Mår han dåligt när jag jobbar?


Mår min bebis dåligt av att jag jobbar?

Fråga

Jag har nyligen fått en son som nu är två månader. Det var framför allt min man som väldigt gärna ville ha ett barn till, vi har två sedan tidigare.
Jag tycker naturligtvis också att det är jättemysigt men jag älskar även att jobba. Därför har vi bestämt att dela på föräldraledigheten. Jag började arbeta till 50 procent när min son var en månad. Min man är därmed hemma på 50 procent. Jag trivs mycket bra med detta upplägg men jag undrar lite över hur det kan tänkas påverka min son. Kan så små barn fara illa av att inte ha en och samma person närvarande hela tiden eller kan de ha en god anknytning till två personer?

Annelie

Svar

För mig är det självklart att ett barn redan från början kan ha nära relationer och knyta an till två vuxna personer. Vilken trygghet att få mycket tid och kärlek från två människor. Det blir ju dubbelt så mycket kärlek! Och finns inte den ena nära, så finns den andra. Min erfarenhet är att det är en myt att det bara är en person som barnet kan knyta an till.
Redan då din son låg i din mage, fick han säkert en nära kontakt med pappa, som ju visste att han skulle vara hemma med honom. Dessutom glömmer vi ofta att barn också har en nära relation till sina syskon från början. De känner igen syskonens röster och sätt att vara. De har ju redan hört syskonen i flera månader.  
Ett litet barn har förmåga att ha nära relationer med flera. Då jag kan bara gratulera dig till att ni ordnat det så bra och att ni trivs med era liv.
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler