Min dotter är så mammig

Min dotter är så mammig

Fråga

Min 7 månader gamla dotter är så himla mammig. Hon vill nästan aldrig vara hos sin pappa. Hon skriker och sträcker sig efter mig när hennes pappa håller henne. Detta började när hon var cirka 5 månader, innan dess gick det bra.
Han har varit borta mycket – och jag kan ta upp henne för minsta lilla gråt. Skämmer jag bort henne för mycket?

Stolt 18-årig mamma

Svar

Det är väl klart att du tar upp din bebis så fort hon gråter. Så gör de flesta av oss, om vi är bra mammor och har möjlighet att göra det. Resultatet blir att du får en trygg liten bebis som litar på att du förstår och försöker hjälpa henne.
Eftersom hon varit mest med dig så tänker hon förstås att det bara är du som känner henne och hennes behov. Och det har hon ju rätt i, eller hur? För just nu är hon i en period, då hon känner att hon behöver mamma ännu mer. Pappa, som hon inte träffar lika mycket, han kan ju inte henne och hennes rutiner lika bra – och då protesterar hon förstås. Det är så här barn gör i hennes ålder. Och du gör som mammor gör, det vill säga att du inte står ut med att höra henne gråta, till exempel då pappa tar henne.
Nu måste pappa hitta sitt eget sätt att leka, gosa, byta på och mata henne. Då gäller det att gå försiktigt fram och inte ta henne från dig om hon protesterar för mycket. Han kan kanske leka med henne och pussa henne, när hon är på gott humör och i din famn. Ni kan hjälpas åt att byta på henne och bada och natta henne och så vidare. Då lär hon sig att pappa också förstår henne och hon lär sig lita på honom också.
Så här kan vi förstås inte hålla på hela tiden, men vad jag menar är att ju mer pappa förstår att det är svårt för hans lilla tjej att vara ifrån sin mamma just nu, desto lättare kommer de att kunna närma sig varandra, så att de blir trygga tillsammans igen.

Malin Alfvén
NUVARANDE Min dotter är så mammig
NÄSTA Jag funderar på att sluta amma…