Vår 4-åring låtsashostar

Vår 4-åring låtsashostar

Fråga

Vår 4-åring låtsashostar/harklar sig. Första gången jag märkte detta var efter att vi precis hade flyttat och han bytt dagis när han var kring 3,5 år.
Vid ett tillfälle sa jag till honom att sluta hosta, men det hade ingen effekt. På något sätt verkade som att han inte kunde sluta. Periodvis hostade han kontinuerligt. Nu hostar han en kortare period då och då.
Jag har försökt vara uppmärksam på om det är någonting som ”triggar” igång detta, men har inte märkt någonting särskilt.
Det verkar som om vissa dagar är host- eller harklingsdagar, andra inte är det. Det måste tilläggas att det inte har med förkylning eller riktigt hosta att göra. Handlar det om stress eller testar han oss bara?

Tack på förhand!

Svar

Så här tänker jag. Äntligen har vi börjat tala om att även små barn kan uppleva stress och att det kan ta sig kroppsliga uttryck. Som i fråga om allt annat som handlar om oss människor reagerar vi olika på stress. En del reagerar mer, andra mindre. Det vet vi. Och att stress är en del av livet, det vet vi också.
Just kring 4-årsåldern, en viktig mognads- och utvecklingsperiod i våra barns liv, är det inte ovanligt att de reagerar med olika kroppsliga symtom. Förutom den ökade oron, rädslan, mammig-/pappigheten och sådant som hör till åldern, kan barn få ont i benen, så kallad växtvärk, ont i magen, bita på naglarna, kissa oftare än vanligt och harkla och hosta. Det är ju inte alltid vi föräldrar vet varför våra barn är stressade. Det kan handla om den inre utvecklingen, om relationen till kompisarna på dagis, till föräldrarna, om tankar på döden, rädslor med mera.
Det är ständig aktivitet i hjärnan hos våra barn, särskilt i utvecklingsåldrarna, som kan orsaka de här stressreaktionerna. Om vi har ett känsligt barn och det dessutom har skett större förändringar i livet, som en flytt, byte av dagis, så kan det förstås öka känslan av stress. Men det här betyder inte att det är farligt. Att reagera med stressymtom är naturligt för oss människor. Genom att försöka förstå, bejaka stressen och försöka ta reda på orsakerna, kan vi hjälpa och lära våra barn att hantera den.
Hur är det med din son? Visar han fler tecken på att han känner sig stressad? Är han oroligare än förut, sover han oroligare, har han något av de andra symtomen som jag redan beskrivit som typiska för åldern?
Prata med honom och ställ konkreta frågor om vad han tänker på, tala med dagispersonalen och ta reda på vad som händer i barngruppen och så vidare. Massera honom på kvällen där han tycker det är skönt, var nära honom, låt honom somna och sova i er säng ibland om han vill. Allt det här som våra ungar mår bra av, då de känner sig stressade.
Vi får inte heller glömma att en del av de kroppsliga symtom jag beskrivit också kan ha medicinska orsaker.
Mitt förslag är att ni går till en barnläkare och berättar om din sons hosta, eftersom den också kan bero på exempelvis allergi.

Malin Alfvén
NUVARANDE Vår 4-åring låtsashostar
NÄSTA Min dotter är så mammig