Vår 5-åring bajsar i blöja

Vår 5-åring bajsar i blöja

Fråga

Vår dotter är 5,5 år och vägrar att bajsa på toaletten. Hon slutade att kissa i blöja när hon var 2 år, men bajseriet vill sig bara inte. När hon ska bajsa måste hon säga till både mig och min fru (om båda är hemma) att hon ska bajsa. Sedan hämtar hon en blöja och stänger in sig i badrummet. Hon blundar när vi tar bort den. Vid de tillfällen vi har varit bortresta och hon bott med mor-/farföräldrar har hon hållit sig (som mest i fyra dagar då hon till sist bajsade på sig i sömnen).
Hon har aldrig någonsin bajsat på dagis (inte ens när hon var blöjbarn).
Hon vill absolut inte prata om det. Vi har försökt allt. Hon är mycket medveten om att hon borde ha slutat bajsa i blöja för länge sedan och hon vill inte att hennes kompisar ska få veta. Har ni något råd?

Orolig pappa

Svar

Jag har träffat många föräldrar med samma bekymmer kring bajseriet som ni har med er dotter. Och jag har kunnat se att dessa barn liknar varandra till sitt sätt att vara. De är smarta och begåvade och ofta tidiga för sin ålder. De är bestämda och envisa och ofta fantasifulla barn. Just alla de egenskaper som gör att man tycker att de skulle kunna förstå att livet skulle bli lättare om de bajsade i toaletten.
Men de vägrar. De har sitt eget sätt att bajsa på. Och jag har förstått, precis som ni, att de kommer inte att gå på toa förrän de själva vill. Hur mycket vi än tjatar, hotar och mutar, går till doktorn och så vidare, så kan vi inte ändra på det förrän de själva vill. Och det har inte att göra med hur vi föräldrar har hanterat det. Det är deras eget beslut.
Så det är lika bra att lägga ner kampen. Mitt förslag är att ni har en runda-bords-konferens med er dotter vid ett neutralt tillfälle, det vill säga inte i samband med att hon ska eller har bajsat. Då berättar ni att ni har bestämt att nu är det slutpratat om hennes bajs. Hon får helt enkelt sköta det hela som hon själv vill utan några kommentarer eller frågor från er. Men ni kan till exempel också föreslå henne att hon kan försöka sätta sig ner på toan med blöjan på, för att se hur det känns.
Så småningom kanske ni kan hjälpa henne att vika toapapper, så att hon kan hålla emot bajset, då det är på väg ut. Allt detta för att hjälpa henne att sitta ner och bajsa, men samtidigt ha kvar det lätta trycket mot ändtarmen då bajset kommer som det ju blir med blöjan då man står upp. På så vis har hon fortfarande en viss kontroll över sitt bajs. Föreslå dessa lösningar, men säg att ni inte kommer att prata om det förrän hon är redo och själv vill pröva.
Sedan får hon alltså själv ta initiativ till att tala om det, när hon vill förändra något. Om ni står ut med att vänta, så kommer hon själv att hitta lösningar. Det är i alla fall min erfarenhet.

Malin Alfvén
NUVARANDE Vår 5-åring bajsar i blöja
NÄSTA Så får din bebis (och du) bättre sömn