Kan de lösa konflikterna själva?


Kan de lösa konflikterna själva?

Fråga

Jag har en son på tre år som vid några tillfällen inte har fått vara med de andra barnen på dagis och leka.
Det är speciellt en flicka som är lite tjurig och inte så gärna låter alla andra vara med i leken. Min son frågar då ”snälla, kan jag få vara med?” och när hon då svarar ”nej” blir han så jätteledsen.
Hur ska jag ställa mig till det här? Ska barnen få lösa det själva eller ska jag ta upp det med personalen? Det gör mig så ont att se honom så här ledsen.

Linda

Svar

Visst gör det ont när våra ungar inte får vara med. Särskilt flickor nobbar ofta pojkar i den här åldern. Pojkar är ju så barnsliga, tycker de. Även om det delvis är sant, så måste vi vuxna lära barnen att alla barn ska få vara med och leka ibland.
Men ibland måste man också få leka med dem man själv valt.
Därför behöver barn under fyra år lotsning av vuxna i sina konflikter och i sådana här situationer. Därför tycker jag att du självklart ska ta upp det här med personalen.
Berätta också för din son att du ska försöka hjälpa honom genom att tala med dagisfröknarna, så att han sedan själv kan söka den hjälp han behöver. 
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler