Pappaledig med en 3-månaders?

Pappaledig med en 3-månaders?

Fråga

Är det bra eller dåligt för en 3-månaders bebis om mamman arbetar några dagar i månaden och pappan ensam tar hand om barnet och då ger bröstmjölk i nappflaska?

Andreas

Svar

Det är en bra fråga du ställer. Svårigheten är att det inte finns något enkelt svar. Vissa barnexperter och föräldrar skulle svara att det absolut inte är bra. Andra skulle svara att det går bra. Åter andra skulle säga att man inte kan veta.

Svårigheten ligger också i att man har ett val. Om mamman till exempel ligger på sjukhus och inte kan ta hand om barnet skulle ingen ifrågasätta att pappa var hemma med barnet. Då finns det ju som sagt inget val. Mitt svar på din fråga är: Om mamman vill arbeta och ni båda är eniga om att det är bra tänker jag att det också kommer att gå bra.

Under barnets första månader sker en enorm utveckling med lugnare perioder varvade med oroligare. Jag kallar dem för trotsperioder, och med trots menar jag då utveckling. Det är perioder när barnen blir arga, ledsna, sover sämre, är allmänt frustrerade och krångliga, och det är nödvändiga perioder som alltså leder till mognad och utveckling. Det kan vara lätt att tolka dessa oroliga perioder som att de beror på mammans frånvaro, vilket de alltså inte behöver göra. Trotsa hade bebisen gjort ändå.

Men allra bäst är förstås om ni har möjlighet att pröva under en period och se hur ni reagerar. Om ni dessutom kan ordna att mor och barn träffas en gång per dag, till exempel att ni lunchar ihop, är det ännu bättre för er alla tre. En sådan här omställning berör ju inte bara bebisen, utan alla tre i familjen.

Malin Alfvén, psykolog

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler