha det.

Malin Alfvén, barn och föräldrapsykolog

Fotnot: Det är bra om man finns i närheten och har koll på barnet så att det inte händer någon olycka genom att barnet rör sig och kommer på glid i babysittern på något olyckligt sätt. En anmälan har kommit in till Konsumentverket under det senaste året med anledning av att ett barn hade lyckats hänga sig ut över kanten på babysittern.
Källa: Kerstin Csiffáry, Konsumentverket

NUVARANDE Vår bebis älskar att titta på tv
NÄSTA Vår tvååring är så egoistisk